Ob dnevu človekovih pravic

Ob današnjem dnevu človekovih pravic uvodoma čestitamo inštituciji Varuha človekovih pravic, in ji želimo poguma in energije za pomoč pri odpravljanju preštevilnih kršitev človekovih pravic, med njimi tudi pravice do življenja v zdravem in čistem okolju.

Ob tem dnevu je predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, prejel tudi vabilo predsednika RS Boruta Pahorja, s katerim ga ta vabi v Predsedniško palačo na slovesnost ob dnevu človekovih pravic. Tega vabila preprosto ne moremo dojemati drugače kot neprimernega in nedopustnega.

Predsednik države Borut Pahor je bil še v času, ko je bil predsednik Vlade RS, podrobno seznanjen s problemom sežiganja odpadkov v Lafarge Cementu Trbovlje, ki ga je leta 2009 izrecno dovolila njegova vlada. To izdano dovoljenje pod vodstvom vlade Boruta Pahorja je uzakonilo kršitev človekovih pravic, s tem, da je tej tovarni dovoljevalo in legaliziralo bistveno višje mejne vrednosti kot so predvidene v zakonodaji EU. Da je bilo takšno dovoljenje pravno mogoče izdati, je bil v času vlade Boruta Pahorja celoten postopek izdaje dovoljenja, kljub vsem našim opozorilom, voden po privilegirani poti za obstoječe naprave. Predsednik vlade je bil z vso to problematiko konstantno ažurno informiran.

V tem času je predsednik Pahor »kupoval« vozovnice za francosko-nemški vlak, se sestajal s francoskimi poslovneži in jim pri tem obljubljal hitro rešitev njihovih problemov v Republiki Sloveniji, ter občudoval francosko poslovno kulturo, ki smo jo bili mi prisiljeni vsakodnevno vdihavati.

Obupanim Zasavčanom, ki so ga z zaporo ceste želeli opozoriti na nevzdržno stanje, je s stiskom roke potrdil obljubo:

»Pravim, da se bom v roku 14 dni znova oglasil tukaj in se dobil z vami v miru, in si vzel, tako kot zahtevate, dve uri časa, da se, mimo vseh drugih, direktno, skupaj z mojimi sodelavci, pogovarjamo z vami. Da vi poveste vse argumente, ki jih imate, in da mi na te argumente potem poskušamo tudi odgovoriti in se zmenimo, kako naprej.« (premier Borut Pahor, Trbovlje, 14. julij 2010)

Svoje obljube ni izpolnil, kar je pripeljalo do množičnega protesta Zasavčanov v Ljubljani novembra 2010.

Ob dovoljenju, ki je Lafargeu nelegitimno omogočalo sežig 100 ton(!) odpadkov dnevno, smo Zasavčani glede sežiga odpadkov dočakali pravico šele leta 2011, ko je upravno sodišče dovoljenje razveljavilo.

Protestiramo proti temu, da slovesnosti ob dnevu človekovih pravic organizira politika, ki jih prek državnega aparata krši organizirano in sistematično. V desetletju boja smo Zasavčani trikrat na sodišču dokazali, da so državni organi grobo kršili predpise, ki te pravice varujejo. Tudi v tem trenutku, kljub novi dobljeni tožbi, s katero je avgusta 2014 upravno sodišče Lafargeu odvzelo dovoljenje za uporabo petrolkoksa, ter jasni odločitvi sodišča, da tovarna tudi prej ni imela dovoljenja za uporabo tega goriva, Lafarge še naprej uporablja petrolkoks in inšpekcija še naprej išče izgovore, ne da bi upoštevala sodbo.

Iz navedenih razlogov se predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, slovesnosti ob dnevu človekovih pravic v Predsedniški palači ne bo udeležil.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */