Lafarge nelegalno kuri na petrolkoks

Septembrski dim iz Lafarge Cementa

Lafarge Cement je jeseni spet začel obratovati na petrolkoks, kljub avgustovski sodni razveljavitvi dovoljenja! To je danes tudi uradno ugotovila okoljska inšpekcija, ki je le popustila pritisku ogorčenih občanov in v tovarni izvedla inšpekcijski nadzor.

Razkritje je šokantno, saj to pomeni, da tovarna ne upošteva niti sodbe upravnega sodišča, inšpekcija pa od avgusta vse do danes ni ugotovila, da je pri njenem obratovanju kaj narobe.

Prebivalci Zagorja in Trbovelj smo te dni prenašali neznosen smrad, ki se je širil iz cementarne, in ki ga od avgusta naprej ne bi smelo več biti. Številni ziritirani prebivalci so klicali inšpekcijo, center za obveščanje 112, ter celo policijo.

Najhuje je bilo znova tik nad dimnikom, v Ravenski vasi, kjer kmetuje tudi Uroš Macerl, predsednik društva Eko krog. Ta je klical v tovarno tehničnega direktorja Dušana Škaličkija, a od njega ni izvedel veliko. Na vprašanje, kaj tovarna trenutno počne oz. kje je razlog smradu, je Škalički odgovoril, da parametri obratovalnega monitoringa ne zaznavajo problema, ter da so pred dnevi, na podobne klice občanov, poslali dva delavca cementarne, da sta osebno preverila zrak na terenu. Delavca, po njegovih navedbah, smradu “nista zaznala” (kar bi lahko pomenilo tudi to, da na delovnih mestih v tovarni smrdi še huje, a se tam nihče ne upa pritožiti vodstvu).

Na direktno vprašanje, kateri energent Lafarge Cement uporablja, je tehnični direktor Škalički odgovoril, da nima pristojnosti, da bi razkril energent, pač pa mora dobiti odobritev dunajske centrale Lafargea, konkretno Haima Primasa, ki je odgovoren za pridobivanje dovoljenja IPPC.

Lahko torej brezplačno in nepooblaščeno dihamo, ne smemo pa vedeti, kaj dihamo, če nam te informacije prej ne odobri Dunaj?!? Sumljivo!

Pravi šok je sledil, ko je Uroš klical še inšpekcijo. Vodja inšpekcije za okolje in naravo, Nevenka Žvokelj, se je telefonsko seznanila s prijavo, nakar je dejala, da je imela v zvezi z obratovanjem Lafarge Cementa po razsodbi že dva sestanka s predstavniki Agencije RS za okolje (ARSO), ter da načrtuje še tretjega.

Inšpekcija torej tudi po vseh teh letih ponavlja enako napako kot po sodbi iz marca 2011 – več dni, celo tednov, premišljuje in presoja razsodbo sodišča, ki je nedvoumno odpravilo dovoljenje, ki je Lafarge Cementu omogočalo rabo petrolkoksa in večjo kapaciteto. O čem se vendar sestaja z ARSO?! Kako bi se skupaj izvlekli iz neprijetnega položaja, v katerega jih je postavilo sodišče, ko je treba dejansko ukrepati?!

No, po več obvestilih Eko kroga in občanov, ki so te dni neupravičeno prenašali neznosen smrad, je inšpektorica inšpekcije za okolje danes opravila nadzor delovanja v Lafarge Cementu. Ugotovljeno je bilo, da tovarna obratuje in da kot energent uporablja petrolkoks, čeprav po razveljavitveni sodbi upravnega sodišča za kaj takega nima več pravne podlage! Ali kot je Nasti Doberlet odgovorila vodja inšpektorata Nevenka Žvokelj:

Inšpektorica inšpekcije za okolje je danes opravila nadzor delovanja v Lafarge cement-u. Ugotovljeno je, da Lafarge cement obratuje in da kot energent uporablja petrolkoks. Glede na ugotovitve in sodbo Upravnega sodišča, ki je odpravilo OVD, bomo sodbo sodišča upoštevali.

Nevenka Žvokelj,
Direktorica inšpekcije za okolje in naravo

Avgustovska sodba (PDF, 1,4 MB) je tu povsem jasna, glede petrolkoksa med drugim določa:

»Pred vložitvijo obravnavane vloge za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja /Lafarge/ ni imel dovoljenja za uporabo petrolkoksa kot goriva, niti za to gorivo ni bila opravljena presoja vplivov na okolje, ki je bila predpisana že po določbah ZVO«. (točka 68)

Ker je okoljevarstveno dovoljenje razveljavljeno, velja legalno stanje pred njim, torej proizvodnja brez petrolkoksa.

Ravno tako je iz točk 59 in 61 Sodbe jasno, da kapaciteta ne more presegati 1000 t klinkerja dnevno, zelo zgovorna pa je tudi točka 60, v kateri sodišče ugotavlja:

»Dejstvo, da inšpekcijske službe kljub nadzoru niso prepovedale proizvodnje večje od 1000 ton dnevno, pa samo po sebi ne utemeljuje zakonitosti delovanja naprave v obsegu 1250 ton dnevno.«

Kar beremo tako, da je inšpekcija dolga leta Lafargeu gledala skozi prste, vendar to na zakonitost delovanja ne vpliva – dovoljena je kapaciteta 1000 ton klinkerja dnevno.

Glede na ugotovitve in sodbo Upravnega sodišča, ki je dovoljenje za petrolkoks odpravilo, mora Inšpekcija zdaj ukrepati in zagotoviti, da se bo spoštovala sodba. To pa pomeni, da smejo kuriti samo po zadnjem veljavnem dovoljenju, to je s premogom (brez petrolkoksa) in s proizvodno zmogljivostjo do 1000 t/dan.

13 Responses
 1. jožica

  Če bi bil kakšen pismen v tem eko krogu bi vedeli kaj je škodljivo in kaj ne. Ta gospod Macerl pa bi moral v kakšno šolo , pa bi že vedel potem kako in kaj. Najlažje je dobiti kakšen dober honorar , da potem mlatiš prazno slamo po raznih inštitucijah itd…Ljudje ,ki se borijo za neki eko , kao , pa sami zakopavajo svoje crknjene živali kar na domačih zemljah in tisti njihov smrad ,gre vse v podtalnice. Moje mnenje je da bi morali ti ljudje v tem eko krogu sebi najprejmorali najt kakšno delo ,potem se pa z drugimi ukvarjat.

 2. Barbara

  Zgleda d ti ne veš d je blu že prej tle 200 let rudarstva in da zrak že od nekdaj ni bil čist…sam je pa čudno d se pred 30 leti noben ni pritoževal nad onesnaženostjo? Kvečjemu so si še želili delati v cementarni, da bi ja imeli delovno mesto in plačo. Nimajo vsi direktorskih mest v pisarnah!

 3. Ivan

  Spoštovana ga. Barbara, ker nisem član Ekokroga in mi tako ne očitate nepismenosti, sem si drznil pogledati študijo, ki jo priporočate v branje. Govori le o vplivih na okolje pri skladiščenju in rokovanju s petrolkoksom: škodljivost stika s kožo, vdihavanja prahu, izpiranja v vodo itd. Nikjer ni omenjen vpliv njegove uporabe, to je kurjenja.
  Tudi atomska bomba nima velikega vpliva na okolje, če je v skladišču. Verjetno se boste strinjali, da je dosti bolj problematična njena uporaba … Tako je tudi pri petrolkoksu. Če bi ga v cementarni le skladiščili in ga kdaj pa kdaj malo premetavali z lopatami po svojem vplivnem območju oziroma dvorišču, me, verjemite, sploh ne bi motilo. Hudič pa je, ker ga kurijo in me silijo, da to diham.
  Se pa z g. Pepinom strinjam, čeprav je še možnost, da gospe bivata v naši dolini, a delata v Lafargu. Manever z navajanjem te študije je namreč podoben manevru enega od bivših direktorjev, ki se je na televiziji čudil, kako da so ljudje proti sežiganju gum, čeprav imajo brez bojazni prav take gume na svojih avtomobilih. Ha, ha, ha.

 4. Barbara

  Spoštovani gospod Ivan,

  ko boste imeli naziv doktor znanosti s področja narovoslovja ali tehniških znanosti, se lahko ponovno oglasite za pogovor glede petrol koksa (ali atomskih bomb)! Če bi vas izzvala, da se pogovor nadaljuje o nanodelcih, bi bilo za vas mogoče preveč.

  Do takrat pa še enkrat lep pozdrav.

 5. Ivan

  Spoštovana ga. Barbara,

  želim le vaš strokovni odgovor: ali govori študija o kurjenju petrolkoksa ali ne?
  Če ne, njeno navajane štejem za navadno manipulacijo z vsemi, ki morebiti nimamo doktorata iz tehniških znanosti in nanodelce le vdihavamo.

  Lep pozdrav.

 6. Barbara

  Joj nažalost ne govori specifično o tej stvari. Se opravičujem, če sem vas zavedla gospod Ivan. Ni vaša napaka, da ne vidite celotne slike. Vem, da je potrebno včasih določenim ljudem podati jasne odgovore. Nažalost je zgodba Ekokroga malo bolj enostavna in ljudem vašega kova primerna.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */