Minister Žarnić v Trbovljah

Petek, 28. januarja 2011, naj bi bil velik dan za Trbovlje in za Eko krog. Naš okoljski minister je bil pridobil zaprto rumeno kuverto z neznano, nemara zanimivo, vsebino, pa se je odločil, da bo veselje in vznemirjenje ob njenem odprtju delil z vsemi nami.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić s skrivnostno kuverto
Minister za okolje in prostor prof. dr. Roko Žarnić v Delavskem domu Trbovlje. Levo: šopek. Desno: skrivnostna rumena kuverta

V Delavskem domu se nas je nabralo firbcev več kot jih sede v predavalnico in še v kavarni so sedeli. Nekateri, med njimi sam minister, so rekli, da bi utegnili biti v kuverti obljubljeni podatki, a nam se je že takoj zazdela nekam prelahka.

Na decembrskem sestanku je minister Žarnić obljubil, da se bo po svojih močeh potrudil in Eko krogu izročil naslednje podatke:

 1. izvorne podatke in poročilo emisijskega monitoringa (torej kaj je šlo iz dimnika) za leto 2005;
 2. podatke o trajnem polurnem emisijskem monitoringu v Lafage Cementu od začetka meritev;
 3. podrobni (polurni, urni) podatki imisijskega monitoringa na mobilni postaji v zaselku Zelena trava (torej kaj so Ravenčani dihali) od leta 2004 naprej za SO2, NOx, PM10, meteorološki podatki, benzen.

Dogovorjeno je bilo, da podatke dobimo do konca leta 2010, in ministra smo ravno prejšnji teden s pismom opozorili na zamudo.

A v petek smo že po bežnem pregledu vsebine kuverte ugotovili naslednje stanje stvari.

1. Izvorni podatki in poročilo občasnega emisijskega monitoringa za leto 2005

To obljubo je minister v celoti izpolnil, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Poročilo za leto 2005 je pomembno, ker se je takrat pripravljal sanacijski program za Lafarge Cement. Minister nam je poročilo že predhodno posredoval po (navadni) pošti.

2. Podatki o trajnem polurnem emisijskem monitoringu v Lafargu od začetka meritev

Zgled poročila, kot ga dobi inšpektorica

Ta obljuba ni v celoti izpolnjena. Zahtevani so bili protokoli dnevnih poročil trajnega monitoringa v obliki kot jih dobi inšpektor (zgled na desni). Dobili pa smo zelo pomanjkljivo in izčiščeno obliko izvornih dnevnih protokolov:

 • za leto 2008 samo dnevne povprečke;
 • za leto 2009 izčiščene polurne podatke brez podatkov o pretokih plinov, brez izračunov emitiranih količin in brez podatkov o kapaciteti proizvodnje;
 • za leto 2010 isto kot za leto 2009;
 • vsi pridobljeni podatki so bili brez pojasnil oznak M, N, C, F, M1, M2, S (nekaj smo jih uganili, a ne vseh);
 • vsi ostali podatki o trajnih meritvah so manjkali.

Trajni monitoring z napravo Siemens/Raci Emidate se izvaja od leta 2007 dalje. Za naročnika Lafarge Cement ga vrednoti ZZV Maribor, katerega predstavnik nam je v petek tudi pokazal par grafov, kako so emisije pod dovoljenimi mejami (pozor, to je lahko celo res – osnovni problem je v okoljevarstvenem dovoljenju samem, saj ta posebej Lafargu dovoljuje izjemno velike emisije!).

Od leta 2003 do pričetka delovanja omenjene naprave, se je po izjavah inšpektorata trajni monitoring prav tako izvajal, in sicer, kot so že sami v Lafargu priznali, z nekalibrirano napravo. Zapisi bi vseeno morali obstajati, kajti kako so sicer inšpektorji lahko ugotavljali stanje na napravi?

3. Podrobni (polurni, urni) podatki imisijskega monitoringa na mobilni postaji v zaselku Zelena trava od leta 2004 naprej

Teh podatkov nismo dobili. V paketu so bili le zelo pomanjkljivi podatki imisijskega monitoringa od sredine oktobra do decembra 2010. Za prah so podani le dnevni povprečki, čeprav je v potrjenem programu ARSO za vrednotenje zunanjega zraka predpisana tudi urna meritev.

Ni nam ostalo drugega, kot da tako nepopolne podatke zavrnemo. V nadaljevanju srečanja je minister še enkrat prosil Lafarge Cement, da mu posreduje te podatke, a mu je prisotni mag. Sopotnik zabrusil, da je “Lafarge Cement predal vse podatke, ki jih je po zakonu dolžan predati”, pa smo spet opravili.

4. Ostalo

G. Albin Keuc z MOP je bil imenovan za novega vodjo Delovne skupine za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka v Zasavju. Zbranim Zasavčanom je zagotovil, da za razliko od prejšnje ekipe, ta misli resno. Glede na njegovo protisežigalniško preteklost bi mu lahko celo verjeli.

Zagorski župan Matjaž Švagan je poudaril oktobrske besede premierja, da je vlada okoljevarstveno dovoljenje dala, in ga lahko tudi odvzame. Zbranim je spregovoril tudi trboveljski župan Vili Treven.

Po koncu srečanja je zavladala panika, saj je ga. Medvešek založila pomemben kup dokumentov Eko kroga. Kmalu bi se torej zgodila tragikomična situacija, da bi s srečanja šli z manj dokumenti, kot smo nanj prišli. Bali smo se že, da jih je kdo izmaknil, a smo jih le našli. Med paniko smo v kavarni opazili čemerno ekipo z MOP, ki je pila kavo pred odhodom. Pa smo jim naredili veselje in vseeno vzeli tisto kuverto, da je ne nosijo domov.

A bistvenih podatkov v njej ni in te še vedno pričakujemo!

Župan Treven in publika
Trboveljski župan Treven in druga publika
Župan Švagan in Nasta Doberlet
Zagorski župan Švagan in Nasta Doberlet Bučalič
Pregledovanje podatkov
Že bežen pregled podatkov je odkril luknje

Več slik objavljamo na Facebooku. Oglejte si tudi prispevek TV Slovenija.

33 Responses
 1. gregor

  Na včerajšnjih poročilih ste spet “bili zraven”.Dejansko sem dobil janso sliko o vašem delu. Vi niste za nič drugega kot za mešanje d…. Resna TV (nacionalka) vas sploh ni omenila v novicah. vprašajte se ZAKAJ?Dokaz več, da sta POP in A pompozni plačniški (podkupljivi)hiši (koliko jim daste, da vas pridejo poslikat) V Ameriki je v splošni rabi geslo “Sploh ni važno kaj govorijo o tebi važno je le da se govori” Ali to velja tudi za vas? Po mojem že.

 2. CROSS

  fiona-mona-lafarževska:

  Kar navadi se,da bo cela Slovenija spremljala boj Ekokroga oziroma Zasavcev proti Lafargu po televizijah…in časopisih…do končne zmage…

  Po tvoje smo podkupili POP-TV in A-kanal…spet imaš blodnje…naroči se na pregled…

  A smo podkupili tudi Delovo lepotičko Polono Malovrh,ki objektivno poroča o vaših svinjarijah?
  …ne,nismo…

  Imaš pa prav, da se borimo proti d…..

  ……………….V BOJ!…………………………………….

 3. CROSS

  fiona-mona lafarževska:

  Mislim,da si včeraj na predaji usb ključka rekel,da se z Ekokrogom ne pogovarjaš…

  Ti pa še kar pišeš svoj d… na spletne strani Ekokroga…

  Že itak preveč smrdi iz raufnka,pa še ti ne nehaš s svojim umskim smradom…rabim masko…

  Pa zahvali se za usb ključek…in polico…ha…ha…

 4. gregor

  Ej CROSS moje razmišljanje in izražanje ni nič žaljivo. V primerjavi s teboj sem angel.Dokaz več kaj naredi muca ko ji stopiš na rep. Prav imaš ZAMIJAVKA.Kar se Polonce tiče-sem jo spregledal-Kot vsak novinar bi rada prišla v eter. Tukaj ji pa kar dobro pomagate(al ima vaš predsednik dobre eko salame)

 5. CROSS

  fiona-mona lafarževska:

  Danes si pa spet gregor…

  Moraš se že enkrat odločiti,ali boš fantek ali punčka…boš nosil plave hlačke ali roza…odloči se že enkrat…

  Imaš pa prav,ko praviš,da si v primerjavi z mano angel…ja si…LAFARGEV ANGEL SMRTI…

  Več kot 250 rakastih Zasavcev letno…

  Ampak,čas se ti izteka………………….V BOJ!

 6. gregor

  “Moja mama jemlje 4 jedilne žlice pireja od celih konzerviranih špargljev zjutraj in pozneje čez dan. To počne nekaj več kot mesec dni. Mama je sicer na kemoterapiji zaradi pljučnega raka v plevralnem območju III stopnje, število rakastih celil v markerju je v preteklem tednu padlo z 386 na 125. Njen onkolog je naslednjo kontrolo naročil šele čez 3 mesece.”

  ČLANEK!

  Pred nekaj leti sem spoznal osebo, ki je iskala šparglje (odslej ŠP) za prijatelja, ki je imel raka. Dala mi je fotokopijo članka, naslovljenega “Šparglji za raka” natisnjenega v Cancer News Journalu, decembra 1979. Vsebino pom posredoval tako, kot je bila posredovana meni. Jaz sem biokemik, specializiran na področju zdravstvenih diet s čimer se ukvarjam že 50 let.

  Pred nekaj leti sem bral o odkrtiju Richarda R. Vensala,D.D.S. da ŠP morda zdravijo raka. Vzpostavil sem stik z nim in od takrat delava na tem projektu, vmes pa sva nabrala številne pozitivne zdravstvene slučaje, od katerih nekaj navajam tu:

  – Slučaj 1: Moški, z skorajda brezupnim slučajem Hodgkinove bolezni (rak limfnih vozlov) je bil popolnoma nesposoben. V roku enega leta od začetka terapije s ŠP njegovi zdravniki niso mogli odkriti nikakršnih sledi o raku, on pa je spet popolnoma aktiven.

  – Slučaj 2: uspešen 68-letni poslovnež, ki je bolehal za rakom na mehurju se je zdravil 16 let. Po letih medicinskih terapij, vključno z obsevanjem, je začel s ŠP terapijo. V roku treh mesecev so pregledi pokazali, da je njegov tumor na mehurju izginil in da so ledvice normalne.

  – Slučaj 3: moški, ki je imel pljučnega raka: 5.Marca 1971 je bil na operacijski mizi, ko je ugotovljeno, da je njegov rak tako razširjen, da se ga ni dalo izrezati. Kirurg ga je zašil ter njegov slučaj razglasil za brezupnega. 5.Aprila je moški slišal za zdravljenje s ŠP in takoj začel s terapijo. Avgusta je rentgenski pregled pokazal, da je rak izginil.

  – Slučaj 4: Ženska, ki se je leta borila s kožnim rakom. S časom se je razvilo kar nekaj dodatnih žarišč, kar je njen zdravnik ocenil za napredovalo bolezen. Po treh mesecih terapije s ŠP pa je ugotovil, da se je stanje zelo izboljšalo in da je koža spet v redu. Ista bolnica je zatrdila, da so ji ŠP pozdravili tudi ledvično bolezen, s katero se je borila od leta 1949. Imela je že 10 operacij ledvičnih kamnov in je prejemala invalidnino zaradi diagnoze, da je njena bolezen neozdravljiva. Ozdravitev pripisuje terapiji s ŠP.

  Sam nisem bil presenečen s temi rezultati, kajti “Elementarna medicina”, ki jo je leta 1854 napisal profesor na Univerzi Pensilvanije, navaja, da so šparglji bili uporabljani kot ljudsko zdravilo proti ledvičnim kamnom. Navedel je celo preizkuse o zmožnosti ŠP, da raztopijo ledvične kamne,ki so bili narejeni leta 1739! Poglejte letnico!

  Predstavili bi tudi druge slučaje toda medicinsko okolje otežuje pridobivanje tozadevnih zdravstvenih dosijejev, zato apeliram na bralce, da posredujejo te dobre novice naprej in pridobijo veliko število potrditev, kako bi medicinske skeptike prepričali o tem neverjetno enostavnem in naravnem zdravilu.

  Šparglje je pred uporabo treba prekuhati in zato so konzervirani šparglji uporabni, tako kot sveži. Sam sem se pozanimal pri dveh vodilnih proizvajalcih konzerviranih ŠP – Giant in Stokely – ter dobil zagotovilo, da ti znamki ne vsebujeta pesticidov ali konzervansov.

  Prekuhane ŠP v mikserju zmešajte v pire in ga dajte v hladilnik. Bolniku dajte 4 polne jedilne žlice pireja 2 krat dnevno – zjutraj in zvečer. Pire se lahko razvodeni in pije kot topel ali hladen napitek. Ta terapija je zasnovana na sedanjih spoznanjih, lahko pa se odvisno od vrste slučaja, doza tudi poveča in prilagodi potrebi , škoditi ne more. Običajno je prvi znaki izboljšanja pokažejo že po 2-4 tednih terapije.

  Kot biokemik sem prepričan v staro reklo “to kar zdravi lahko prepreči”, zato po tej logiki oba z ženo pijeva pijačo od ŠP ob obrokih. Po 2 žlici pireja razredčimo z vodo in pijemo ob zajtrku in večerji – jaz vroče, žena hladno…..Že leta oba redno kontrolirava kri, kot sestavni del pregledov. Zadnji pregled krvi pri specialistu za zdrave prehranske navade je pokazal znatno izboljšanje v vseh pregledanih elementih. Te izboljšave pripisujem terapiji s ŠP.

  > Kot biokemik sem naredil obsežno raziskavo vseh aspektov rakavih obolenje in tudi vseh predpisanih terapij. Kot razultat te študije sem prepričan da ŠP zelo dobro sodijo v zadnje teorije o zdravljenju raka.

  Šparglji vsebujejo lepo količino proteinov poimenovanih histones, za katere se verjame, da so aktivni v procesu rasti celic. Zaradi tega verjamem, da se lahko reče, da ŠP vsebujejo snov, ki jo imenujem normalizator rasti celic, kar ima za posledico njeno delovanje na raka in tudi kot splošnega telesnega tonika. Kakorkoli in ne glede na teorijo, uporaba ŠP kot jo mi priporočamo je nenevarna. Nihče, niti zvezne zdravstvene oblasti, vam ne morejo preprečiti, da jo uporabite, naredi pa vam lahko veliko dobrega.

  Ameriški Nacionalni Institut za Raka je potrdil, da je ŠP najvišje na lestvici testirane hrane po vsebini glutathiona, ki se smatra za enega najmočnejših ANTI-KANCEROGENOV in ANTI-OKSIDANTOV.>
  >
  >
  >Prosim, posredujte ta članek vsem v vašem adresarju, s čimer bo poplačan tudi moj trud pri prevajanju!
  >
  >
  >
  >NAJNESEBIČNEJŠE DEJANJE, KI GA LAHKO NEKDO NAREDI, JE DA POSREDUJE NAPREJ VSE DOBRO, KI GA SPREJEMA, TUDI TISTIM, KI SI TEGA NE ZASLUŽIJO!

  P:s: WIKIPEDIA ponuja obsežno gradivo o ŠP a nikjer o njegovi zdravstveni vrednosti v zgornjem smislu!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */