Protest proti predčasnem podpisu sporazuma s Francijo

Kljub temu, da je tožba dobljena, s tem boja proti sežiganju odpadkov v Zasavju še ni konec! V ponedeljek, 7. marca 2011, ob 16h, bo pred francoskim veleposlaništvom na Barjanski 1 v Ljubljani (nasproti filo-faksa) enourna obeležba načrtovanega podpisa strateškega partnerstva s Francijo. Vabljeni ste, da se pridružite prisotnim okoljevarstvenikom in simpatizerjem, da bomo Vladi skupaj povedali, da zdaj nikakor ni pravi čas za podpis takšnega sporazuma.

Eko krog pred francoskim veleposlaništvom, 10. november 2011
Eko krog pred veleposlaništvom, novembra 2010: tekači štafete čakajo delegacijo (foto: Uroš Rok Drnovšek)


Zmage v bitki proti sežiganju odpadkov nam niso prinesli niti politiki, niti državni uradniki, pač pa sodišče. Zadeva se spet vrača na prvo stopnjo, in isti uradniki na Agenciji RS za okolje (ARSO), ki so t.i. “okoljevarstveno” dovoljenje sprejeli, bodo spet modrovali in odločali o njem.

To smo že videli. Že julija 2009 je Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) kot drugostopenjski organ odpravilo dovoljenje iz aprila 2009 in ga vrnilo ARSO na prvo stopnjo. Ni minilo 14 dni, pa je z minimalnimi spremembami dovoljenja Lafarge sežigal odpadke po dovoljenju iz julija 2009. Isti uradniki, ki so že prvič zagrešili kup pravnih napak in se požvižgali na ljudi, bodo zdaj znova odločali.

Slovenska politika jih pri tem podpira.

Do danes nismo dobili podatkov o izpustih snovi v zrak iz Lafarge Cementa in o kakovosti zraka na Ravenski vasi, za katere smo se dogovorili z ministrom Žarnićem na sestanku 1. decembra 2010. Za pomoč pri pridobivanju teh podatkov smo se 9. februarja v pismu (PDF, 196 KB) obrnili tudi na druge slovenske politične avtoritete (predsednika Türka, premierja Pahorja, varuhinjo Čebašek-Travnikovo, francosko veleposlanico Michelangelijevo, okoljskega ministra Žarnića, zdravstvenega ministra Marušiča), vendar zaenkrat brez odgovora. Do danes se še niti začela ni izdelovati dogovorjena presoja vplivov na okolje za Lafarge Cement, ki bi naj bila končana preden bi Lafarge Cement znova zagnal proizvodnjo, niti se ni sestala Delovna skupina za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka v Zasavju.

Predsednik vlade Borut Pahor nam je 14. julija 2010 obljubil dvourni sestanek, na katerem bomo lahko predstavili napake v postopku pridobivanja dovoljenja, a smo se z njim sestali očitno zato, da nas je skušal pomiriti z interno revizijo dovoljenja.

V teh razmerah dojemamo načrtovani slovensko-francoski sporazum o strateškem partnerstvu kot posmeh, zato mu nasprotujemo. Ponavljamo, da smo sporazumu načeloma naklonjeni, vendar zahtevamo, da premier sporazuma ne podpisuje, preden trajno ne razrešimo problemov sežiganja nevarnih odpadkov s francosko cementarno Lafarge Cement v Trbovljah!

Pred trajno rešitvijo tega problema se nimamo kaj “strateško družiti” s Francijo. Na podlagi preteklih izkušenj se bojimo, da bomo Zasavčani v teh dogovorih kolateralna škoda, da bo fotografija obeh predsednikov lahko bolj vesela.

Proti takšnem sprenevedanju bomo protestirali v Ljubljani pred francoskim veleposlaništvom v ponedeljek ob 16h. Vidimo se tam, prej se lahko prijavite na FB ali kar pridete! Dokončajmo, kar smo začeli!

3 Responses
  1. CROSS

    Brez skrbi,dokončali bomo, kar smo začeli…

    Na hrvaškem so ljudje na ulicah,ker politikom ne verjamejo več nič in jih imajo dost…v LJ pa bodo ljudje videli vsaj nas,da jim pokažemo POT DO SPREMEMB…drugače žal ne gre…črni in rdeči se menjavajo,politika do Zasavja pa ostaja enako uničujoča do ljudi…na račun proizvodnje francoskih
    avtomobilov v NM…izdani in prodani……………….

    Z denarjem si zdravja ne moreš kupiti,zato sem raje ZDRAV ,kot z nekaj francoskimi evri v žepu in z rakom na pljučih…

    …pa še več polžev bo ostalo živih….V BOJ!………..

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */