Skupaj recimo NE sežigu odpadkov

Pretekli teden je Odbor za kmetijstvo in okolje DZ predlagal Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, da pospeši aktivnosti za umestitev objektov za sežig komunalnih odpadkov (glej magnetogram 1. seje Odbora)! Tega niste vedeli, kajneda?

Spodaj podpisane nevladne organizacije nasprotujemo gradnji objektov za sežig odpadkov in sežigu v že obstoječih pečeh (cementarnah, toplarnah, termoelektrarnah, ipd.), saj so v nasprotju s trajnostnimi paradigmami, ki jih potrebuje svet v času, ko naši vplivi na okolje že močno presegajo celo planetarne kritične meje in ogrožajo regulacijske sposobnosti Zemlje.

Za gradnjo objektov za sežig odpadkov so potrebne velike naložbe. Za obratovanje potrebujejo stalen dotok odpadkov, s čimer tekmujejo z reciklažno industrijo za iste surovine. Seveda negirajo tudi vsa prizadevanja za zmanjšanje nastajanja odpadkov, saj jim več odpadkov prinaša večji zaslužek. Produkt sežiganja je energija, vendar pa se s predelavo odpadkov prihrani 3-5× več energije, kot je sežig proizvede. S sežiganjem ob tem uničujemo dragocene naravne vire in nenevarne odpadke spremenimo v strupene pline in pepel, ki so prav tako nevaren odpadek. Prav zato je gradnja tovrstnih objektov v nasprotju s sprejetimi usmeritvami EU.

Projekt ni ekonomsko upravičen, saj lahko reciklažna in regionalno razmeščena industrija Sloveniji prinese okoli 10× več delovnih mest kot sežiganje odpadkov. Zaradi ogromnih kapacitet načrtovanih objektov za sežig se poleg vsega pojavlja resna skrb, da bodo novi objekti namenjeni uvozu tujih odpadkov in njihovemu sežigu pri nas.

Okoljske organizacije in kontaktne osebe v pobudi “Recimo NE sežigu odpadkov”:

Tiskovna konferenca proti sežigu odpadkov, foto Tanja Ristič

V okviru današnje novinarske konference (na desni fotografija avtorice Tanje Ristič) smo v prostorih Okoljskega centra v Ljubljani skupno pobudo okoljskih nevladnih organizacij predstavili:

  • Erika Oblak (Ekologi brez meja) je predstavila “Sistem v krizi“;
  • Boris Šuštar (Civilne iniciative Celja) je predstavil vplive objektov za sežig odpadkov na okolje;
  • Uroš Macerl (Eko krog) je predstavil lastno izkušnjo o tem, kako v praksi poteka uvedba škodljive tehnologije v neko okolje, kako jo z vidika občanov pravi čas prepoznati in se temu upreti;
  • Jernej Fefer iz Komunalnega podjetja Vrhnika je predstavil dejstva, ki opravičujejo trditev, da goriva za nove sežigalnice v prihodnosti ne bo.

Daljše poročilo s slikami in gradivi najdete v prispevku Nevladne organizacije odločen NE sežigu odpadkov Ekologov brez meja.

Novinarji so po konferenci o naši pobudi poročali v različnih prispevkih, med drugimi: Sežigu odpadkov pravijo ne (Delo), Recikliranje bi prineslo delovna mesta, sežigalnica pa pepel in bolezni (24ur).

Izjavo proti sežigalnicam je danes pod naslovom Mnenje AAG – Sežigalnice odpadkov v Sloveniji sprejel tudi Alpe Adria Green. V njej razkrivajo tudi škodljive vplive tržaške sežigalnice, skupaj s politično-upravnim ozadjem.

Skupni ideal je, da družbo prilagodimo tako, da odpadkov sploh ne bo, ali vsaj neznatno malo, tiste pa nekako recikliramo. Če se ne da, industrija izdelka pač ne sme proizvajat, ker proizvodnja ni trajno vzdržna.

Še butasti konj zna delat svoj odpadek tako, da se na njivi porabi kot surovina, pa ga ne bodo znale šolane glave v multinacionalkah!

5 Responses
  1. CROSS

    Tale Karl Lipič kot predsednik Zveze ekoloških?????? gibanj ali česa mi gre pa res čedalje bolj na živce…

    Da predlagaš umestitev dveh objektov za termično obdelavo-beri sežiganje -komunalnih odpadkov kapacitete 2x 250.000 ton letno v urban prostor(ker morajo biti blizu toplarn),moraš biti res zelo eko usmerjena duša…

    Predlagali so,da ju bodo zgradili kar sredi Ljubljane oziroma Maribora…Celje na našo nesrečo sežigalnico kapacitete 35.000 ton že ima…

    To je poteza ,s katero bi se globoko strinjali tudi nacisti,na primer…ljubljanska inverzija bo plin zastonj držala spodaj kar celo zimo…

    Zgodbice,da bodo filtri sredi najbolj urbanih mest vse strupe pobrali,pa so zgodbice za malo deco…

    Ker Lipiču ni uspelo zagnati Lafargevske sežigalnice,bi sedaj rad z evropskim denarjem kuril pri nas tudi evropske smeti,ker slovenskih toliko sigurno ni in jih ne bo nikoli dovolj za nemoteno sežiganje…

    Ej,ej,moj pro vladni “ekolog” Lipič…res si lipe…

  2. peter heberle

    opustite sežigalnice in pričnite z akacijo uvajanja novih modernejših tehnologij predelave odpadkov- molekularne razgradnje smeti ki ne potrebuje nobenega ločevanja odpadkov, nima nobenih izpustov v ozračje, proizvaja pa brezogljično nafto, bencin , kerozin čisti ogljikov prah uporaben za gašenje požarov pesek za proizvodnjo cementa destilirano vodo in kot stranski produkt električno energijo za samooskrbo in odadjo v omrežje Res pa ne zaposluje veliko ljudi

  3. peter

    joj ste vsi eko ma nimam besed ste res za luno pejte mal peš ne se pa kr vozit z avti pa pamet solit sam ,da svoje riti glancate v avtotih sej kakor je sedaj na cestah živa groza ma to je sam ena od stvari ,ki nas zastruplja ampak o tem raje nebi kaj kako pa vsak od nas osnažuje vse okoli sebe pa vas mar briga resno pospravte mal u glav pa poglejte mal pod svoj prag ej res hudo egoisti lp

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */