Poskus predaje USB ključka

V nedavni objavi smo razkrinkali, da je izgovor s prekomerno obremenitvijo računalniških sistemov Lafargea zaradi meritev kratko malo privlečen za lase. Takrat smo Lafargeu obljubili tudi USB ključek, ki bo razbremenil njihove računalniške sisteme.

Ključek iz kinder jajčka za 125 let podatkov
Ključek USB z motivom nilskega konja iz kinder-jajčk. Nanj je mogoče spraviti 500 MB podatkov, kar zadostuje za 125 let meritev

Med igračkami iz kinder jajčk smo našli ključek USB s simpatičnim nilskim konjem. Nanj bi lahko Lafarge spravil podatke iz meritev izpustov onesnažil za 125 let proizvodnje.

A lažnivi stavek, na katerega smo se obesili, je po razkritju, o katerem so poročali tudi mediji (Časnik, Siol.net), izginil s spletne strani Lafargea. S tem pomanjkanjem diska v Lafargeu je torej še huje, kot smo mislili. Zdaj ne brišejo več samo podatkov, pač pa celo dele spletnih strani, da bi le kje prihranili kak bajt v obremenjenih računalniških sistemih (na Facebooku je stavek še vedno prisoten – seveda, saj tam objava ne obremenjuje Lafargeovih sistemov).

Za strokovno mnenje smo prosili trboveljsko podjetje Dewesoft. Tudi Dewesoft se nekaj malega spozna na meritve, med drugim njihova programska oprema vesoljski agenciji NASA omogoča prenos telemetričnih podatkov med Space Shuttleom in Zemljo v realnem času, pa bi se utegnili spoznati tudi na raufnke, to našo zasavsko razvojno prioriteto.

V Dewesoftu so bili nad zamislijo, da se Lafargeu podari prepotrebni USB ključek, navdušeni, le da nočejo nič imeti s ključki iz kinder-jajčk, zato so se odločili, da bodo podarili svojega. Tudi prav, en strošek manj.

V četrtek, 10. februarja 2011, je Lafarge skušala obiskati delegacija, ki so jo sestavljali:

 • Matjaž Pongračič, predstavnik Dewesofta, ki je s sabo prinesel 4 GB ključek USB, na katerega gre za približno 1000 let podatkov;
 • Milan Veteršek iz LesArta, ki je samoiniciativno prinesel leseno polico za papirnat arhiv, za vsak slučaj, če ključek ne bi “potegnil”;
 • Uroš Macerl, predsednik Eko kroga, ki je pripeljal novinarje (dobro, ni jih ravno pripeljal, jih je pa o poskusu predaje ključka obvestil).

Dlje kot do vratarja nismo prišli. Mag. Sopotnik, vodja komuniciranja z javnostmi, je svojo dolžnost opravil s tem, ko je na pult odvrgel kup papirja z izjavo za novinarje. V izjavi spet lahko gledamo stare grafe o tem, kako nenevarno je tovarna glede PM10 znala delovati v treh tednih, neposredno po novembrskem protestu Zasavcev. Ključka ni vzel.

O neuspeli predaji ključka so poročali mnogi mediji: Siol.net (Dewesoft ni uspel Lafarge Cementu podariti USB-ključa), Radio Kum (Ekokrog in Dewesoft nista predala USB ključa), Dnevnik (USB-ključ je ostal pri Lafargeevem vratarju), Delo (Medijem pustili izjavo, Eko krogu niti besede), Radio Slovenija (Dogodki in odmevi, prispevek se začne na 22’36”), TV Slovenija (Slovenska kronika, začne se na 3’17”) in drugi.

Predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, je za Radio Slovenija potrdil svoje trdno prepričanje, da se tako Vlada, kot ARSO in MOP, predvsem pa Lafarge, zavedajo kriminalnega dejanja, ki je v teh meritvah izmerjeno, in dodal, da je s tega vidika tudi jasno, zakaj teh podatkov ne dajo.

Če smo imeli pravico ta zrak dihati, imamo menda tudi pravico vedeti, kaj smo dihali. Bodite prepričani, da podatki ne bi “obremenjevali računalniških sistemov podjetja”, če bi bili za Lafarge ugodni.

Lafargeva spletna stran pred našo objavo in po njej
Lafargeva spletna stran pred našo objavo in po njej (poudarki na sliki: Eko krog)
V Lafargevem preddverju
Polica in ključek v preddverju tovarne
Lafarge nam je obrnil hrbet
A Lafarge nam je obrnil hrbet

Več slik objavljamo na Facebooku.

13 Responses
 1. CROSS

  Podatki,ki so jih zbrisali ali pa jih skrivajo so tako dolgi in obremenjujoči,da jih tudi na ta USB ključek ne bi mogli spraviti.Lafarge cement:

  -uničuje ljudi
  -uničuje naravo

  Lafargev slogan “Gradimo partnerstvo z naravo” bi lahko imenovali:

  “Gradimo partnerstvo z lažjo in smrtjo v sodelovanju z državo Slovenijo”

 2. CROSS

  Zaradi podatkov,ki jih je Lafarge ne da oziroma jih je izbrisal,tudi sodniki Upravnega sodišča ne morejo vedeti,koliko Lafarge resnično onesnažuje okolje,ker po besedah uslužbenca Lafarga niti niso bili upoštevani pri izdaji okoljskega dovoljenja…

  Da pa sodnik izjavi,da moraš sam dokazati za verjetno,da boš do konca upravnega spora zbolel zaradi Lafarga,je pa višek…

  Lafarge je tujek v okolju in Lafarge bi moral DOKAZATI,da s sežiganjem nevarnih odpadkov ne povzroča bolezni in smrti,ne MI…

  Ampak Lafarge podatke skriva,država pa ga pri tej raboti podpira…do kdaj še??????

  Pa da ne bo pomote:tudi če nam sodišče ne bo dalo pravice,si jo bomo vzeli sami…

 3. fiona

  Tudi jaz jim pošljem svoj ključek.
  Skrbi me samo, da bodo Lafargevci še enega poslali na zavod za zaposlovanje.
  Leta 2011 oni pa o preobremenjenih rač sistemih. Bruka ! PR-jevec naj gre še enkrat v OŠ.

  Mislim da je tale PR-jevec v bistvu DELA veliko uslugo Eko krogu.

  Ker sicer bi rekel: “Lafarge hrani podatje skladno z zakonodajo RS torej 2 leti ( kar srveda tudi macerl ve, ali pa njegova odvetniška pisarna sponzorirana s strani občine Zagorje ob Savi). Z veseljem vam posredujemo vse podatke za zadnji 2 leti, s starejšimi podatki pa ne razpolagamo več. V kolikor bi Eko krog predlagal spremembo zakonodaje v smeri da se podatki hranijo 1000 let, bi Lafarge podprl to pobudo.”

  No ja, g. Macerel ve da se podatki hranijo 2 leti zato je tudi zahteval podlatke iz leta 2005, ker ve da jih ni več. da leta 2005 niso kurili gum je jasno v svem , ampak cekini ki si jih obeta so pač presladki.
  Podatke ima tudi na na internetu vsak dan pa baje niso dobri za tožbo za 57000 eur “trave” kolikor je rekel da bi jo raje jedel kod prejel denarja od Lafarge.
  beeee,beee.
  ……. crosss ……v boj ……………………………. beee. beee.

  Še ena malenkost, na tem preljubem svetu se za denar dobi marsikaj tudi zgodovino spletnih strani, tako da g. Macerl lahko proti plačilu dobi vse kar je bilo leta 2005 glede imisij na spletu. Eeeee to pa ne ker bi se zažrlo v 57000 EUR.

 4. Ne samo gume,tudi odpadna zdravila,olja,in predvsem KOSTNA MOKA iz kočevskih skladišč je kar slučajno sfrfrala skozi sežigalniški dimnik,se še spominjaš fionela?? 57 000 eur? Samo ? Sramota vsaj 2krat toliko bi moral dobiti,samo g.Macerel, pa jih še ni in jih verjetno ne bo, saj kot dobro veš tudi sam fionel, ta vsota je mišljena bila za skupino kmetovalcev iz Zasavja in to plačilo naj bi dobili iz večih podjetij,tako,da je tvoja informacija dejansko dezinformacija! Spet strašiš uboge sežigalniške delavce,koliko denarja jim bo ta macerl odžrl,njihove plače bodo zato manjše,otroci bodo lačni,super študenti bodo morali opustit študij na račun Macerla? 57 000 eurov bi lahko rešilo francosko gospodarstvo, pa Karla Bruni bi lahko za ta denar obiskala kakšen butik , kaka krivica se dela ubogim param!! Daj fijonelo daj ne kozlaj bedarij !! Ja pa še kakšno pismo napiši za premjeja, kako ubogi so sežigalničarji ,pa kooperante zagrabi,da se tudi oni podpišejo…KOMEDIJA….

 5. Lafarge je agresor, vdira v naše domove, nas zastruplja in nam uničuje naravo !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Izgnali vas bomo iz naših domov !!!!!!!!!!!!!!!
  Kot vidim, da na lep način ne gre – torej VOJNO!!
  fiona pripravi se na poraz !!!!!!!!!!!

 6. CROSS

  Morebiti pa je mona kostno moko jedla za malico in ima sedaj bolezen norih krav…čisto mogoče…(ker to ti londonska šola zavajanja javnosti ne more dati)…in sedaj sam sebe gleda v ogledalu…in se sprašuje…”roza hlačke ali plave?…ne vem…pa še Iztoka ne bom več videl…buuu…”

 7. en ekokrogovc

  Fiona: “Lafarge hrani podatje skladno z zakonodajo RS torej 2 leti ( kar srveda tudi macerl ve, ali pa njegova odvetniška pisarna sponzorirana s strani občine Zagorje ob Savi). Z veseljem vam posredujemo vse podatke za zadnji 2 leti, s starejšimi podatki pa ne razpolagamo več. V kolikor bi Eko krog predlagal spremembo zakonodaje v smeri da se podatki hranijo 1000 let, bi Lafarge podprl to pobudo.”

  Fiona, a tale tvoj odgovor je pa kaj boljši in bi ljudi bolj prepričal, da Lafarge skriva svinjarije? 🙂
  Strinjam se, Sopotnikov odgovor je bil butast (in smo mu zanj zelo hvaležni), ampak tale tvoj je pa zapovrhu še ciničen in aroganten v smislu: jebite se vsi skupaj, kaj nam pa morete…

  Zakonodaja nikjer ne predpisuje, da Lafarge MORA(!!!) uničiti podatke po dveh letih. Pravi, da ji mora hraniti dve leti po tem času pa z njimi lahko stori kar hoče. Lahko bi si v trgovini kupili kinderjajček za 1 euro in notri dobili ključek, kamor bi lahko shranili vse podatke. Lahko bi težave z računalniškim sistemom zaupali Eko krogu in z veseljem bi prišli in zastonj shranili podatke na naš ključek…
  Podatke smo neprestano zahtevali že odkar se meritve opravljajo. Po Aarhuški konvenciji bi MORALE(!!!) biti vse take meritve javno dostopne. Predvsem nas zanima zakaj Lafarge tako obupno skriva podatke za merilno postajo na Ravenski vasi. Dobili smo podatke samo za prve 3 mesece, ki pa so bili tako katastrofalni, da nam Lafarge kljub dogovoru, podatkov ni pokazal nikoli več. Po besedah Lafargovega pravnika Radaka (ki tole bere in seveda to vse ve. Tole pišem zato, da pojasnim ostalim obiskovalcem strani) teh podatkov ne bodo dali, ker bi jih lahko kdo tožil! Očitno Lafarge spet skrbi samo denar! Da jih ne bi spet kdo tožil! Pa da je sodišče Macerlu (že pred desetletjem) dosodilo 57.000 evrov (“pozabijo” pa seveda povedati, da jih ni nikoli dobil in, da jih verjetno nikoli ne bo- glede na učinkovitost našega sodstva in države). Nas pa zanima predvsem to, kaj smo ves ta čas sploh dihali! Kaj je v teh podatkih tako groznega, da se jih tako trudite skriti!?!

  Brez skrbi- vse podatke iz Lafargeovih spletnih strani seveda imamo in nam jih ni treba kupovati. Ampak podatki iz spletnih strani so prirejeni za javnost in tudi nimajo nikakršne vrednosti na sodišču, ker niso overovljeni s strani akreditirane inštitucije (pa da ne bo pomote- Eko krog vas ne bi tožil za denar. Podatki emisij bi bili tako močan dokaz proti kurjenju odpadkov, da jih niti najbolj zakrknjen sodnik in najbolj podkupljen uradnik ARSA ne bi mogel ignorirati).

  Še pojasnilo zakaj zahtevamo podatke iz leta 2005- preden so sploh sežigali odpadke. Zaradi tega, ker bi tisti podatki iz merilne postaje, ki je 900 m stran od dimnika (kar je bistveno več kot 500m kot naj bi bilo sploh “znanstveno ugotovljeno” vplivno območje) že brez sežiganja odpadkov tako katastrofalni, da Lafarge ne bi nikoli dobil spornega okoljevarstvenega dovoljenja! Še več- verjetno bi morali kar zapreti tovarno. Kot so priznali na ARSU teh podatkov sploh niso upoštevali pri izdaji dokumenta! Kako so torej sploh naredili presojo tovarne na okolje, če niso upoštevali podatkov iz merilne postaje, ki je najbližje tovarni?!? Zakaj so (kljub zahtevi) zavrnili izvedence medicinske in meteorološke stroke? Oziroma- kaj so SPLOH upoštevali- na podlagi česa so sploh izdali dovoljenje?!? Na podlagi zelo očitnih laži?

  Ti podatki se torej ne skrivajo samo zaradi Lafargea, ampak tudi zato, da se ščiti uslužbence ARSA in MOPA, ki so bodisi podkupljeni ali pa nesposobni. Ne vem pa kaj od tega je huje. Vendar je dejstvo, da nas sedaj ti isti uslužbenci hitijo prepričevati, da je vse v redu in se pri tem čedalje bolj zapletajo v svoje laži.

  Iskreno upam, da ima kdo od teh ljudi vsaj malo vesti in si bo upal javno povedati zakaj je storil to kar je in kdo ga je k temu prisilil.

 8. CROSS

  Tudi pri nas bi bila potrebna totalna zamenjava oblasti,tako kot v Egiptu…

  Slovenijo so politiki črni in rdeči prodali Ameriki(NATO) in EU…Nemčiji in Franciji…zato se ni čuditi,da dovolijo na račun proizvodnje avtomobilov
  sežigati nevarne odpadke 10 let v Zasavju…pa še pakt bo Pahor sklenil s Sarkozijem…

  Zaradi tega se tudi naši vojaki bojujejo in trošijo denar v Afganistanu…problem bo večji,če se bo kdo izmed njih vrnil v črni vreči…

  Res je ,rabimo drugačno Slovenijo…ta je zanič…

  IZDANI IN PRODANI……………………..V BOJ!

 9. kr en

  Vidim, da si vzamete veliko časa za tole. Pa imate tudi kaj drugega početi v življenju, npr službe, ali živite od socialne in upanja, da dobite kakšne denarne odškodnine od lafargea?

 10. kr en

  Ja penzijo sem že zaslužila. Imam pa še dovolj energije, da se bom borila za naše otroke, vnuke in tudi za tebe, če stanuješ morda v Zasavju.Res pa je, da bi bilo bolje, da se Lafarge zapre oziroma sežigalnica, da ne bo pomote in bi potem končno svoj prosti čas porabila za otroke, vnuke in tudi zase. Tako pa moramo lavfati zaradi sežigalnice okrog pumologov to pomeni zdravnik za pljučne bolezni, okrog otorinolaringologov itd.. Mimogrede pa moram skočiti še malo na Dolenjsko ali na Gorenjsko, da kupim okrog kmetov zdravo svežo zelenjavo, takšna v Zasavju ne raste zaradi sežigalnice.Čas si moram vzeti tudi za kakšno demonstracijo. Več kot samo prosti čas mi vzame agresor Lafarge, katerega je nujno izterati iz mojega rojstnega kraja, da bom normalno začela živeti in uživati svojo prezasluženo penzijo v krogu svoje družine. Poleg tega pa je nujno osveščati tudi nevedne ljudi…..

  TOREJ V BOJ PROTI AGRESORJU LAFARGE

/** * mailchimp pop-up */