Lafarge nelegalno kuri na petrolkoks

Septembrski dim iz Lafarge Cementa

Lafarge Cement je jeseni spet začel obratovati na petrolkoks, kljub avgustovski sodni razveljavitvi dovoljenja! To je danes tudi uradno ugotovila okoljska inšpekcija, ki je le popustila pritisku ogorčenih občanov in v tovarni izvedla inšpekcijski nadzor.

Razkritje je šokantno, saj to pomeni, da tovarna ne upošteva niti sodbe upravnega sodišča, inšpekcija pa od avgusta vse do danes ni ugotovila, da je pri njenem obratovanju kaj narobe.

Prebivalci Zagorja in Trbovelj smo te dni prenašali neznosen smrad, ki se je širil iz cementarne, in ki ga od avgusta naprej ne bi smelo več biti. Številni ziritirani prebivalci so klicali inšpekcijo, center za obveščanje 112, ter celo policijo.

Najhuje je bilo znova tik nad dimnikom, v Ravenski vasi, kjer kmetuje tudi Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog. Ta je klical v tovarno tehničnega direktorja Dušana Škaličkija, a od njega ni izvedel veliko. Na vprašanje, kaj tovarna trenutno počne oz. kje je razlog smradu, je Škalički odgovoril, da parametri obratovalnega monitoringa ne zaznavajo problema, ter da so pred dnevi, na podobne klice občanov, poslali dva delavca cementarne, da sta osebno preverila zrak na terenu. Delavca, po njegovih navedbah, smradu “nista zaznala” (kar bi lahko pomenilo tudi to, da na delovnih mestih v tovarni smrdi še huje, a se tam nihče ne upa pritožiti vodstvu).

Na direktno vprašanje, kateri energent Lafarge Cement uporablja, je tehnični direktor Škalički odgovoril, da nima pristojnosti, da bi razkril energent, pač pa mora dobiti odobritev dunajske centrale Lafargea, konkretno Haima Primasa, ki je odgovoren za pridobivanje dovoljenja IPPC.

Lahko torej brezplačno in nepooblaščeno dihamo, ne smemo pa vedeti, kaj dihamo, če nam te informacije prej ne odobri Dunaj?!? Sumljivo!

Pravi šok je sledil, ko je Uroš klical še inšpekcijo. Vodja inšpekcije za okolje in naravo, Nevenka Žvokelj, se je telefonsko seznanila s prijavo, nakar je dejala, da je imela v zvezi z obratovanjem Lafarge Cementa po razsodbi že dva sestanka s predstavniki Agencije RS za okolje (ARSO), ter da načrtuje še tretjega.

Inšpekcija torej tudi po vseh teh letih ponavlja enako napako kot po sodbi iz marca 2011 – več dni, celo tednov, premišljuje in presoja razsodbo sodišča, ki je nedvoumno odpravilo dovoljenje, ki je Lafarge Cementu omogočalo rabo petrolkoksa in večjo kapaciteto. O čem se vendar sestaja z ARSO?! Kako bi se skupaj izvlekli iz neprijetnega položaja, v katerega jih je postavilo sodišče, ko je treba dejansko ukrepati?!

No, po več obvestilih Eko kroga in občanov, ki so te dni neupravičeno prenašali neznosen smrad, je inšpektorica inšpekcije za okolje danes opravila nadzor delovanja v Lafarge Cementu. Ugotovljeno je bilo, da tovarna obratuje in da kot energent uporablja petrolkoks, čeprav po razveljavitveni sodbi upravnega sodišča za kaj takega nima več pravne podlage! Ali kot je Nasti Doberlet odgovorila vodja inšpektorata Nevenka Žvokelj:

Inšpektorica inšpekcije za okolje je danes opravila nadzor delovanja v Lafarge cement-u. Ugotovljeno je, da Lafarge cement obratuje in da kot energent uporablja petrolkoks. Glede na ugotovitve in sodbo Upravnega sodišča, ki je odpravilo OVD, bomo sodbo sodišča upoštevali.

Nevenka Žvokelj,
Direktorica inšpekcije za okolje in naravo

Avgustovska sodba (PDF, 1,4 MB) je tu povsem jasna, glede petrolkoksa med drugim določa:

»Pred vložitvijo obravnavane vloge za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja /Lafarge/ ni imel dovoljenja za uporabo petrolkoksa kot goriva, niti za to gorivo ni bila opravljena presoja vplivov na okolje, ki je bila predpisana že po določbah ZVO«. (točka 68)

Ker je okoljevarstveno dovoljenje razveljavljeno, velja legalno stanje pred njim, torej proizvodnja brez petrolkoksa.

Ravno tako je iz točk 59 in 61 Sodbe jasno, da kapaciteta ne more presegati 1000 t klinkerja dnevno, zelo zgovorna pa je tudi točka 60, v kateri sodišče ugotavlja:

»Dejstvo, da inšpekcijske službe kljub nadzoru niso prepovedale proizvodnje večje od 1000 ton dnevno, pa samo po sebi ne utemeljuje zakonitosti delovanja naprave v obsegu 1250 ton dnevno.«

Kar beremo tako, da je inšpekcija dolga leta Lafargeu gledala skozi prste, vendar to na zakonitost delovanja ne vpliva – dovoljena je kapaciteta 1000 ton klinkerja dnevno.

Glede na ugotovitve in sodbo Upravnega sodišča, ki je dovoljenje za petrolkoks odpravilo, mora Inšpekcija zdaj ukrepati in zagotoviti, da se bo spoštovala sodba. To pa pomeni, da smejo kuriti samo po zadnjem veljavnem dovoljenju, to je s premogom (brez petrolkoksa) in s proizvodno zmogljivostjo do 1000 t/dan.

13 Responses

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */