Čire čare s podatki

Radio Kum se je pozanimal, zakaj so urni podatki o koncentracijah PM10 za Trbovlje na strani Agencije za okolje (ARSO) tako zaskrbljujoči. Čira, čara, merilnik je proglašen za pokvarjenega! Podatki niso več zaskrbljujoči, ker jih ni več. Zvito!

Graf ARSO za Trbovlje brez podatkov PM10
Podatki za PM10 za Trbovlje so izginili s spletne strani ARSO (vir: graf ARSO)

Na srečo smo neuradne in napačne podatke še pravočasno pobrali, da si jih lahko Zasavčani ogledamo, ko čakamo do jeseni, da arsovski uredniki (nismo se zatipkali) sestavijo svoj bilten s slikami Bleda. Ogledate si lahko pravočasno shranjene izginule podatke (PDF) in nove podatke brez PM10 (PDF), prve shranjene 25. avgusta, druge dan pozneje, že po klicu Radia Kum (tudi v obliki za Excel). Z zanimanjem čakamo oktobrski bilten ARSO, da vidimo, kako se lahko temu smradu reče še drugače.

Medtem pa proizvodnja v cementarni poteka brez posebnosti, kar seveda pomeni, da nas kot ponavadi zastrupljajo za dober denar. Kot je razvidno iz spodnje srednje slike, je bilo danes na udaru predvsem Zagorje. Prejeli smo sporočilo obupane mamice iz Sela, kakšne 2 km od Lafarga oddaljenega zaselka mesta Zagorje. Pomotoma je pustila spečega dojenčka v sobi s priprtim oknom. Žalostna je, kot pravi, ker bi s tem skoraj zastrupila svojega otroka, saj tako kot smrdi danes, še ne pomni; smrad se voha skozi zaprta okna.

Da je tak smrad res nemogoč, priča sama spletna stran Lafarga (slika spodaj desno), saj si danes celo oni niso upali napisati, da proizvodnja ne obratuje.

Če je merilna postaja pokvarjena, Zasavčani zahtevamo, da jo ARSO takoj popravi! Časa so imeli dovolj – od 3. avgusta, ko naj bi prišlo do napake. Kot vemo, so tudi že usposobljeni inženirji, ki bi postajo lahko popravili, že prišli z dopustov; za enormno povečanje PM10 v Trbovljah je bil po prejšnji interpretaciji ARSO namreč kriv promet, češ da so ljudje zdaj prišli z dopustov in se vneto vozijo naokoli.

Če ARSO tega na degradiranem področju, kot je Zasavje, ne zmore storiti v doglednem času, naj direktor Žlebir odstopi, saj očitno ne zmore zagotoviti, da bi Agencija preprečevala onesnaževanje tam, kjer je to najbolj potrebno!

Ne samo delci in benzen, še kdo drug mora leteti! Po možnosti čimprej, dokler se mu še lahko reče samo nesposobnež.

AMP Trbovlje in STOP znak
STOP za sprotne meritve PM10 v Trbovljah
Dim iz Lafarge Cementa, 25. avgust 2010
Proizvodnja zelenega denarja na tih oblačen dan, 25. avgusta 2010 ob 16.34
Spletna stran cementarne 25. avgusta 2010 ob 16:23
Državna meritev se je zaustavila, a proizvodnja poteka normalno (spletna stran Lafarga ob 16.23)
5 Responses
  1. Marjana Fabjan

    Se vidi, kako sem se razjezila, ker sem napisala en komentar, pa sem ga vsa živčna, zradirala. Meni se ne zdijo zviti, ampak nasilni. So nepooblaščena oblast (kakor bi jim rekel France Bučar) in delujejo bolj kot buldožer. Pljuvajo po ustavi in dovoljujejo zastrupljanje državljanov. Treba bi bilo podati kazensko ovadbo zoper državo in njene zastopnike oz. izvršilno oblast in predlagatelje predpisov.
    Če bi se odvetnici zdelo smiselno, oz. če je to sploh mogoče, bi kazensko ovadbo podpisalo kakih deset aktivistov EKO KROGa in/ali simpatizerjev. Za podpis bi zbirali denar za odvetniške storitve. Državne (oblastne) organe bi morali tožiti tudi zaradi malomarno ali mogoče kar namerno sprejemanje škodljivih predpisov.
    Lafarce se spreminja v sežigalnico “alternativnih goriv”. (kar je že napovedal eden od EKO KROGovcev). Alternativna goriva so kriminalen eufemizem. Zavaja javnosti, ki je že itak v enem delu apatična in raje vtika glavo v pesek, da ne vidi resnice. To so nevarni odpadki tudi v okoljskem dovoljenju in po uradni klasifilaciji, če me spomin ne vara.
    Je pa to tako, kot bi jaz rekla, da ne jem mesa (ker sem vegeterijanka), ampak le šniceljne.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */