Sestanek pri premierju Pahorju

V petek, 10. decembra 2010, prav na dan človekovih pravic, smo se organizatorji novembrskega protesta sestali s premierjem Pahorjem s sodelavci. Sestanek ocenjujemo kot očiten napredek v komunikaciji z vlado in znaten korak za naš boj proti sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu.

Premier Pahor s predstavniki MOP na sestanku z Zasavčani
Za mizo v smeri urinega kazalca: Nasta Doberlet Bučalič, Civilna iniciativa Trbovlje; Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi; Uroš Macerl, predsednik Eko kroga; Aleksandra Velkovrh, glavna pristojna inšpektorica; Barbara Avčin, direktorica za okolje; dr. Peter Gašperšič, državni sekretar na MOP; premier Vlade RS Borut Pahor (foto: Blaž Samec/Delo). Na sliki manjkajo še dr. Ivan Eržen z Ministrstva za zdravstvo in drugi predstavniki vladne strani.

Dogovorili smo se, da bo v šestih mesecih izvedena nova študija, v katero bodo, poleg splošnih okoljskih, med drugim prvič vključeni tudi izvedenci hidrometeorološke in medicinske stroke. Obenem so bile naročene tudi meritve emisij vseh večjih onesnaževalcev v Zasavju, kar prav tako pozdravljamo.

Sestanka, ki je kljub napetemu ozračju potekal delovno, so se na vladni strani udeležili predstavniki Ministrstva za okolje (MOP) in Ministrstva za zdravstvo (MZ). Samih ministrov, kljub prvotnem načrtu, ni bilo. Okoljski minister Žarnić se je tiste dni ravno udeleževal cancunske konference o podnebnih spremembah, ampak z njim smo se že tako ali tako sestali predhodno.

Najprej so nam na kratko predstavili vsebino poročila MOP, o katerem smo že pisali, kaj si mislimo. Naša delegacija je nato premierju predala povzetek zahtev, tako imenovani kategorični imperativ Zasavčanov (PDF, 121 KB).

Kategorični imperativ Zasavčanov je:

  1. Odvzem dovoljenja za sežig odpadkov v trboveljski cementarni.
  2. Revizija postopka pridobivanja in same vsebine okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement Trbovlje. Revizijo morajo izvesti neodvisne institucije ter neodvisni strokovnjaki.
  3. Izdelava celostnega in interdisciplinarnega poročila o vplivih na okolje. Vključevanje strokovnjakov in izvedencev različnih področij: zdravstva, hidrometeorologije, okoljski strokovnjaki, psihologi.
  4. Prednostna obravnava tožbe, ki je bila vložena z namenom odprave okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement.

Videti je, da je premier Pahor tokrat le začutil stisko Zasavčanov in da nam je pripravljen prisluhniti in po svojih močeh pomagati. Kooperativni so bili tudi ostali udeleženci sestanka. S premierjem smo se dogovorili, da se bomo v bližnji prihodnosti, verjetno že januarja, znova sestali še v Zasavju.

Predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, je za Delo označil današnji dogovor o vključitvi strokovnjakov kot napredek. Izjavil je še, da je okoljsko dovoljenje za LC strokovno absolutno podhranjeno in vztrajal, da ga država LC odvzame, ter da naj Lafarge proizvaja cement v Trbovljah brez sežiganja odpadkov, tudi brez petrolkoksa, po uvedbi katerega so se emisije benzena leta 2003 povečale na skoraj štirikratnik vrednosti glede na leto 2002.

O srečanju so poročali praktično vsi mediji, med drugimi Delo, TV Slovenija, Dnevnik/STA, Radio Kum in 24ur.

29 Responses
  1. jagodka

    Trboveljčanka

    Ti podatki so vsakodnevno javno objavljeni na straneh ARSA. Tako, da dajte že enkrat predno kaj napišete preverit vse stvari in ne obtožujte brez dokazov. In prav bo , da se prično objavljat podatki za VSE onesnaževalce in na podlagi teh podatkov sklepat neke zaključke ter ne obtoževat samo eno tovarno za vso onesnaženje ( tudi iz drugih dimnikov, ki jih ni malo ).
    Če lahko stoji enako delujoča cementarna sredi Dunaja, kjer so veliko bolj ekološko osveščeni in jo ljudje podpirajo, ni hudič, da zakaj potem ne more pod istimi pogoji delovati tudi pri nas.

  2. Sašo

    Jagodka, me pa prav razveseliš s takšnim komentarjem…
    1. Sredi Dunaja ne stoji cementarna ampak sežigalnica odpadkov.
    2. Sežigalnica sredi Dunaja je postavljena z enim samim namenom – pokazati, da so sežigalnice lahko čiste. Žal pa zaradi tega posluje z izgubu – ker imajo tako velike vložke na filtre itd. da ni nobenega dobička več… Če postavijo takšno sežigalnico pri nas, sem takoj za.
    3. Na Dunaju niso isti pogoji kot pri nas. Kolikor vem Dunaj ne leži v neprevetreni kotlini z značilnimi inverzijami.

    Zelo sem se trudil, da bi našel cementarno ali pa sežigalnico po svetu, ki leži v neprevetreni kotlini pa nisem nikjer našel nobene takšne… Mislim da smo eni redkih primerov v svetu, da cementarna ne stoji na ravnini.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */