Poskus predaje USB ključka

V nedavni objavi smo razkrinkali, da je izgovor s prekomerno obremenitvijo računalniških sistemov Lafargea zaradi meritev kratko malo privlečen za lase. Takrat smo Lafargeu obljubili tudi USB ključek, ki bo razbremenil njihove računalniške sisteme.

Ključek iz kinder jajčka za 125 let podatkov
Ključek USB z motivom nilskega konja iz kinder-jajčk. Nanj je mogoče spraviti 500 MB podatkov, kar zadostuje za 125 let meritev

Med igračkami iz kinder jajčk smo našli ključek USB s simpatičnim nilskim konjem. Nanj bi lahko Lafarge spravil podatke iz meritev izpustov onesnažil za 125 let proizvodnje.

A lažnivi stavek, na katerega smo se obesili, je po razkritju, o katerem so poročali tudi mediji (Časnik, Siol.net), izginil s spletne strani Lafargea. S tem pomanjkanjem diska v Lafargeu je torej še huje, kot smo mislili. Zdaj ne brišejo več samo podatkov, pač pa celo dele spletnih strani, da bi le kje prihranili kak bajt v obremenjenih računalniških sistemih (na Facebooku je stavek še vedno prisoten – seveda, saj tam objava ne obremenjuje Lafargeovih sistemov).

Za strokovno mnenje smo prosili trboveljsko podjetje Dewesoft. Tudi Dewesoft se nekaj malega spozna na meritve, med drugim njihova programska oprema vesoljski agenciji NASA omogoča prenos telemetričnih podatkov med Space Shuttleom in Zemljo v realnem času, pa bi se utegnili spoznati tudi na raufnke, to našo zasavsko razvojno prioriteto.

V Dewesoftu so bili nad zamislijo, da se Lafargeu podari prepotrebni USB ključek, navdušeni, le da nočejo nič imeti s ključki iz kinder-jajčk, zato so se odločili, da bodo podarili svojega. Tudi prav, en strošek manj.

V četrtek, 10. februarja 2011, je Lafarge skušala obiskati delegacija, ki so jo sestavljali:

  • Matjaž Pongračič, predstavnik Dewesofta, ki je s sabo prinesel 4 GB ključek USB, na katerega gre za približno 1000 let podatkov;
  • Milan Veteršek iz LesArta, ki je samoiniciativno prinesel leseno polico za papirnat arhiv, za vsak slučaj, če ključek ne bi “potegnil”;
  • Uroš Macerl, predsednik Eko kroga, ki je pripeljal novinarje (dobro, ni jih ravno pripeljal, jih je pa o poskusu predaje ključka obvestil).

Dlje kot do vratarja nismo prišli. Mag. Sopotnik, vodja komuniciranja z javnostmi, je svojo dolžnost opravil s tem, ko je na pult odvrgel kup papirja z izjavo za novinarje. V izjavi spet lahko gledamo stare grafe o tem, kako nenevarno je tovarna glede PM10 znala delovati v treh tednih, neposredno po novembrskem protestu Zasavcev. Ključka ni vzel.

O neuspeli predaji ključka so poročali mnogi mediji: Siol.net (Dewesoft ni uspel Lafarge Cementu podariti USB-ključa), Radio Kum (Ekokrog in Dewesoft nista predala USB ključa), Dnevnik (USB-ključ je ostal pri Lafargeevem vratarju), Delo (Medijem pustili izjavo, Eko krogu niti besede), Radio Slovenija (Dogodki in odmevi, prispevek se začne na 22’36”), TV Slovenija (Slovenska kronika, začne se na 3’17”) in drugi.

Predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, je za Radio Slovenija potrdil svoje trdno prepričanje, da se tako Vlada, kot ARSO in MOP, predvsem pa Lafarge, zavedajo kriminalnega dejanja, ki je v teh meritvah izmerjeno, in dodal, da je s tega vidika tudi jasno, zakaj teh podatkov ne dajo.

Če smo imeli pravico ta zrak dihati, imamo menda tudi pravico vedeti, kaj smo dihali. Bodite prepričani, da podatki ne bi “obremenjevali računalniških sistemov podjetja”, če bi bili za Lafarge ugodni.

Lafargeva spletna stran pred našo objavo in po njej
Lafargeva spletna stran pred našo objavo in po njej (poudarki na sliki: Eko krog)
V Lafargevem preddverju
Polica in ključek v preddverju tovarne
Lafarge nam je obrnil hrbet
A Lafarge nam je obrnil hrbet

Več slik objavljamo na Facebooku.

13 Responses
  1. kr en
    Glede tvojega komentarja, da se živimo od socialne podpore in čakamo odškodnine se pa takoj opraviči niti eden od nas ne prejema soc.podpore ali čaka…….

    OPRAVIČI SE NAM TAKOJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/** * mailchimp pop-up */