Protest Zasavcev

Danes je pred vladno palačo na Gregorčičevi v Ljubljani potekal protest Zasavčanov pod geslom “Dost’ mamo! Zadnji mirni protest Zasavcev”. Na demonstracijah je več kot tri tisoč Zasavčanov in ostalih simpatizerjev protestiralo proti sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu Trbovlje in Zasavju nasploh.

Protest pred Vlado RS
Protest pred Vlado Republike Slovenije

Pred protestom – in to je bila sprememba, glede na prvotni načrt – so se trije predstavniki protestnikov srečali s premierjem Pahorjem. Premier je na sestanku ministrstvu za okolje naročil, naj do konca meseca pripravi poročilo o tem, ali Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za okoljevarstveno dovoljenje za sosežig odpadkov, kar, po besedah predsednika Eko kroga Uroša Macerla, nikakor ni zanemarljivo. Problem tiči v tem, da bodo to presojo opravljali isti ljudje na ARSO in MOP, ki so že sodelovali pri izdaji spornega dovoljenja za sosežig. Ali tu morda česa ne razumemo?!

Predstavniki organizatorjev so obiskali tudi francosko veleposlanico v Sloveniji, gospo Nicole Michelangeli, in ji izročili pismo, v katerem razkrivamo, kako primer Lafarge škoduje slovensko-francoskim odnosom.

Na protestu je Uroš Macerl pred množico še povedal, da smo predsedniku vlade jasno sporočili to, kar sporoča tudi protestni shod, torej, da se mora sežiganje odpadkov Lafarge Cementa prenehati takoj oziroma najpozneje v 10 dneh. Premier Pahor pred zbrano množico ni stopil, govori se, da je odšel iz stavbe pri zadnjih vratih.

Del protesta naj bi bila tudi izročitev štafete norosti predsedniku vlade. Ker pravega predsednika vlade zbrana množica ni videla, smo štafeto simbolično predali navideznemu predsedniku, realno pa bo potovala v zasavski muzej.

Demonstracije je spremljala godba združenih zasavskih glasbenikov, rudarski pevski zbor Loški glas, in skupina Orlek.

Demonstracije so potekale sicer glasno, a mirno. Incidentov ni bilo. Eden od udeležencev je imel zdravstvene težave, a po poznejših informacijah ni bilo hujšega.

Avtobusni prevoz je potekal dokaj gladko, skladno s sprotnim dogovorom predstavnikov organizatorjev s prevozniki. Dva od avtobusov za Trbovlje sta ob zaključku demonstracij ustavila in pobrala ljudi na postajališču na nasprotni strani ceste, kot je bilo sprva predvideno. Opravičujemo se, če ste zaradi tega imeli težave.

Čestitke vsem, da ste s svojo udeležbo in dejanji omogočili izvedbo tako množičnega protesta v mirnem, a glasnem, duhu! Ogledate si lahko slike dogodka na Facebooku in kratek dokumentarni film.

Če se premier ne bi pojavil pred nekaj sto protestniki, bi bil to naš problem. Če se premier ni pojavil pred nekaj tisoč protestniki, je to postal tudi njegov problem. Upajmo, da bomo ta skupen problem znali rešiti v splošno zadovoljstvo državljanov Slovenije.

Štafeta gre v muzej
Štafeta gre v muzej
Nastop Orlek
Nastop Orlek
Konec protesta
Konec protesta
26 Responses
  1. en od ekokrogovcev

    Misko- eko krog je društvo, ki deluje lokalno. Ne skrivamo, da so naši interesi povsem sebični- hočemo boljše življenje in zdravje za nas in naše otroke! Že z Lafargeom imamo toliko dela, da se nimamo časa ukvarjati z ostalimi perečimi zasavskimi problemi, kaj šele, da bi se ukvarjali s problemi Anhovega. Njihove probleme prepuščamo ekološkim organizacijam iz Anhovega. Če bodo pri tem potrebovali kak nasvet jim bomo pa z veseljem pomagali.

    Glede Macerla in “njegove” tožbe. Gre za skupinsko tožbo vseh zasavskih kmetov (ali vsaj večine- kmetice “Eme” npr. ni zraven :-)) proti največjim Zasavskim osnesnaževalcev zaradi škode, ki jo je industrija pustila na njihovih kmetijah. Ali lahko to škodo zanikate? Ta tožba traja že več kot 10 let in se je torej začela zdavnaj prej, preden je Lafarge sploh kupil cementarno in nima nobene veze s sežiganjem odpadkov. Vsota 900.000 eurov (sam točne vsote ne poznam, ampak recimo, da je prava) je pa tudi bolj uboga, če naj se razdeli med vse zasavske kmete.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */