Oddaj podpis, da Anhovo končno zadiha

0

V Eko krogu podpiramo boj prebivalcev spodnje Soške doline s cementarno Salonit Anhovo (po novem Alpacem). Kar doživljajo tam, smo doživljali Zasavčani. V letih dokazovanja krivic in boja smo dokazali, da je nadzor nad sosežigom v cementarnah izjemno slab, da se dogajajo številne napake, da se meritve skrivajo, brišejo, popravljajo in da inšpekcijske službe delujejo v prid cementarne. Vse to smo uspeli dokazati na sodiščih.

S svojim znanjem in izkušnjami smo nato pomagali kolegom aktivistom iz okolice Salonita. Leta 2019 smo objavili poročilo, v katerem smo predlagali izenačitev emisij nevarnih snovi pri sosežigu v cementarnah s tistimi v sežiganicah in učinkovitejši nadzor onesnaževanja. Na primeru dušikovih oksidov (NOx) smo prikazali, kako počasno potekajo spremembe zakonodaje in usklajevanje okoljevarstvenega dovoljenja cementarne z zahtevami BAT (Best Available Technologies/najboljše razpoložljive tehnologije).

Na poročilo se je odzvala samo cementarna in to s pravnimi grožnjami Eko krogu in ponudniku gostovanja naše spletne strani. Zahtevali so umik poročila. Seveda ga nismo umaknili, saj menimo, da za to ni bilo nobenega razloga.

Boj prebivalcev spodnje Soške doline za zdravo življenjsko okolje, nepredstavljivo obremenjeno z zgodovino proizvodnje azbesta in umiranjem ljudi z azbestozo, je zdaj v točki, kjer jim lahko aktivno pomagate.

Zbirajo podpise podpore za spremembo Zakona o varstvu okolja tako, da bodo izenačene emisije in nadzor pri sosežigu odpadkov v cementarnah s sežigom odpadkov v sežigalnicah.

Podpis lahko oddate elektronsko ali fizično. Navodila in dodatne informacije najdete TUKAJ.

Naj Anhovo končno zadiha!

/** * mailchimp pop-up */