Poziv na referendum proti sežiganju odpadkov

Ob svetovnem dnevu okolja, ki bo v petek 5. junija vas pozivamo, da se za trenutek ustavite in prisluhnete naravi. Spoštujte jo in varujte in ji ne vzemite tistega, kar ji pomeni največ – ČISTEGA ZRAKA. Kajti, v tem kratkem trenutku, enkratnem dihu in zamahu našega zemeljskega bivanja, si nekateri posamezniki in skupine, v imenu kapitala, nedopustljivo jemljejo marsikatero pravico in z njo ustvarjajo lažno srečo.

NE PUSTIMO SE ZAVESTI  !!!

Zasavje zaradi neprevetrenosti, ko hribovje preprečuje prehod vetrovom, ni primerno za sežigalnico odpadkov.  Povejte to s svojim glasom na referendumu, v nedeljo, 7. 6. 2009. Bodimo trdni in povezani v dobrem ter se odločimo ZA ZDRAVJE IN ČISTO OKOLJE. To ni privilegij izbranih, pač pa pravica vsakega živega bitja, ki mu je dano živeti zemeljsko življenje.

OZRK Zagorje ob Savi

Nekaj dejstev, ki jih ne smemo spregledati:

  1. Cementarna Lafarge je pridobila okoljevarstveno dovoljenje za sežiganje nevarnih odpadkov. Agencija RS za okolje pri izdaji dovoljenja ni upoštevala mnenja strokovnjakov in zaskrbljujočih rezultatov raziskave o zdravju v Zasavju.
  2. Zasavje ima še vedno možnost, da si izbere lepšo prihodnost, naši otroci jo zaslužijo, zdaj je čas, da pokažemo, da imamo hrbtenico.
  3. V Trbovljah sežigajo nevarne odpadke, pravijo, da se sosednje občine nimamo pravice vmešavati v delovanje druge občine. Onesnaževanje se ne ustavi na občinskih mejah, zdravo okolje je temeljna človekova pravica vsakega državljana republike Slovenije.
  4. Če želimo, da se bodo naši otroci po šolanju vračali v Zasavje, jim moramo nuditi svetlejšo prihodnost, tako, ki ne bo vključevala sežiganja 30.000 ton odpadkov na leto.
  5. Sežiganje odpadkov je najslabša možnost. Če smo vsi primorani, da ločujemo odpadke, jih je potrebno najprej reciklirati. Sežiganje je najslabša pot in se jo uporabi, ko ni druge alternative.
  6. Če se tokrat ne izrečemo proti sežiganju odpadkov v Zasavju bomo za vse večne čase ŽRTVOVANA REGIJA. O tem odločamo sami. Kaj bomo izbrali?
  7. Francoska cementarna bo sežigala nevarne odpadke, veliko izmed teh ne bo niti slovenskih, za to bo kovala velike dobičke, ljudje pa bomo umirali?
  8. Koliko stane zdravje ali življenje enega človeka?
  9. Že danes se vozi ogromno ljudi iz Zasavja na delo izven svoje regije, jutri, ko bodo ugotovili, da puščajo svoje otroke v onesnaženem okolju, bodo selili tudi svoja bivališča.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */