Sestanek pri premierju Pahorju

V petek, 10. decembra 2010, prav na dan človekovih pravic, smo se organizatorji novembrskega protesta sestali s premierjem Pahorjem s sodelavci. Sestanek ocenjujemo kot očiten napredek v komunikaciji z vlado in znaten korak za naš boj proti sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu.

Premier Pahor s predstavniki MOP na sestanku z Zasavčani
Za mizo v smeri urinega kazalca: Nasta Doberlet Bučalič, Civilna iniciativa Trbovlje; Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi; Uroš Macerl, predsednik Eko kroga; Aleksandra Velkovrh, glavna pristojna inšpektorica; Barbara Avčin, direktorica za okolje; dr. Peter Gašperšič, državni sekretar na MOP; premier Vlade RS Borut Pahor (foto: Blaž Samec/Delo). Na sliki manjkajo še dr. Ivan Eržen z Ministrstva za zdravstvo in drugi predstavniki vladne strani.

Dogovorili smo se, da bo v šestih mesecih izvedena nova študija, v katero bodo, poleg splošnih okoljskih, med drugim prvič vključeni tudi izvedenci hidrometeorološke in medicinske stroke. Obenem so bile naročene tudi meritve emisij vseh večjih onesnaževalcev v Zasavju, kar prav tako pozdravljamo.

Sestanka, ki je kljub napetemu ozračju potekal delovno, so se na vladni strani udeležili predstavniki Ministrstva za okolje (MOP) in Ministrstva za zdravstvo (MZ). Samih ministrov, kljub prvotnem načrtu, ni bilo. Okoljski minister Žarnić se je tiste dni ravno udeleževal cancunske konference o podnebnih spremembah, ampak z njim smo se že tako ali tako sestali predhodno.

Najprej so nam na kratko predstavili vsebino poročila MOP, o katerem smo že pisali, kaj si mislimo. Naša delegacija je nato premierju predala povzetek zahtev, tako imenovani kategorični imperativ Zasavčanov (PDF, 121 KB).

Kategorični imperativ Zasavčanov je:

 1. Odvzem dovoljenja za sežig odpadkov v trboveljski cementarni.
 2. Revizija postopka pridobivanja in same vsebine okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement Trbovlje. Revizijo morajo izvesti neodvisne institucije ter neodvisni strokovnjaki.
 3. Izdelava celostnega in interdisciplinarnega poročila o vplivih na okolje. Vključevanje strokovnjakov in izvedencev različnih področij: zdravstva, hidrometeorologije, okoljski strokovnjaki, psihologi.
 4. Prednostna obravnava tožbe, ki je bila vložena z namenom odprave okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement.

Videti je, da je premier Pahor tokrat le začutil stisko Zasavčanov in da nam je pripravljen prisluhniti in po svojih močeh pomagati. Kooperativni so bili tudi ostali udeleženci sestanka. S premierjem smo se dogovorili, da se bomo v bližnji prihodnosti, verjetno že januarja, znova sestali še v Zasavju.

Predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, je za Delo označil današnji dogovor o vključitvi strokovnjakov kot napredek. Izjavil je še, da je okoljsko dovoljenje za LC strokovno absolutno podhranjeno in vztrajal, da ga država LC odvzame, ter da naj Lafarge proizvaja cement v Trbovljah brez sežiganja odpadkov, tudi brez petrolkoksa, po uvedbi katerega so se emisije benzena leta 2003 povečale na skoraj štirikratnik vrednosti glede na leto 2002.

O srečanju so poročali praktično vsi mediji, med drugimi Delo, TV Slovenija, Dnevnik/STA, Radio Kum in 24ur.

29 Responses
 1. trbovečjčanka

  Fijonček: Ni te še vzela megla? To se pravi, da je v sežigalnici le bil že božiček in vam talal plinske maske. Se pa res borijo, da jim izdajalci prezgodaj ne pocrkajo. Vedno je bilo tako,da se izdajalce ponuca potem se jih lepo znebijo. Tudi v tem primiru bo tako. Drugače pa ti povem, da se na ljudeh že kar lepo pozna, da se trenutno v sežigalnici ne žge. Ljudje že dobivajo barvo v obraz, še posebej je to opaziti na otrocih. Ne morem pa pozabiti umazanega letaka LC, ki trdijo, da se kuri samo odpadke iz Slovenije. to se pravi, da smo Slovenci tako umazan narod, da proizvedemo 100 ton nevarnih odpadkov na dan. Kakšne laži ! Tako, da veš fionček,jagodek.. borili se bomo !!!!!

 2. Boštjan Pihler

  Hm, kaj boli fiono oziroma Lafarge Cement? Razgrinjena pokvarjena naveza med Lafargem in MOP, katere del so tudi izjave sekretarjev MOPa, ko so si ti še upali arogantno na ves glas posmehovati Zasavju. Novinar Mladine je te izjave povzel čisto korektno, malce po svoje, v njihovem bistvu pa pravilno. Preverite sami. Zaradi prič pri teh izjavah nam pač nihče nič ne more in to fiono/Lafarge hudo boli. Ker predstavnikov Lafargea ni bilo zraven, jih sedaj muči, katere poimensko so te priče. Fantje, vprašajte oba sekretarja, Mateja Gasperiča in Jurija Fašinga.

  Sicer je pa eno najbolj kompromitirajočih izjav za Lafarge dal njegov pravnik Milivoj Radak (ta je izjavil še marsikaj), ko je priznal, zakaj javnosti ne dajo podatkov o onesnaženosti zraka v zaselku Zelena trava na Ravenski vasi – namreč, zaradi gotovih tožb proti Lafargeu (podatki so kot kaže zanj tako neugodni). Ker gre za Lafargevo izjavo, lahko povemo, da ji je bil, poleg Lafargea seveda, priča vsaj še bivši predsednik KS Ravenska vas Peter Šikovec.

  Za konec pa sporočam, da Eko krog od Ministrstva za okolje in prostor (MOP) še vedno ni prejel zahtevanih podatkov o izpustih snovi v zrak iz Lafarge Cementa. Prav tako še nismo prejeli zahtevanih podatkov o onesnaženosti zraka v zaselku Zelena trava na Ravenski vasi – to so ti podatki , za katere Lafarge pravi, da jih zaradi gotovih tožb ne da. Seveda tudi še nismo dobili izvornih poročil občasnih meritev izpustov smovi v zrak iz Lafarge Cementa za leto 2005, ko je bil za cementarno izdelan sanacijski načrt. In nenazadnje nam MOP še do danes ni odgovoril na vprašanje, zakaj je v obdobju 2005/2007 prišlo do tako enormnega povečanja izputov prahu iz Lafarge Cementa; leta 2005 so ti izpusti znašali 6,8 ton, po zagonu »čistilne naprave« leta 2007 pa so se povečali na več kot 32 ton in so še danes bistveno večji kot leta 2005. Vse te informacije zahtevamo že kar nekaj let, nazadnje pa smo jih javno zahtevali na novembrskem setanku pri ministru Žarniću.

 3. fiona

  Ha, ha, !!!!! ja pa ja
  novinarji ponavadi res uporavljajo navednice takrat ko “povzemajo malce po svoje”. Mladini se to pač ne dogaja.

  1.Torej ali vas je novinar napačno citiral g. Piher ?

  DA/NE pravilno obkrožite g. Pihler

  ______
  Pa še neodgovorjena od prej

  2. g Pihler še vedno niste odgovorili ali ste vse to slišali na lastna ušesa.

  DA/NE, pravilno obkrožite g. Pihler

 4. trbovečjčanka

  fionček: pa so padali bolestno, nemo bor za borom…Srečko Kosovel. Vedno tujec? Že v naši zgodovini so tujci uničevali naše gozdove.Tudi sedaj tujec uničuje naše gozdove, samo bolj na krut način kot včasih. Kar je še huje uničuje tujec in nekaj domačih izdajalcev tudi naše zdravje in nas ubija.Si se kaj zamislil?Je denar res toliko vreden,več kot mi in naši otroci? Če je še kaj pravice na svetu bo vaše okoljsko dovoljenje padlo! Kje so podatki o izpustih snovi v zrak iz LC? Kar počnete v sežigalnici res ni vredno moža in to se nekje daleč v podzavesti zavedaš, zato si pa daješ ženska imena. Zame je to žalitev, ker tudi vse ženske nismo pokvarjene tako kot vi sežigalničarji.

 5. CROSS

  V Žurnalu z dne 10.01.2011 je Lafarge lepo uporabil genialno trditev ARS-a,da so za konstantno prekoračene mejne vrednosti emisij PM10 v Zagorju v zadnjih šestih(!!!!) tednih krive “velike količine pirotehničnih naprav,predvsem ognjemetov”???????????

  Če je kdo do sedaj še verjel ARS-u,sedaj sigurno ne bo več…

  In da Macerla in “samooklicanih okoljevarstvenikov”
  zadeva sploh ne moti…seveda nas moti…

  Na sodišču je potrebno uporabiti te trditve,saj so tudi brez sežiganja odpadkov Lafargea mejne vrednosti PM10 v Zagorju previsoke in da okolje tega ne prenese.

 6. CROSS

  Glede dioksina v jajcih pa:

  če že male količine dioksina v jajcih sprožijo takšen svetovni preplah,potem si lahko predstavljamo,kakšne količine le tega se valijo skozi dimnik v Lafargeu…kjer merjenja 1x letno ne pokažejo nič…

  Diosini,furani in poliklorirani bifenili(PCB) so strupene kemikalije,ki škodujejo človeškemu zdravju in okolju.Nepopravljivo poškodujejo imunski,živčni,endokrilni in reproduktivni sistem,povzročajo pa tudi raka…

  Ustavimo sežiganje v Lafargeu!!!!

 7. CROSS

  Pa še tole:
  “naša” glavna inšpektorica iz MOP-a Aleksandra Velkovrh je zaradi najemanja lastnega avtomobila prek najemodajalca v službene namene osumljena kaznivega in koruptivnega dejanja…

  ……kaj se je šele dogajalo na MOP-u pri izdaji dovoljenja Lafargeu??????

  Toliko o verodostojnosti,zaupanju,morali in etiki v v visokih državnih organih…

  Če dodamo še bivšega župana Bogdana Baroviča,ki je takisto osumljen koruptivnega dejanja v zvezi z Lafargom,dobimo krasno sliko,kaj se v pri nas pravzaprav dogaja…korupcija na vse strani…vsi bašejo v žepe..

  Piar lafarževski nam je dal lepo ime:
  …”samooklicani okoljevarstveniki”…v boj!!!!

 8. CROSS

  Delavci Lafargea so brez vednosti krajanov Pleskega opravili sečnjo dreves v neposredni bližini vasi za svoje potrebe po apnencu in laporju ter začeli širiti kamnolom proti vasi.Opozorilno tablo so prestavili na 150m od vasi,rob kamnoloma pa na 200m od vasi.Zakon pa zagotavlja vaščanom 300 metrsko oddaljenost od kamnoloma…

  Rudarska inšpektorica je razdaljo izmerila “na oko”,brez metra in ni ugotovila nepravilnosti Lafargea………….že videno????(dioksini,furani….)

  Lafarge pa naj bi za sečnjo imel soglasje Zavoda za gozdove…

  Kar si Lafarge zaželi,to od države dobi…
  Ljudje niso pomembni…samo kapital…
  Do kdaj še?????? Uprimo se vsi!!!!!!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */