Novembrski protest pred vlado RS

Eko krog, Civilna iniciativa Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi vabimo na PROTESTNI SHOD proti sežiganju odpadkov, v Ljubljano pod sloganom “DOST’ MAMO! Zadnji mirni protest Zasavcev v Ljubljani”, v sredo 10. novembra 2010 ob 17h v Ljubljani pred Vlado RS.

Plakat z vabilom na novembrske demonstracije
Plakat z vabilom na novembrske demonstracije.

Aprila 2009 je država Lafarge Cementu izdala sramotno okoljevarstveno dovoljenje, v katerem mu je dovolila sosežiganje nevarnih odpadkov (t.i. “alternativnih goriv”) in večkratno preseganje emisij, kakršne imajo celo sežigalnice. Lafarge je, z izrecnim privoljenjem države, danes prvi v Sloveniji po emisijah benzena in nekaterih težkih kovin. Trboveljčani so imeli že pred sosežiganjem odpadkov 3× večjo možnost, da umrejo pred 65. letom, v primerjavi, denimo, s prebivalci Logatca. Zadosti!

Zadosti imamo nenehnega dokazovanja, da je črno res črno in hinavščine velikih onesnaževalcev in tožarjenja Evropski komisiji in olimpijskih stopničk po onesnaženosti in zaničljivega odnosa do javnosti in dolgotrajnih dodatnih študij in črne prihodnosti in poslovanja brez dovoljenj in izpadov merilnih naprav in pokvarjenih politikov in sežiganja nevarnih odpadkov v neprevetreni dolini in navidezne inšpekcije in nespoštovanja pravnega reda EU in prelomljenih obljub in vojnih dobičkarjev pred našim pragom in metanja peska v oči in absurdno tragikomičnih omejitev in nenehnih podtikanj in uradnic z žlahto v cementarni in prezrte ljudske volje in obratovanja na črno.

Zadosti imamo čakanja, da nam bo pomagal kdo drug. Nihče nam ne bo pomagal, še večina tistih, ki se nam na ulicah pritožujete zaradi smradu in bolezni, ni pripravljena žrtvovati enega samega popoldneva za odločno in glasno sporočilo premierju, da je zdravje vaših otrok pomembnejše od tega, da lahko prijateljsko klepeta s Sarkozyjem in družino Clinton! Kaj boste odgovorili otroku, ko vas bo čez 10 let vprašal, zakaj vas ni bilo zraven, da bi nas bilo več? »Joj, utrujen sem prišel iz službe, pa Big Brother slavnih sem moral gledat! Zato imaš danes ti astmo, mamice pa že dve leti ni več …«

To bo zadnji miren protest, ki ga bo organiziral Eko krog. Vsi Zasavčani in Nezasavčani, ki simpatizirate z nami, ste vabljeni, da se nam pridružite, da mirno, vendar jasno in glasno zaukažemo vladi Republike Slovenije, da naj dokaže svojo suverenost in legitimnost na ozemlju Zasavja in takoj ustavi sežiganje odpadkov v Lafarge Cementu Trbovlje! Če se tako odloči, lahko ARSO prekliče okoljevarstveno dovoljenje že naslednji dan.

Vendar mora biti sporočilo vladi podprto s tisočimi, na stotine jih je bilo lani premalo. BODITE ZRAVEN! Mogoče bo to najpomembnejša stvar, ki jo boste naredili zase in za svoje otroke.

Organiziran je brezplačen povraten avtobusni prevoz. Za prijavo predhodno pokličite na:

  • Zagorje: 03-56-55-705 (delavniki od 7h do 15h) ali 031-870-618 (non stop) – odhod ob 15.30;
  • Trbovlje: 040-454-425 – odhod ob 15.30 izpred Komunale, postaji pri Občini in pri NLB;
  • Hrastnik: 031-797-888 – odhod ob 15.15.

Bodimo složni! Vsak zase smo Zagorje, Trbovlje in Hrastnik – skupaj smo Zasavje! In Zasavju tega ne bo počel nihče! Nič več.

35 Responses
  1. franc

    Jaz sem zato, da se zapre tale Lafarž in elektrarna v Trbovljah, v Hratniku pa tudi steklarna in kemična, v Zagorju Svea in IGM, v Kisovcu toplarna EVJ in seveda ETI na Izlakah! Potem bomo imeli pa res boljši in lepši zrak in živeli bomo zdravo!

  2. gregor

    Jože kaj je kljunasto merilo? Sem bolj nenačitan kar se tega tiče. Meritev pa tudi ne izvajam in nisem iz Trbovelj.Sem povprečen Slovenc, ki bere kar je napisano in si ustvarjam svoje mnenje.Moje stališče okrog vsakega problema je enako kot mnenje optimista in pesimista pri ugotavljanju količine pijače v steklenici.Pesimist pravi da jo ja LE še pol litra. optimst pa da jo je ŠE pol litra. V bistvu imata oba prav. Važno je S KATEREGA ZORNEGA KOTA GLEDAŠ.

  3. en od ekokrogovcev

    Gregor:
    Minister Žarnić se je debelo zlagal, ko je rekel: “Leta 2009 je Lafarge cement emitiral 12 tisoč ton prahu, Termoelektrarna Trbovlje 51 tisoč ton, podjetje IGM Zagorje pa 62 tisoč ton.”
    Naslednji dan se je sicer opravičil, da je zamenjal tone s kg (sic!), ampak tudi če mu to oprostimo se je v primeru IGM zlagal kar za 34!!! IGM proizvaja po uradnih na strani Agencije RS za okolje “samo” 1.849 kilogramov prahu. Kdo mu je torej napisal take podatke? Isti ljudje na ARSU, ki so dali stramotno dovoljenje za kurjenje odpadkov Lafargeu. In kdo je te podatke sugeriral njim?!?

    Tule seveda ne gre za nedolžno pomoto, ampak za ignoranco in aroganco s katero se srečujemo s strani državnih organov že leta. In zelo nas veseli, da zadnje čase streljajo take kozle, da tudi tisti, ki niso strokovnjaki vidijo, da je nekaj resno narobe.

    Poleg tega- ŠE ENKRAT IN ZADNJIČ (ker se že ponavljamo, da gremo sami sebi na živce) “PRAH NI ENAK PRAHU!!!!”. Prah, ki ga proizvaja IGM, ki kuri plin, ni enak prahu, ki ga proizvaja Lafarge s kurjenjem odpadkov. Na prah iz LC se lepi benzen, dioksini, furani, težke kovine in to je tisto česar se bojimo!!!

    In pa- ko že ravno omenjaš onesnaževanje z Benzenom: DAAAAALEČ največji osnesnaževalec z rakotvornim benzenom je ravno Lafarge. Poglej podatke: https://ekokrog.org/2010/10/18/benzenski-rekorder-lafarge/

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */