Sestanek pri premierju Pahorju

V petek, 10. decembra 2010, prav na dan človekovih pravic, smo se organizatorji novembrskega protesta sestali s premierjem Pahorjem s sodelavci. Sestanek ocenjujemo kot očiten napredek v komunikaciji z vlado in znaten korak za naš boj proti sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu.

Premier Pahor s predstavniki MOP na sestanku z Zasavčani
Za mizo v smeri urinega kazalca: Nasta Doberlet Bučalič, Civilna iniciativa Trbovlje; Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi; Uroš Macerl, predsednik Eko kroga; Aleksandra Velkovrh, glavna pristojna inšpektorica; Barbara Avčin, direktorica za okolje; dr. Peter Gašperšič, državni sekretar na MOP; premier Vlade RS Borut Pahor (foto: Blaž Samec/Delo). Na sliki manjkajo še dr. Ivan Eržen z Ministrstva za zdravstvo in drugi predstavniki vladne strani.

Dogovorili smo se, da bo v šestih mesecih izvedena nova študija, v katero bodo, poleg splošnih okoljskih, med drugim prvič vključeni tudi izvedenci hidrometeorološke in medicinske stroke. Obenem so bile naročene tudi meritve emisij vseh večjih onesnaževalcev v Zasavju, kar prav tako pozdravljamo.

Sestanka, ki je kljub napetemu ozračju potekal delovno, so se na vladni strani udeležili predstavniki Ministrstva za okolje (MOP) in Ministrstva za zdravstvo (MZ). Samih ministrov, kljub prvotnem načrtu, ni bilo. Okoljski minister Žarnić se je tiste dni ravno udeleževal cancunske konference o podnebnih spremembah, ampak z njim smo se že tako ali tako sestali predhodno.

Najprej so nam na kratko predstavili vsebino poročila MOP, o katerem smo že pisali, kaj si mislimo. Naša delegacija je nato premierju predala povzetek zahtev, tako imenovani kategorični imperativ Zasavčanov (PDF, 121 KB).

Kategorični imperativ Zasavčanov je:

 1. Odvzem dovoljenja za sežig odpadkov v trboveljski cementarni.
 2. Revizija postopka pridobivanja in same vsebine okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement Trbovlje. Revizijo morajo izvesti neodvisne institucije ter neodvisni strokovnjaki.
 3. Izdelava celostnega in interdisciplinarnega poročila o vplivih na okolje. Vključevanje strokovnjakov in izvedencev različnih področij: zdravstva, hidrometeorologije, okoljski strokovnjaki, psihologi.
 4. Prednostna obravnava tožbe, ki je bila vložena z namenom odprave okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement.

Videti je, da je premier Pahor tokrat le začutil stisko Zasavčanov in da nam je pripravljen prisluhniti in po svojih močeh pomagati. Kooperativni so bili tudi ostali udeleženci sestanka. S premierjem smo se dogovorili, da se bomo v bližnji prihodnosti, verjetno že januarja, znova sestali še v Zasavju.

Predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, je za Delo označil današnji dogovor o vključitvi strokovnjakov kot napredek. Izjavil je še, da je okoljsko dovoljenje za LC strokovno absolutno podhranjeno in vztrajal, da ga država LC odvzame, ter da naj Lafarge proizvaja cement v Trbovljah brez sežiganja odpadkov, tudi brez petrolkoksa, po uvedbi katerega so se emisije benzena leta 2003 povečale na skoraj štirikratnik vrednosti glede na leto 2002.

O srečanju so poročali praktično vsi mediji, med drugimi Delo, TV Slovenija, Dnevnik/STA, Radio Kum in 24ur.

29 Responses
 1. CROSS

  Čakamo torej na odločitev Upravnega sodišča,ki naj bi izreklo sodbo v začetku januarja 2011…

  Drugače pa je državni sekretar MOP-a Peter Gašperšič izjavil,da se lahko študija iz 6 mesecev lahko zavleče v prihodnost…in da dosedanji podatki ne kažejo,da sežiganje odpadkov Lafarža vpljiva na okolje…in da bodo zadevi prišli do dna….

  Zadevi bi morali priti do dna še preden so podelili soglasje za sežiganje odpadkov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Lafarge bi še naprej sežigal odpadke,mi pa bi čakali novo študijo…..v nedogled….najbrž….

  Pahor pa je izjavil:če smo Lafaržu dali dovoljenje čez noč,mu ga čez noč lahko tudi vzamemo….

  Pa da vidimo še to…

 2. CROSS

  Na sestanku je bil tudi dr.Ivan Eržen,ki bi lahko kaj povedal o študiji o zdravju v Zasavju,ki jo je naredil,preden so ga potegnili v vlado….

  Zdaj pa bi radi nove študije….študij je več kot dovolj….časa pa ne…čas dela za Lafarge….

 3. trbovečjčanka

  Ko sem si dobro ogledala fotografije sem opazila, da je Pahor zelo grdo gledal Nasto Dobrle. Simono Dimič in tudi Jadranko pa vedno gleda zelo lepo.Predvidevam, da mu je gospa Nasta povedala, da od tega ne odstopamo….

 4. fiona

  trbovečjčanka –
  ni se za zbati, nobena megla me ni vzela.
  Mogoče si želiš imeti mir med “verniki” Ekokroga ?
  Sicer vidim da je “inkvizitor” CROSS še kar aktiven. Good.

  Kar tako naprej, pričakujem da boste heretike sežgali na grmadi (mogoče ima Lafarge tudi dovoljenje za biomaso)
  uživam v čistem luftu v Zagorju je bilo včeraj na ivici preseganja karcenogenih trdnih delcev. Reveži v LJ, MS in MB so pa dihali svinjarijo. Jim gremo pomagat ? Mora da imajo kakšno cementarno pa še ne vejo!

  Sicer se pa lahko samo smejim, kako vas spet vozijo po raznih sprejemih. Oh, pa moj Švagan, ta pa res ne sme manjkati.

  Ko boste dojeli da patroni ala “Švagan” simbolizirajo medobčinsko prerivanje po Zasavju in ne skrbi za okolje, potem se boste premaknili iz mrtve točke.

  Sicer pa še kar čakam na par odgovorov, pa si morem še malo pogledat če mi je Pihler še kaj odgovoril.
  O famozni študiji tudi še nobenega linka ?

  Vsebinsko mi torej malce pešate !
  cross – daj mi že tiste Eu standarde za cementarne za benzen, ki da jih lafarge presega ?

  (trbovečjčanka, eto da vam ne bo dolgčas)

 5. fiona

  ups a mi še kdo pove kaj bo delal izvedenec “hidrometerološke stroke”.
  Meterologi napoveujejo vreme, pa še kaj verjetno znajo vezano na ozračje – OK.

  Ampak hidrometerologi so predvidevam stručkoti za vode. In kaj je z vodami zdaj narobe ?

 6. Boštjan Pihler

  Spoštovani publikum, naj vas fionine provokacije ne skrbijo. Saj vidite, da zgolj poskuša preusmeriti pozornost stran od bistva; npr. stran od žalostnega dejstva, da nihče v Sloveniji razen Lafarge Cementa nima podrobnih (npr. urnih ali še podrobnejših) podatkov o izpustih snovi v zrak iz te cementarne. Ali pa podatkov o kakovosti zraka, ki jih beleži mobilna merilna postaja, katera je bila v zaselek Zelena trava na Ravenski vasi postavljena ravno zato, da ugotavlja vpliv Lafarge Cementa na okolje – za te podatke so v Lafargeu celo sami priznali, da jih javnosti ne dajo, ker bo potem kdo Lafarge tožil. Menda vse te podatke sedaj poskušajo pridobiti državni organi, saj bi jih slednji do konca leta morali posredovati Eko krogu. Hm, bomo videli.

  Sicer pa, kaj si misliti o moškem, ki se podpisuje kot fiona … bljak. Fionine provokacije so pač vsebina njegove nočne posode, prelita preko tipkovnice na ekran.

 7. fiona

  Komaj zadržujem smeh ko berem Pihlerjev odgovor na temo Žrtvovanje Zasavje za Lafarge Cement.

  “Ostržek” mi še vedno ni odgovoril ali je vse to slišal na lastna ušesa.

  DA/NE, pravilno obkroži g. Pihler

  Pa vidim da je sedaj za različen opis dogodkov krivite kar samega novinarja Mladine, ki je pač “vse povzel nekoliko po svoje”. Ta je pa v stilu ala Golobič

  Ej “ostržek” “ostržek”, zdaj je pa novinar Mladine vsega kriv.
  Seveda,…. jasno se tudi g. Fašing pa itak laže, pa res ja.

  Še vedno pa ne vem zakaj je to kdo je bil prisoten na tem dogodku tako skrivnostno.

  Vidim da bi nam kakšen Eko-Wikileaks prišel zelo prav.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */