Novinarska konferenca pred protestnim shodom

Danes ob 10h je v prostorih Občine Zagorje potekala skupna novinarska konferenca, na kateri so organizatorji predstavili razloge in scenarij za protestni shod danes teden. Javnosti so predstavili tudi “štafeto norosti”, model zavozlanega dimnika, ki jo bodo tekači 10. novembra ponesli v Ljubljano premierju Pahorju in mu s tem sporočili: “Ta NOROST z Lafarge Cementom SE MORA KONČATI TAKOJ!”.

Predstavitev “štafete norosti” in scenarija protesta danes teden

Pod geslom »Dost’ mamo!« se bodo v prihodnjih dneh odvijali številni dogodki, katerih vrh bo protestni shod 10. novembra.

Glavni razlog za protest je sramotno okoljsko dovoljenje, s katerim sta Agencija RS za okolje (ARSO) in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) Lafarge Cementu Trbovlje dovolila sežiganje več kot sto ton nevarnih odpadkov na dan.

Cel postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja so vodili izključno v prid Lafargu in tako kršili številna postopkovna pravila. Lafargu so dovolili bistveno višje mejne vrednosti za nevarne snovi, kot so sicer dovoljene za sežigalnice – 3× toliko prašnih delcev, 4× toliko dušikovih oksidov, 5× toliko benzena, celo 20× toliko skupnega organskega ogljika) – količinskih omejitev za najbolj nevarne strupe pa jim v tem okoljevarstvenem dovoljenju sploh niso predpisali! S tem so praktično uzakonili genocid nad Zasavci!

Lafarge počne ravno to, kar mu MOP dovoljuje, saj mu je le-ta izdal dovoljenje, predpisal pogoje obratovanja in ga preko inšpekcijskih služb tudi nadzira. V tovarni se dogaja veliko število izrednih dogodkov, ob katerih se v zrak emitirajo ogromne količine nevarnih strupov, ki še posebno ob neugodnih klimatskih razmerah katastrofalno vplivajo na zdravje ljudi v Zasavju. Taki dogodki sprožijo številne klice na center za obveščanje ter številne prijave na inšpekcijske službe, kar pa se je pokazalo kot popolnoma neučinkovito. Zasavčani kot posamezniki, preko Eko kroga in preko občine Zagorje že ves čas opozarjajo tako predsednika vlade, kot pristojne inštitucije na nevzdržne ekološke razmere v Zasavju. Žal pa doživljamo le ignoranco in sprenevedanje. Zaradi vsega zgoraj navedenega in ker čas ni naš zaveznik, smo se odločili, da organiziramo še zadnji mirni protestni shod z jasnim nazivom »DOST’ MAMO!« (glej tudi Facebook/protest).

Plakat za eko koncert, 6. november 2010

Med ostalimi dogodki je najbolj množičen eko koncert znanih zasavskih glasbenih bendov (glej tudi Facebook/koncert), ki se bo zgodil v soboto, 6. novembra 2010 ob 19h v Delavskem domu Zagorje, in na katerem bodo nastopile skupine Hiša, Nevember1, Boem in Orlek. Na kratko bomo nagovorili udeležence, zakaj je nujno, da se vsi udeležijo prihajajočih demonstracij, kjer bomo jasno ukazali, da se mora sežiganje odpadkov končati takoj!

Vsi bendi so se odpovedali honorarju in povrnitvi stroškov koncerta, prav tako tudi oblikovalec celotne grafične podobe prireditve, Dušan Kastelic.

Za obiskovalce koncerta smo pripravili promocijske majčke, ter broške z različnimi motivi. Na voljo bodo tudi dodatni izvodi časopisa oz. zloženke (PDF, 732 KB), ki jo bodo gospodinjstva prejela na dom in smo jo danes tudi predstavili novinarjem.

Ljubljančanom bo problematika iz prve roke predstavljena v petek, 5. novembra, ob 19h, na Metelkovi (Facebook/Metelkova).

Ostalim državljanom Slovenije sporočamo: Zasavje je prva frontna linija, če ta pade, je to jasen signal, da lahko, v prihodnjih letih, takšno in podobno tehnologijo sežigalništva, brez upora, postavijo na dvorišču katerega koli kraja v Sloveniji. Zato bodite zraven in nas podprite s svojo udeležbo, ko demonstriramo prvi!

Ne v Iraku – Slovenija se brani v Trbovljah!

Župan Švagan predstavlja napačen podpis
Župan Švagan predstavlja napačen podpis – opozorilo
Štafeta norosti
Štafeta norosti – model zavozlanega dimnika
Predstavniki organizatorjev protesta
Od leve: T. Mikuš, U. Macerl, B. Pihler (Eko krog), M. Švagan (občina Zagorje), D. Kastelic
49 Responses
  1. Ema

    trboveljčanka ti si že zbolela, ker očitno ne vidiš resnice, ali pa si če uporabim tvoje besede prekratka da bi jo…sicer pa s tem ne delaš škode nobenmu drugemu kot le sebi. Če pa sama ne boš odprla oči, ti jih noben ne bo, ampak verjem da enkrat bo tebi in davkoplačevalki zal da sta tako slepo zaupali besedam eko kroga, ker obljube o čistem zraku ne bo izpolnil.

  2. fiona

    Berem da žveplo po Eko-krogovskem filozofiranju samo mal “žgačka” in da se vi pa ne borite proti SO2.
    Pejte v zdravstven dom malo pogledat kako izgleda življenje astmatika pametnjakoviči.
    Dajte si spremenit naslov. društvo za boj proti Lafarge-u.

  3. en od ekokrogovcev

    Fiona- zanimivo pred leti, ko je Cementarna imela hude probleme z izpusti žvepla je pa taista cementarna trdila, da to ni hud zdravstveni problem! 🙂 Sedaj, ko jima ja pa uspelo rešiti (vsaj) ta problem pa trdijo, da je prav žveplo glavni problem Zasavja.

    Kot hud astmatik nisem nikoli trdil, da žveplo ni problem. In nihče drug v eko krogu tega ni trdil! To informacijo vam je spet pes na repu prinesel. Rekli smo pa, da je žveplo BISTVENO MANJ ŠKODLJIVO od benzena (osebno sem rekel, da je drekec pekec napram benzenu. Kar pa seveda ne pomeni, da je neškodljivo!) in bistveno manj škodljivo od težkih kovin, dioksinov in furanov… Te snovi so tako resen problem, da se mora ustaviti sežig odpadkov TAKOJ- preden bo prepozno! Ko bomo rešili ta problem, se bomo pa lahko malo oddahnili in posvetili tudi ostalim problemom (ki so resni- to priznam, ampak niti približno tako kot Lafarge, kjer se v vaši brezvestni grabežljivosti ne ozirate na nikogar).

    EMA- ojej tale vaša teorija s salonitom Anhovo me je kar malo nasmejala… Torej naj naredim kratek povzetek vašega zmedenega blebetanja: ker ima Salonit delež v IGM-a… se nek ovčerejec jezi nad Lafargeom, da mu smrdi in vsi zdravniki, učitelji, ekologi, intelektualci itd… mu pri tem slepo in nekritično sledijo, ker nimajo lastne pameti?!? 🙂
    Prosim, prenehajte blebetati in predložite vaše dokaze (ali pa tudi sume- saj je vseeno) policiji, tožilstvu ali komerkoli… Zdajle sem vam še odgovoril, ker me je vaše pismo nasmejalo. V bodoče vas bom pa ignoriral, ker je vaš namen samo ta, da nam kradete čas, ki bi ga lahko bolj koristno porabili.

  4. Ema

    Me veseli da ste se nasmejali- smeh je pol zdravja, ki pavite da ga vam manjka;) Sicer pa preberite si kaj je sprožila zavrnitev ponudbe ministra, s strani vašega predsednika z ovcami… pa se še tam nasmejte do solz. moje komentarje pa lahko brez problema ignorirate, ne bom mela nič manj in nič več od tega. Veliko bi pa imeli Zasavčani ko bi jim končno priznali da zavajate in da se ne borite za čisti zrak, pač pa za nekaj povsem drugega. Njim verjetno potem nebi bilo do smeha, tako kot je vam.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */