Dolga roka kapitala

Kot navaja članek CAN Europe, evropski onesnaževalci, med njimi Lafarge, sistematično podpirajo podnebne skeptike v ameriškem senatu, hkrati pa nedejavnost ZDA uporabljajo kot argument proti 30% zmanjšanja izpustov CO₂ v EU do leta 2020.

Blokiranje sprememb v ZDA, izgovarjanje na ZDA v EU
Člani Business Europe v ZDA podpirajo nedejavnost glede izpustov toplogrednih plinov, v Evropi pa nedejavnost ZDA uporabljajo kot argument za zmanjševanje okoljskih ciljev EU (povzeto po CAN Europe)

Veliki evropski onesnaževalci Lafarge(!), GDF-Suez, EON, BP, Basf, Bayer, Solvay in Arcelor-Mittal so skoraj 80 % sredstev, porabljenih na volitvah v senat ZDA v letu 2010 namenili zanikovalcem in blokatorjem sprememb okoljske zakonodaje in trgovanja z emisijami v ZDA. Hkrati imajo doma v EU polna usta zavez do preprečevanja globalnega segrevanja in okoljskih sprememb, ki pa jih, sirote, vržene v to tržno gospodarstvo, ne morejo uresničiti, ne da bi jih hkrati uresničevali tudi v ZDA (in drugje po svetu). Kaj je že bilo prej, kura ali jajce?

Medtem v Sloveniji ameriško veleposlaništvo “gosti strokovnjakinjo za zelene tehnologije Aimee Christensen“, ki v Sobotni prilogi, 23. oktobra, mirno izjavi:

Lafarge je pomagal; bili so prva cementna družba na svetu, ki se je odločila za učinkovito rabo energije in promocijo čiste energije. Velikokrat so povsem praktično pokazali, kako se da z učinkovitostjo prihraniti denar. Prihranki so lahko resnično ogromni, v desetih letih lahko v velikih ali potratnih sistemih dosežejo tudi več milijard dolarjev.

Cementne peči so energetsko res zelo potratne in verjetno se da s kakšnimi pristopi nekaj energije res prihraniti. A varčevanje s premogom na račun sežiganja odpadkov in s tem zdravja okoličanov, ni varčevanje, pač pa eksternalizacija stroškov – namesto podjetja plačujejo ceno prebivalci v okolici in ostala narava. Reči temu “promocija čiste energije” je naravnost pritlehno.

Lafarge in druščina se torej preprosto obnaša racionalno. Navzven v reklamah promovira učinkovito in čisto rabo energije, hkrati pa pod mizo čez lužo podpira tiste, ki to preprečujejo, in doma špara, kjer ni treba. Pa si prihranijo stroške kakega filtra.

Navdušenje ge. Christensen nad Lafargem si Zasavci pač težko razložimo. A taista gospa je pred časom ustanovila podjetje, ki uspešno sodeluje z ustanovo bivšega predsednika Clintona, Clinton Global Initiative. Ko je ameriška podružnica Lafarga pred 20 leti za segrevanje peči kot prva začela kuriti strupene odpadke namesto naravnih surovin, je v nadzornem svetu podružnice sedela ravno – Hillary Clinton.

Ljudje, zavejmo se že enkrat! To pri železniški postaji Trbovlje ni več naša Cementarna, v kateri so 130 let delali naši sorodniki in predniki. Pri trboveljski železniški postaji danes stoji multinacionalka!

In bruha dim, in serje denar.

7 Responses
  1. […] MOP v informaciji pleteniči, kako je “uporaba” odpadkov v cementarnah postala “običajna praksa” v Evropski uniji, “saj se s tem omogoča tudi okoljsko ustrezno ravnanje z odpadki”. Takšno “okoljsko ustrezno ravnanje” producira težke kovine in ostale strupe, a na srečo ne v Ljubljani, torej je s stališča MOP okoljsko ustrezno. To “običajno prakso” je v svetu uvedel prav Lafarge – taisti Lafarge, ki danes trdi, da ne bo konkurenčen, če ne bo sežigal odpadkov, saj to zdaj počne tudi konkurenca (kar je, da se razumemo, prav tako zelo narobe!). Kaj je že bilo prej, kura ali jajce? […]

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */