Kdo to tam lobira?

Lafarge se trudi, da bi znova pridobil dovoljenje za sosežig odpadkov v Trbovljah. Okoljski minister Bogovič se je z Lafargevimi lobisti sestal že prvi dan svoje službe, na Valentinovo.

Prva stran zapisa o stiku z lobistom

Na našo prošnjo nam je minister o tem srečanju poslal kopijo prijave (PDF, 94 KB) in zapis o stiku z lobisti (PDF, 149 KB), ki ju je oddal protikorupcijski komisiji. Lafargevega direktorja Milucha sta 14. februarja 2012 pri ministru Bogoviču spremljala dva znana lobista: Franci Zavrl in – Andrej Drapal – taisti, zaradi katerega so pred prazniki kriminalisti preiskali podjetje Pristop.

Ministrstvo je po sestanku objavilo kratko PR novico z dvema mimogrede navrženima uvodnima stavkoma o tem, da se je minister “sestal s predstavnikom(!) Lafarge Cementa” in da “se je seznanil z delovanjem tovarne, ki proizvaja cement, njihovimi prizadevanji za doseganje okoljskih ciljev ter ambicijami za dolgoročno proizvodnjo v Sloveniji“, čemur so dodali informacije o ukrepih proti prašnim delcem, ki naj bi vsemu skupaj dale nekakšen pozitiven ton in speljale sporočilo izjave stran od bistva. (O kakšnih lobistih takrat ni bilo govora.)

Preseneča nas, da je uspelo tovarni s tako slabim ugledom dobiti sestanek z ministrom na sam dan, ko je ta prevzel posle ministra. Zelo naivni bi morali biti, če bi hoteli verjeti, da gre tukaj za naključje oz. da se je delovanje Lafarge Cementa spremenilo. Spremenil se je samo odnos z javnostjo: Lafargevema dosedanjema piarovcu in pravniku po novem očitno ni dovoljeno nagovoriti niti občinskih svetnikov; namesto tega se za prepričevanje občinskih svetnikov išče like mladih očetov, za prepričevanje politikov pa tipe z zvezami in referencami.

Lobisti nas hočejo prepričati, da je njihovo posredovanje nujno za to, da stiki med državnimi organi in kapitalom potekajo po zakonu. Pri tem jim gre hudo v nos, da ljudstvo najde pot do svojih oblastnikov mimo njih in jim s tem kvari posel:

»V kolikor predstavniki najrazličnejših civilnih iniciativ, ki bodo z določeno zahtevo (na primer odvzem dovoljenja za sežig odpadkov v Lafarge Cementu) prišli do ministra ali predsednika vlade, ne bodo registrirani kot lobisti, se minister ali predsednik vlade s predstavniki civilne iniciative ne smeta pogovarjati, saj bi s tem kršila zakon.« (Franci Zavrl: Lobist številka 5, Razglej.se, 23. december 2010)

Za razliko od ročnih poklicev, ki so podvrženi odpuščanju v dobrem in v slabem, se poklic lobista tudi še ni avtomatiziral. Treba je torej najeti kakšnega Franca Zavrla skupaj z njegovim PR podjetjem Pristop vred, in kakšnega Andreja Drapala, ki je Pristop zapustil že oktobra lani, trenutno pa “okoljsko komunicira” v ženinem PR podjetju Consensus. Ta dva se smeta pogovarjati z ministrom. Lafargev direktor ju lahko spremlja, on ni naš državljan ali (bognedaj!) celo predstavnik kakšne civilne iniciative, torej zakona ne krši. Prav tako lahko za Lafarge lobira EBRD, saj je ta banka vendar solastnica in ima od tega dobiček.

In koliko časa nam že skušajo narediti “lobistomijo”? Dlje kot si mislite.

Leta 2000, torej še pred Lafarge Cementom in Eko krogom, kaj šele pred organiziranem skupnem nasprotovanju sežiganju, je Boštjan Pihler kot zunanji sodelavec v Mladini objavil serijo protisežigalniških člankov in intervjujev. Začel je s člankom Sežigalnice odpadkov – ne, hvala!!! (27. marec 2000), sledili so mu še drugi.

Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da so ti članki Drapalovo ženo, Darinko Pek Drapal hudo živcirali in ji povzročali nemalo težav, saj je za francoskega naročnika že takrat morala opravljati prav posebno nalogo – bdeti nad slovenskimi mediji in paziti, da se nikjer ne pojavljajo protisežigalniški prispevki!

Komunikacijsko podpiramo projekte, ki vplivajo na kakovost življenja

Danes njeno podjetje Consensus, tako pravijo sami (Consensus – Naročniki, slika zaslona desno), “komunikacijsko podpira projekte, ki vplivajo na kakovost življenja“. Vplivajo pa, vplivajo!

Gliha vkup štriha.

12 Responses
  1. Živc

    Kdo je cementarno sploh prodal Francozom?
    Sicer pa je treba intenzivno delat na vzpostavitvi novih, izvozno usmerjenih delovnih mestih, na katerih bodo lahko delali tudi sedanji Lafargevi delavci. Tako se bodo lahko prezaposlili, Lafarge pa naj se zapre!

  2. CROSS

    Če je sedanji oblasti z glavnim pilotom v višinah nad Grčijo uspelo skupaj s sindikati NATEGNITI slovenski ovci podoben narod,se jim to definitivno ne bo posrečilo v Zasavju…

    (Takšne Semoličeve in Štrukljeve sindikate,ki naj bi delali v korist delavstva,si slovenski delavci ne zaslužijo…sedaj smo jasno videli,da obstajajo samo na papirju… in občasno s čepicami in piščalkami na televiziji…bedniki…)

    Direktor Lafarga je prvi dan po zamenjavi oblasti vkorakal v prostore ubogega Bogoviča skupaj z Janševim prijateljem Zavrlom v upanju,da bo kmalu spet začel kuriti strupene stvari iz vse Evrope…

    Tudi če Pristop polepi vse zasavske panoje z novimi lepimi slikicami sožitja med Lafargem in naravo,jim ne bo uspelo uničiti vonja spomladanskih cvetov ,ki se sedaj prvič nemoteno vijejo mimo dimnika po dolini navzgor do ljudi…

    ne dovolimo jim…………………………V BOJ!!!!!!!!!!!!!!

  3. Živc sprašuje: Kdo je cementarno sploh prodal Francozom?

    Lafargeva hčerinska družba je bila že pred letom 2002 lastnica cca. 23% Cementarne Trbovlje. Cementarno so dokončno prodali leta 2002, ko je bil direktor JANEZ MALOVRH. Med drugim sta svoj delež prodali lastnici 38% Cementarne, “investicijski družbi” SBG in CCS. Ti dve družbi sta bili registrirani v Ljubljani, a nista imeli niti telefona, niti e-maila. V letu 2000 nobena od njiju ni imela niti tolarja prihodkov. Toliko o zaupanja vrednih investicijskih družbah in transparentni prodaji.

  4. PIJA

    Saj vam pravim, da je to od TET. Ne mislite, da je TET tako nedolžna, mislim in vem, da je pri prašnih delcih na prvem mestu. Sedaj, ko se ne bo več kopalo domačega premoga, TET nima mesta v Zasavju. Mislim, da tako predvidevajo tudi državni prostorski načrti. Tudi s tisto sadro, ki jo strgajo iz dimnika in vgrajujejo v gradbene materiale delajo le-tem samo škodo. Ne moreš dobiti kvalitete iz odpadkov. Ti odpadki me kar naprej na nekoga asocirajo.

  5. […] Ne moremo pa se strinjati z mnogimi drugimi navedbami v odločbi ARSO in zgornji izjavi za javnost, kakor tudi ne z načinom, po katerem nekdo zadevno Uredbo o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja spreminja na slabše. Cilj ministrstva, pristojnega za okolje, in njegovih služb, naj bo varstvo okolja, ne služiti interesom plačanih lobistov. […]

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */