Proti slovensko-francoskem sporazumu

Sredi februarja nas je presenetila novica, da namerava Vlada podpisati sporazum strateškega partnerstva s Francijo. Pretekli teden je francoski Lafarge Cement spet zagnal peč. Ob ‘normalnem’ obratovanju vanjo vržejo 100 ton odpadkov na dan. Razen paketa posebej za Zasavce prirejenih podatkov o obremenjevanju zraka, kopice laži in zavajanj, Zasavci nismo dobili ničesar. Kakor, da se z Vlado nismo nikoli pogovarjali in kakor, da se nismo nikoli ničesar dogovorili. Mehanizmi navidezne demokracije so res delovali, saj se nas je »poslušalo«, vabilo v razne komisije in to je bilo tudi vse. A mi nismo več naivni! S tem nas ne morejo več zadovoljiti ali umiriti.

Na premierja Pahorja smo naslovili pismo (PDF, 40 KB), v katerem mu sporočamo, da smo neomajni v odločitvi, da gremo do konca. Želimo rehabilitacijo človeka, njegovih pravic in dostojanstva. Neoliberalistični model kapitalizma za nas, ki ga kot končni člen v verigi odpadkov okušamo z najbolj temne plati, ni sprejemljiva družbena opcija sodobne družbe. Smo etično in moralno izoblikovani ljudje, ki še vedno prisegamo na vrednote kot so pravičnost, svoboda, ustvarjalno sobivanje ljudi, altruizem, solidarnost, odgovorno ravnanje z okoljem, socialna država, pravna država, demokracija. Na teh vrednotah temelječo družbo želimo zapustiti tudi našim zanamcem.

Še enkrat pozivamo premierja in Vlado, da konča agonijo Zasavja! Zahtevamo uresničitev danih obljub in srečanje z premierjem. Jasno sporočamo, da a priori nismo proti sporazumu o strateškem partnerstvu s Francijo, zahtevamo pa, da premier sporazuma ne podpisuje, preden ne razrešimo problemov sežiganja nevarnih odpadkov s francosko cementarno Lafarge Cement v Trbovljah!

5 Responses

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */