Minister Žarnić v Trbovljah

Petek, 28. januarja 2011, naj bi bil velik dan za Trbovlje in za Eko krog. Naš okoljski minister je bil pridobil zaprto rumeno kuverto z neznano, nemara zanimivo, vsebino, pa se je odločil, da bo veselje in vznemirjenje ob njenem odprtju delil z vsemi nami.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić s skrivnostno kuverto
Minister za okolje in prostor prof. dr. Roko Žarnić v Delavskem domu Trbovlje. Levo: šopek. Desno: skrivnostna rumena kuverta

V Delavskem domu se nas je nabralo firbcev več kot jih sede v predavalnico in še v kavarni so sedeli. Nekateri, med njimi sam minister, so rekli, da bi utegnili biti v kuverti obljubljeni podatki, a nam se je že takoj zazdela nekam prelahka.

Na decembrskem sestanku je minister Žarnić obljubil, da se bo po svojih močeh potrudil in Eko krogu izročil naslednje podatke:

  1. izvorne podatke in poročilo emisijskega monitoringa (torej kaj je šlo iz dimnika) za leto 2005;
  2. podatke o trajnem polurnem emisijskem monitoringu v Lafage Cementu od začetka meritev;
  3. podrobni (polurni, urni) podatki imisijskega monitoringa na mobilni postaji v zaselku Zelena trava (torej kaj so Ravenčani dihali) od leta 2004 naprej za SO2, NOx, PM10, meteorološki podatki, benzen.

Dogovorjeno je bilo, da podatke dobimo do konca leta 2010, in ministra smo ravno prejšnji teden s pismom opozorili na zamudo.

A v petek smo že po bežnem pregledu vsebine kuverte ugotovili naslednje stanje stvari.

1. Izvorni podatki in poročilo občasnega emisijskega monitoringa za leto 2005

To obljubo je minister v celoti izpolnil, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Poročilo za leto 2005 je pomembno, ker se je takrat pripravljal sanacijski program za Lafarge Cement. Minister nam je poročilo že predhodno posredoval po (navadni) pošti.

2. Podatki o trajnem polurnem emisijskem monitoringu v Lafargu od začetka meritev

Zgled poročila, kot ga dobi inšpektorica

Ta obljuba ni v celoti izpolnjena. Zahtevani so bili protokoli dnevnih poročil trajnega monitoringa v obliki kot jih dobi inšpektor (zgled na desni). Dobili pa smo zelo pomanjkljivo in izčiščeno obliko izvornih dnevnih protokolov:

  • za leto 2008 samo dnevne povprečke;
  • za leto 2009 izčiščene polurne podatke brez podatkov o pretokih plinov, brez izračunov emitiranih količin in brez podatkov o kapaciteti proizvodnje;
  • za leto 2010 isto kot za leto 2009;
  • vsi pridobljeni podatki so bili brez pojasnil oznak M, N, C, F, M1, M2, S (nekaj smo jih uganili, a ne vseh);
  • vsi ostali podatki o trajnih meritvah so manjkali.

Trajni monitoring z napravo Siemens/Raci Emidate se izvaja od leta 2007 dalje. Za naročnika Lafarge Cement ga vrednoti ZZV Maribor, katerega predstavnik nam je v petek tudi pokazal par grafov, kako so emisije pod dovoljenimi mejami (pozor, to je lahko celo res – osnovni problem je v okoljevarstvenem dovoljenju samem, saj ta posebej Lafargu dovoljuje izjemno velike emisije!).

Od leta 2003 do pričetka delovanja omenjene naprave, se je po izjavah inšpektorata trajni monitoring prav tako izvajal, in sicer, kot so že sami v Lafargu priznali, z nekalibrirano napravo. Zapisi bi vseeno morali obstajati, kajti kako so sicer inšpektorji lahko ugotavljali stanje na napravi?

3. Podrobni (polurni, urni) podatki imisijskega monitoringa na mobilni postaji v zaselku Zelena trava od leta 2004 naprej

Teh podatkov nismo dobili. V paketu so bili le zelo pomanjkljivi podatki imisijskega monitoringa od sredine oktobra do decembra 2010. Za prah so podani le dnevni povprečki, čeprav je v potrjenem programu ARSO za vrednotenje zunanjega zraka predpisana tudi urna meritev.

Ni nam ostalo drugega, kot da tako nepopolne podatke zavrnemo. V nadaljevanju srečanja je minister še enkrat prosil Lafarge Cement, da mu posreduje te podatke, a mu je prisotni mag. Sopotnik zabrusil, da je “Lafarge Cement predal vse podatke, ki jih je po zakonu dolžan predati”, pa smo spet opravili.

4. Ostalo

G. Albin Keuc z MOP je bil imenovan za novega vodjo Delovne skupine za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka v Zasavju. Zbranim Zasavčanom je zagotovil, da za razliko od prejšnje ekipe, ta misli resno. Glede na njegovo protisežigalniško preteklost bi mu lahko celo verjeli.

Zagorski župan Matjaž Švagan je poudaril oktobrske besede premierja, da je vlada okoljevarstveno dovoljenje dala, in ga lahko tudi odvzame. Zbranim je spregovoril tudi trboveljski župan Vili Treven.

Po koncu srečanja je zavladala panika, saj je ga. Medvešek založila pomemben kup dokumentov Eko kroga. Kmalu bi se torej zgodila tragikomična situacija, da bi s srečanja šli z manj dokumenti, kot smo nanj prišli. Bali smo se že, da jih je kdo izmaknil, a smo jih le našli. Med paniko smo v kavarni opazili čemerno ekipo z MOP, ki je pila kavo pred odhodom. Pa smo jim naredili veselje in vseeno vzeli tisto kuverto, da je ne nosijo domov.

A bistvenih podatkov v njej ni in te še vedno pričakujemo!

Župan Treven in publika
Trboveljski župan Treven in druga publika
Župan Švagan in Nasta Doberlet
Zagorski župan Švagan in Nasta Doberlet Bučalič
Pregledovanje podatkov
Že bežen pregled podatkov je odkril luknje

Več slik objavljamo na Facebooku. Oglejte si tudi prispevek TV Slovenija.

33 Responses

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */