Vabilo na torkov protestni shod

Protesta ne bo, ker je predsednik vlade odpovedal obisk!

Drage Zasavčanke in Zasavčani! Kot veste, je predsednik vlade na svojem zadnjem obisku v Zasavju predstavnikom civilne družbe obljubil dveurni sestanek v zvezi s problematiko sežiganja odpadkov v družbi Lafarge Cement. Dana je bila zelo jasna obljuba: “Pravim, da se bom v roku 14 dni znova oglasil tukaj in se dobil z vami v miru, in si vzel, tako kot zahtevate, dve uri časa, da se, mimo vseh drugih, direktno, skupaj z mojimi sodelavci, pogovarjamo z vami. Da vi poveste vse argumente, ki jih imate, in da mi na te argumente potem poskušamo tudi odgovoriti in se zmenimo, kako naprej.” (glej takratni prispevek TV Slovenija, od 1:06 naprej).

Vabilo ministra Žarnića, v katerem omenja samo sestanek s premierjem Pahorjem

Še celo v vabilu na sestanek (glej sliko) nam je minister Žarnić omenjal samo srečanje s premierjem, brez kakšnih drugih udeležencev, razen njegovih sodelavcev, kar je normalno in se razume samo po sebi. Na tak sestanek bi z veseljem prišli. Zaradi previdnosti smo se vseeno večkrat pozanimali, kdo vse je še vabljen na ta sestanek, a odgovora na to vprašanje s strani vlade nismo prejeli. Ko smo vprašali, če o tem kaj vedo na občini Zagorje ob Savi, se je izkazalo, da so tam prejeli vabilo za bistveno širši sestanek v istem terminu. Na sestanek, ki bi morala biti naša priložnost, da premier sliši naše argumente, je minister Žarnić očitno povabil tudi več predstavnikov tovarn iz Zasavja in lokalnih politikov, zaradi česar smisel sestanka zvodeni in ni v kontekstu s premierjevo dano obljubo sestanka državljanov s svojo vlado. Na sestanku državljanov z vlado predstavniki kapitala niso dobrodošli niti kot debaterji in niti kot nadzorniki vlade! Ne nasprotujemo ostalim sestankom s predstavniki onesnaževalcev in občin, ki jih premier namerava opraviti tega dne, vendar ne v našem terminu – imeli so dovolj priložnosti, da predstavijo svojo plat zgodbe, zdaj smo na vrsti mi, da predstavimo svojo. Zahtevamo samo tisto, kar smo se dogovorili, žal na cesti, ker drugače ni šlo.

Glede na to, da je premier, v nasprotju z dogovorom, razširil krog prisotnih in s tem zmanjšal čas in pozornost, namenjena našim argumentom, se društvo Eko krog torej tega sestanka ne bo udeležilo in namesto tega vabi na miroljuben, a glasen protestni shod v torek, 27. julija, ob 10.30 pred stavbo RCR (Podvine 36, stara Varnost) v Zagorju, kamor bo ob 11h prispel predsednik vlade.

Naš glas se bo slišal, dokler nas vseh ne premagajo pljučni tumorji! Za zdravje, za Zasavje! Vabljeni!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */