EBRD lobira za Lafarge

Znak: Pozor, velekapital

Kot v članku Lobiranje za Lafarge: EBRD hoče »pomagati« MOP v včerajšnji izdaji poroča Delo, je Evropska banka za obnovo in razvoj (znana pod angleško kratico EBRD), ki je v trboveljski Lafarge vložila denar, pritiskala na ministra Žarnića glede ponovne izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za to tovarno.

EBRD bi ministru, ki je za Delo sam potrdil, da “gre za obliko pritiska”, rada predstavila “neodvisno” recenzijo okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge. Neodvisno od tukajšnjih prebivalcev, domnevamo. Če pod krinko obnove vložiš svoj denar v tehnologijo sežiganja odpadkov, in ti že takrat govorijo, da prebivalci na podlagi okoljskih študij to odločno zavračajo, a še vedno vztrajaš in vztrajaš, ker je pač s povečanim tveganjem lahko dobiček še večji, si si, oprostite gospod Reiniger, pač sam kriv.

Mi, navadni državljani, smo bolj novi v lobiranju. Ta beseda je v naš besednjak prišla z Evropsko unijo in je najbrž niti ne razumemo prav, tako je učena – nam, navadnim državljanom, se v primeru, ko je na eni strani kapitalski vložek, na drugi strani pa zdravje, zdi sramotna. Na Thalerjevem primeru smo videli, kako v EU takšno lobiranje ne sme potekati. Z veseljem si bomo ob popolni nenehni navzočnosti medijev na sestanku med EBRD in MOP ogledali, kako takšno lobiranje mora potekati.

Le nekaj nas čudi… Do zdaj nismo vedeli, da je EBRD v 500-metrskem vplivnem območju okoli Lafargea?!

11 Responses

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */