Smrad v Trbovljah med vikendom

Namesto, da bi imeli vsaj za vikend mir, je v Trbovljah v soboto in nedeljo neznosno smrdelo. Poznavalci prepoznavajo, da po petrolkoksu, in to – zelo prikladno – v času izven uradnih ur inšpekcije.

Zrak v Trbovljah
Temperaturna inverzija v Trbovljah v nedeljo, 16. novembra 2014. Onesnažen zrak ostaja v dolini, kamor ga potiska plast toplega zraka.


Občani so se pritoževali na Facebooku in po e-pošti:

Trbovlje, 16.11.2014 ob 10:00. Hvala Lafarge za polepšan dan.
Ob 10.10 zjutraj je bila okolica cementarne v taki megli, da nisi 10 m pred sabo videl. Ne vem kaj počnejo, res…
Res, zjutraj sem samo odprl okno, pa je smrdelo da kar res ni!
V soboto ni bilo nič v primerjavi z današnjim dnem. Po jasnem jutru nas je naenkrat zaobjela megla in neznosen smrad po petrolkoksu. Čutil si ga tudi v ustih. Naučili smo se, da je ta vonj, vonj petrolkoksa.

Pogled na Trbovlje in Lafarge Cement v nedeljo

V jesenskem in zimskem času je onesnaževanje industrije še posebej nedopustno, saj zaradi temperaturne inverzije zrak ostaja v dolini in se ne meša z višjimi plastmi.

Prebivalcem svetujemo, da vsak smrad prijavljamo inšpekciji. Ni namreč dovolj, da se človek spiha med prijatelji, treba je narediti uradno prijavo, po možnosti dodati sliko. Tudi, če se potem ne zgodi nič, se te prijave vseeno beležijo in hranijo. Prišel bo dan, ko bomo šteli prijave in bomo šteli reakcije inšpekcije.

Hierarhija Inšpekcije za okolje in naravo je naslednja:

  • inšpektorica za okolje ga. Bernarda Čopar Sotenšek (01 420 44 36), pristojna za Lafarge Cement in ostalo Zasavje;
  • vodja območne enote Ljubljana – inšpektor svetnik za okolje g. Matjaž Kočar (01 420 4500);
  • vodja inšpekcije ga. Nevenka Žvokelj (01 434 5715);
  • glavna republiška inšpektorica mag. Saša Dragar Milanovič (01 434 5702).

V Lafarge Cement bodo že našli, saj so se trije od naštetih udeležili sestanka z vodstvom in odvetniki.

V primeru, da v času izrednega dogodka, ki lahko ogroža vaše zdravje, inšpekcija nima uradnih ur, lahko kličete na 112 Center za obveščanje. Klici se beležijo in najbrž bo v prihodnosti kdo naredil primerjavo med številom klicev in emisijami Lafarge Cementa.

Prav tako imajo občani pravico zahtevati od svoje občine, da jih zaščiti po svojih močeh oz. pove, zakaj tega ne more ali noče storiti. V prejšnjih mandatih je bila Občina Trbovlje hudo neaktivna, čas bi bil, da se to že enkrat spremeni.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */