Zaprtje ceste ob obisku premierja Pahorja

Premier Pahor posluša pritožbe Zasavčanov glede sežiganja odpadkov

Dolgo smo Zasavčani pričakovali današnji obisk premierja, a že v napovedi obiska je bilo v medijih opaziti, da se ekološka problematika Zasavja spet zanemarja. Mediji so tako dosledno poročali o Zasavju le kot o regiji, ki ima problem brezposelnosti, na ekološko dimenzijo problema pa so (namerno?) pozabili.

Ker so običajne telefonske in poštne zveze z Vlado RS iz Zasavja očitno manj zanesljive od preizkušenega kanala državljanov na ulici, je zato premierja Pahorja med vožnjo z gospodarskega obiska v Trbovljah v Hrastnik v križišču pri pekarni (Pri Sušniku) ustavila skupina protestnikov, ki so s sedenjem na prehodu za pešče ustavili promet in izrazili nestrinjanje s tiho ali manj tiho podporo državnih institucij Lafargevi sežigalnici odpadkov.

Predsednik Eko kroga Uroš Macerl je premierju povedal, da bodo protestniki sedeli na cesti, če pa bi se hoteli pogovoriti z nami, pa na minutne sestanke ne pristajamo. Dejal je, da tukaj ni mogoče živeti, in da uradniki, ki v Zasavju niso preživeli niti minute življenja, izdajajo papir, da je /s sežiganjem odpadkov/ vse v redu, kar očitno pomeni, da imajo ljudje privide, privohe in prisluhe.

Premier Pahor je v odgovoru poudaril, da v času predsedovanja ni zavrnil nobenega razgovora, so pa kakšen razgovor preložili ali umestili v kakšen drug prostor kot je bila želja sogovornika. Dejal je, da je cilj njegovega trenutnega obiska tudi odgovornost podjetja za okolje. Protestnikom je obljubil: “Pravim, da se bom v roku 14 dni znova oglasil tukaj in se dobil z vami v miru, in si vzel, tako kot zahtevate, dve uri časa, da se, mimo vseh drugih, direktno, skupaj z mojimi sodelavci, pogovarjamo z vami. Da vi poveste vse argumente, ki jih imate, in da mi na te argumente potem poskušamo tudi odgovoriti in se zmenimo, kako naprej.

Uroš Macerl je predlog premierja sprejel in poudaril, da si tega protesta danes nismo želeli, ampak so nas v to prisilili, ker kljub vsem dopisom, ki jih pošiljamo skupaj Ekokrog, KS Ravenska vas, Občina Zagorje…, in trudu, da se sestanemo tudi z Agencijo RS za okolje (ARSO), enostavno ne dobivamo odgovorov. Obenem je izrazil upanje, da obljubljeni razgovor, za razliko od prakse zadnjih 10 let, ne bo prazen.

O dogodku sta med drugimi poročala Radio Kum (Predsednika Vlade RS v Trbovljah ustavili demonstranti) in TV Slovenija (Pahorju v Zasavju protestniki zaprli pot), ki v prispevku citira poznejšo Pahorjevo izjavo in izraža dvom, da bo premier držal besedo in dve uri svojega časa namenil izključno pogovoru z okoljevarstveniki. Takšne izjave na cesti nismo slišali in verjamemo, da (prva) obljuba dela dolg. Boštjan Pihler je ob tem za Delo izjavil: “Če bodo tam predstavniki Lafarge Cementa, mi ne pridemo, ker se nismo tako dogovorili. /…/ Na takšnem sestanku bi nam nasproti znova sedela naveza države in francoskega kapitala /…/. Želimo se pogovoriti z državo, in to, kar je storil premier, nima nobene povezave z današnjim dogovorom s protestnega shoda.

Priznanje za pogum si zasluži okoli 50 Zasavčanov-protestnikov, ki niso pokleknili pred francoskim kapitalom in tistimi, ki se delajo Francoze, ko jim sporočajo: “Tako pač bo.” Mat kurba, ne bo!

Zapora ceste Pri Sušniku
Zapora ceste Pri Sušniku
Skupina protestnikov
Skupina protestnikov zahteva čist zrak.
Protestniki in policija
Korektni protestniki in korektna policija
10 Responses
  1. Milan

    V času obiska premierja je spletna stran Lafarge kazala, da proizvodnja ne obratuje. Mislim,da je Lafarge namenoma ustavil proizvodnjo, da so zakrili onesnaževanje. Danes dan/dva po obisku proizvodnja zopet deluje s polno paro.
    Direktor Lafarge = Kemični Ali

    LP, Milan

  2. Urška

    Dragi demonstranti. Hvala vam za to kar ste naredili. Sem cele dneve v službi in se ne morem udeležiti vaših protestov, vam pa sedaj sporočam, da vas podpiram in da sem vam hvaležna. Upam, da se bo kaj spremenilo. Vsi vonjamo kdaj cementarna obratuje in kdaj ne obratuje. Še tako naprej, če še vi obupate ne vem kako bomo živeli. Prosim ne obupajte, pa čeprav mene in verjetno še množice ljudi ni bilo zraven (organizirajte kakšen shod popoldan po 17:00 – da se večina, ki delamo izven Zasavja lahko priključimo). Še enkrat hvala vam.

  3. […] Drage Zasavčanke in Zasavčani! Kot veste, je predsednik vlade na svojem zadnjem obisku v Zasavju predstavnikom civilne družbe obljubil dveurni sestanek v zvezi s problematiko sežiganja odpadkov v družbi Lafarge Cement. Dana je bila zelo jasna obljuba: “Pravim, da se bom v roku 14 dni znova oglasil tukaj in se dobil z vami v miru, in si vzel, tako kot zahtevate, dve uri časa, da se, mimo vseh drugih, direktno, skupaj z mojimi sodelavci, pogovarjamo z vami. Da vi poveste vse argumente, ki jih imate, in da mi na te argumente potem poskušamo tudi odgovoriti in se zmenimo, kako naprej.” […]

  4. […] Dne 14. julija 2010 je bila dana zelo jasna obljuba: “Pravim, da se bom v roku 14 dni znova oglasil tukaj in se dobil z vami v miru, in si vzel, tako kot zahtevate, dve uri časa, da se, mimo vseh drugih, direktno, skupaj z mojimi sodelavci, pogovarjamo z vami. Da vi poveste vse argumente, ki jih imate, in da mi na te argumente potem poskušamo tudi odgovoriti in se zmenimo, kako naprej.” […]

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */