Kam prijaviti smrad

Zasavčani smo navajeni marsikaj pretrpeti, a vsega nam le ni treba. Dolžnost državnih inšpekcijskih služb in policije je, da beležijo prijave in da s svojimi ukrepi onesnaževanje ustavijo, če seveda za to sploh vedo. Prejšnji teden se je spet več občanov zgražalo nad smradom (ki je sam po sebi sicer vrh ledene gore), ki je prihajal iz znane smeri.

Onesnaževanje cementarne Lafarge Trbovlje, 20. julij 2010
Dim iz cementarne Lafarge Trbovlje, 20. julij 2010

V takšnih primerih je potrebno ukrepati takoj, da se lahko storilca takšnega dejanja sploh identificira. Onesnaženje zraka lahko prijavite na Center za obveščanje (številka 112), kjer so dolžni zabeležiti vsak klic in poklicati v Ljubljano ter obvestiti pristojno inšpektorico. Ta žal, kot je nam znano, situacijo le telefonsko preveri v tovarni onesnaževalki, a to je že del zgodbe o neučinkovitosti državnih organov – dejstvo je, da se klici beležijo in da bo slej ko prej nekdo za svojo neučinkovitost moral tudi odgovarjati.

Obrnete se lahko tudi direktno na:

Inšpektorat za okolje in prostor; Območna enota Ljubljana
Vilharjeva c. 33, 1000 Ljubljana
ga. Saša Bačnik (vodja koordinacije inšpektorjev za osrednjo Slovenijo), tel: 01/420-44-00
ga. Bernarda Sotenšek (zadolžena za Zasavje) 01/420-44-36.

Inšpekcija bi morala v primeru takšnega izpada, kot prejšnji teden, ustaviti proizvodnjo v tovarni. Vendar tega do zdaj še ni nikoli storila. Kako le, če pa pokličejo iz Ljubljane in vljudno povprašajo po vremenu in temperaturi peči. Kot državni organ, za razliko od pridnih mravljic v Lafargu, delajo od 8h-16h in jih med vikendi ni.

Tudi prek interneta lahko izpolnite prijavo inšpektoratu oz. inšpekcijski službi. Prijava poteka v več korakih: na začetku v 2. koraku izpolnite podrobnosti o incidentu (glej vzorec spodaj), v 3. koraku lahko pripnete sliko, če jo imate, v 4. koraku določite za naslovnika “Ministrstvo za okolje in prostor, Inšpektorat RS za okolje in prostor”, nakar pregledate PDF in prijavo oddate.

Pomembno je, da se smrad sproti prijavlja, da lahko inšpekcija lažje opravlja svoje telefonsko delo. Naročati jim taksi za Trbovlje pa ni več naša dolžnost.

Cementarna Lafarge v Trbovljah, 20. julij 2010
Cementarna Lafarge, kot se jo bomo radi spominjali
Onesnaževanje cementarne, 20. julij 2010
Slika pokrajine s ceste proti Dobovcu, istega dne
Vzorec elektronske prijave inšpektoratu
Vzorec podatkov za prijavo inšpektoratu
2 Responses
  1. […] In kdo sploh nadzira izpuste iz LC? Praktično nihče! Vlada jim je namreč dovolila, da nadzirajo kar sami sebe! LC je lastnik vseh merilnih postaj in podatkov, ki se tam zbirajo. Oni tudi odločajo, kateri podatki in kako bodo sploh prišli v javnost. V praksi to pomeni, da podatki z njihove spletne strani, kadar emisije presežejo (že itak absurdno visoke!) dovoljene vrednosti, enostavno izginejo in se pojavijo šele, ko se stanje stabilizira. Pri LC trdijo, da v teh »podatkovnih luknjah« proizvodnja ne obratuje, prebivalci pa ravno takrat vohamo najhujši smrad in vidimo, da se iz dimnika vali največ dima. Ko dovolj veliko število zaskrbljenih občanov na št. 112 prijavi smrad, center za obveščanje obvesti pristojno inšpektorico, ta pa pokliče v LC in se navadno zadovolji s puhlico, »da proizvodnja poteka brez posebnosti«. Če že gre stanje preverit v tovarno, pride tja z nekajdnevno zakasnitvijo, ko dokazov o preseganju dovoljenih vrednosti emisij ni več. […]

  2. […] Lafarge počne ravno to, kar mu MOP dovoljuje, saj mu je le-ta izdal dovoljenje, predpisal pogoje obratovanja in ga preko inšpekcijskih služb tudi nadzira. V tovarni se dogaja veliko število izrednih dogodkov, ob katerih se v zrak emitirajo ogromne količine nevarnih strupov, ki še posebno ob neugodnih klimatskih razmerah katastrofalno vplivajo na zdravje ljudi v Zasavju. Taki dogodki sprožijo številne klice na center za obveščanje ter številne prijave na inšpekcijske službe, kar pa se je pokazalo kot popolnoma neučinkovito. Zasavčani kot posamezniki, preko Eko kroga in preko občine Zagorje že ves čas opozarjajo tako predsednika vlade, kot pristojne inštitucije na nevzdržne ekološke razmere v Zasavju. Žal pa doživljamo le ignoranco in sprenevedanje. Zaradi vsega zgoraj navedenega in ker čas ni naš zaveznik, smo se odločili, da organiziramo še zadnji mirni protestni shod z jasnim nazivom »DOST’ MAMO!« (glej tudi Facebook/protest). […]

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */