Torkov protest odpade

Dopis, v katerem premier Pahor sporoča Eko krogu, da ga na sestanek brez Lafarga ne bo

Jutri, v torek, protest odpade, ker smo prejeli pismo predsednika vlade da se sestanka ne bo udeležil.

V dopisu št. 354-17/2010/6 z dne 26.7.2010 (slika desno) nas naš premier obvešča: “/…/ prelagamo srečanje na čas, ko bo pripravljenost na dialog pri vseh vpletenih straneh. Vlada se bo obljube glede odprtega in iskrenega dialoga absolutno držala.” in še: “Glede časa in možnosti za Vaša pojasnila in argumente naj vas ne skrbi. Za ta pogovor si bomo vzeli dovolj časa, vendar pa mora biti pogovor vseh vpletenih strani brez izključevanja kogarkoli.“. Po domače torej: “Brez Lafarga me ne bo”.

Sledi naš odgovor:

Date: 2010/7/26
Subject: Srečanje z Eko krogom

Spoštovani gospod Borut Pahor, predsednik vlade RS!

Dne 14. julija 2010 je bila dana zelo jasna obljuba: “Pravim, da se bom v roku 14 dni znova oglasil tukaj in se dobil z vami v miru, in si vzel, tako kot zahtevate, dve uri časa, da se, mimo vseh drugih, direktno, skupaj z mojimi sodelavci, pogovarjamo z vami. Da vi poveste vse argumente, ki jih imate, in da mi na te argumente potem poskušamo tudi odgovoriti in se zmenimo, kako naprej.

Zasavčani smo Vašo obljubo dobro slišali in po našem prepričanju tudi prav razumeli. Ni pomembno, kako so jo razumeli Vaši svetovalci, kako jo je razumel MOP ali kako jo je razumel kdo tretji. Pomembno je samo eno – da tako Vi, gospod predsednik, kot tudi mi, prav dobro vemo, kaj ste nam Vi osebno obljubili.

Prejeli smo Vaše pismo, s katerim prelagate srečanje z nami na čas, ko bo pripravljenost za dialog na vseh vpletenih straneh. Veseli smo zagotovila, da se bo vlada obljube glede odprtega in iskrenega dialoga absolutno držala. V kontekstu vaše obljube smo tega iskreno veseli. Žal pa iz izkušenj vemo tudi, da nekatere strani, vpletene v postopek izdaje dovoljenja za sežiganje odpadkov v trboveljski cementarni, iskrenega dialoga niso sposobne ali pa si ga ne želijo.

Žal je res tudi, da čas v tej zadevi ni zaveznik Zasavčanov. Vsak dan Lafarge Cement z dovoljenjem Ministrstva za okolje in prostor zažge okoli 100 ton odpadkov, vsak dan emitira okoli 500 kg skupnega organskega ogljika, 12 kg rakotvornega benzena, 100 kg prahu ter velike količine težkih kovin, dioksinov in furanov. Medtem ko nekateri čakajo na odločitev sodišča, ki bo posredno odločila tudi o sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu, se v Zasavčanih vsak dan kopičijo novi strupi. Pred sežiganjem odpadkov smo imeli Zasavčani 6% večje tveganje da zbolimo za rakom, kot ostali državljani Slovenije. Koliko več tvegamo danes?

Vsakodnevno se zasavski zdravniki srečujejo z novimi limfomi in drugimi rakavimi diagnozami, vsak dan z novimi obupanimi pacienti. Ali si predstavljate stisko ljudi, ki vedo, da bivanje v Zasavju ogroža njihove otroke, pa nimajo enega vzvoda, s katerim bi lahko nastopili proti onesnaževalcem? Ali veste, da starši otrokom v Ravenski vasi svetujejo, naj se raje igrajo v hiši, ker zunaj spet »smrdi«? Ob tem, da strokovnjaki na ARSO dobro vedo, da največji strupi iz LC ne smrdijo, da prodirajo v hiše skozi zaprta okna in da se ljudje pred njimi ne morejo skriti? Pa so dovoljenje kljub temu izdali, pred tem pa še zavrnili pobudo za vključitev mnenja medicinske stroke.

Ministrstvo za okolje in prostor je z izdajo odločbe neposredno kršilo našo ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja in uzakonjeno načelo previdnosti. Inštitucija torej, ki naj bi varovala državljane, je zavestno kršila zakone, da bi lahko ugodila kapitalu. Ponovno predlagamo, da se o tem pogovorimo tako, kot ste nam to obljubili pred dvema tednoma. Z vami in z vašimi sodelavci. Z vpletanjem vseh ostalih podjetij in politikov (med katerimi so celo osumljenci koruptivnega ravnanja v zadevi Lafarge), ki ste jih vabili na sestanek, se samo prelaga odgovornost z države na ostale akterje. Dejstvo je, da je Ministrstvo za okolje in prostor tisto, ki je dalo dovoljenje za sežiganje odpadkov, ki predpisuje način obratovanja in nadzira izvajanje dovoljenja. Glavno odgovornost proti državljanom zato nosi država in z njo Predsednik vlade. Zato smo ta pogovor tudi predlagali in ne razumemo, zakaj državne inštitucije predlagani dialog državljanov in države tako vztrajno želijo razširiti.

Nikogar ne želimo izključiti, razumljivo je, da si želite slišati vse vpletene strani. Dovolite nam, prizadetim državljanom, da svojo plat dogajanja predstavimo brez predstavnikov kapitala. Odprto in iskreno. Za isto mizo in brez skritih kart, kot Predsednik vlade in državljani, ki vam zaupamo.

Zgodbo, ki vam jo bodo (pred našim srečanjem ali pa za njim) pripovedovali predstavniki kapitala, smo slišali že mnogokrat. In ji tudi oporekali. Na sodišču. Zadeva še ni končana.

Gospod predsednik,

res, šele ko boste slišali obe plati, boste razumeli, zakaj civilna družba namenja toliko prostega časa in energije v nasprotovanje sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu. Ker ne moremo in ne smemo zamižati pred tolikšno grožnjo. Ker je vsakdo, ki ve za krivico, pa ničesar ne ukrene, kriv prav toliko, kot tisti, ki krivico povzroči. Ker je pravica na naši strani. In ker nimamo več kaj izgubiti. Zdravje izgubljamo vsak dan posebej. Še posebej tiste dni, ko ne ukrenemo ničesar.

Predlagamo, da se dobimo za dve uri z Vami in Vašimi sodelavci, kot ste nam obljubili, v času od 23.8. – 15.9.2010. Zahtevamo samo tisto kar ste obljubili. Nič več in nič manj od tega. Že vrsto let se trudimo za konstruktivni dialog in tudi nam ni v interesu, da bi se zadeve reševale na ulici. Žal nam je, da smo morali po vseh teh letih, obljubo dialoga nazadnje izsiliti na cesti v Trbovljah in si nikakor ne želimo, da bi bili pogovor prisiljeni nadaljevati na cesti v Ljubljani.

Z upanjem, da boste, na podlagi naše razlage in v luči novih argumentov, ponovno razmislili o srečanju, Vas s spoštovanjem pozdravljamo.

Uroš Macerl, predsednik Ekokroga
Peter Šikovec, predsednik KS Ravenska vas

Po domače torej: “Prosimo za sestanek državljanov s svojo vlado, brez motečih dejavnikov”.

O zapletu je poročala tudi TV Slovenija, v oddaji TV Dnevnik, 26. julija 2010 (od 29:20 naprej; v posebnem prispevku Članov Eko kroga ne bo k Pahorju še ni dodatka, da je sestanek odpovedal tudi premier).

1 Response

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */