Odgovor na laži predsedniških kandidatov

V Zasavju smo zgroženi in z veliko bolečino sprejeli laži, ki sta jih v včerajšnjem soočenju na POP TV (3. del, od 3’45” do 5’50”) izrekla predsedniška kandidata dr. Danilo Türk in Borut Pahor. Da je nekdo zmožen tako zlahka, celo z nasmeškom nalagati javnost, in to celo pri enostavno preverljivih dejstvih, je skrajno zaskrbljujoče. Lahko se le vprašamo, kako daleč je v svoji sprevrženosti še pripravljena iti naša politična elita.

Kot vemo, sta bila kandidata med ostalim povprašana tudi na temo okoljsko in življenjsko degradiranega Zasavja ter francoskega Lafarge Cementa, ki predstavlja enega najhujših okoljskih onesnaževalcev v državi. Izjasniti sta se morala glede svojih obljub in ravnanj glede tega primera. Tema zagotovo ni bila izpostavljena kar tako, kajti novinarji se dobro zavedajo, da oba kandidata bremeni veliko masla na glavi.

Bodimo konkretni. Že pred petimi leti (8. november 2007) je bila na enakem soočenju izpostavljena tema Zasavja in Lafarge Cementa in dr. Danilo Türk je takrat med drugim dejal: »Jaz bi se kot predsednik tukaj aktivno angažiral, z ljudmi, za rešitve, ki so jih že sami predlagali«. In kako dr. Türk razume »aktivno angažiranje«? Tako, da je bil najprej tri leta povsem slep in gluh za ta problem. Šele septembra 2010 se je na to temo edinič sestal z dr. Dušanom Plutom in tremi predstavniki Zasavja ter se pustil dodatno informirati o strahotni zasavski krivici. Po sestanku pa se je spet zavil v trajni molk in slepoto. Včeraj pa se je dr. Türk mirno zlagal, kako je predstavnike Eko kroga sprejel večkrat, kako je zahteval, da se meritve opravljajo drugače ipd..

Podobno je ravnal Borut Pahor. Ker je kot predsednik vlade povsem ignoriral problem Zasavja oz. Lafarge Cementa, so mu Zasavčani 14. julija 2010 nastavili cestno zaporo ter tako izsilili pogovor z njim. Ulični pogovor je prinesel le nove laži, zato je Eko krog 10. novembra 2010 organiziral protestni shod pred vladno palačo, na katerem je hotel Pahorju izročiti štafeto norosti. Ko se je na dan protestnega shoda štafeta že tekla, je Pahor na hitro sklical sestanek – v stilu, čez par ur se dobimo. Seveda zgolj zato, da bi onemogočil protest. Dobili smo se na hitro, nepripravljeni in mu dali vedeti, da še čakamo na obljubljeni delovni sestanek (čakamo še danes). Protestni shod smo speljali po načrtih. Pahor pred protestnike ni prišel, iz vladne palače pa je pobegnil skozi stranska vrata. Zgražanje in posmeh s strani več tisoč protestnikov so posnele številne kamere. Včeraj pa je Pahor smejoč se zanikal pobeg skozi stranska vrata ter nadaljeval z lažmi, kako smo problem nekako rešili ipd.. Ni res, problem še zdaleč ni rešen. Začasno in delno ga je rešilo Upravno sodišče marca 2011, ko je Lafarge Cementu odvzelo okoljevarstveno dovoljenje. A upravni postopek, ki bi lahko francoski cementarni znova dovolil sežig nevarnih odpadkov iz celega sveta, je v polnem teku.

V Zasavju tako z žalostjo ugotavljamo, da bo Slovenija v vsakem primeru dobila lažnivega in zahrbtnega predsednika. Vprašanje, kdo od njiju si zasluži naš glas, je postalo brezpredmetno. Izkušnje nam jasno pravijo, da noben.

Eko krog (za: Boštjan Pihler)

1 Response
  1. CROSS

    S sliko “pridnega delavca” je tokrat nategnil celotno Slovenijo…ne samo Zasavja pred vlado…

    …in žal moram reči,da je GLUP narod to kupil sliko kupil…

    …in umetno posončen nam bo z flouroscentnimi zobki še naprej prodajal meglo…obljube in laži…

    Grem na Mars…ker tu ne bo nikoli boljše…žal…

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */