Načrti za Ekopark Zagorje

Načrtovani Ekopark Zagorje

Občani Zagorja, združeni v t.i. “Civilno iniciativo za obogatitev zelene vsebine na lokaciji bivšega bazena v Zagorju” (med pobudniki je tudi nekdanja predsednica Eko kroga, Tina Mikuš) so nas zaprosili za mnenje glede sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Potoška vas-šola in levi breg Kotredeščice v Zagorju ob Savi za območje “E – bazen“. Gre za načrtovano preureditev lokacije bivšega zagorskega bazena v učno-rekreativni park (občinski sklep 352-3/96 z dne 12. 10. 2011, PDF, 178 KB in povzetek za javnost o trenutnem stanju postopka, PDF, 212 KB). Eko krog zamisel podpira.

Po preučitvi vsebine dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta, smo na občino Zagorje ob Savi naslovili dopis št. D-4/12 (PDF, 145 KB), s katerim podpiramo predlog javno dostopnih površin za oddih in rekreacijo na prostem, z eko učilnicami in otroškimi igralnicami na prostem.

Ob tem predlagamo, da se vsebina nadgradi še z drugimi okoljevarstvenimi vsebinami, ki bi prav tako lahko služile kot učno gradivo tako za otroke kot za odrasle. Nekaj idej imamo in smo jih pripravljeni tudi predstaviti.

Hkrati sporočamo še, da se ne strinjamo z ločeno pobudo, da bi se območje bivšega bazena namenilo za širitev industrijske dejavnosti. Še posebej zato ne, ker gre za območje mesta, ki je bilo zaradi vpliva Lafarge Cementa že tako prekomerno izpostavljeno onesnaževanju in obremenjevanju zdravja ljudi. Prepričani smo, da je za industrijo v Zasavju, tudi na območju občine Zagorje ob Savi, na razpolago dovolj praznih industrijskih con, zato bi bilo sila nespametno zelene površine spreminjati v površine namenjene industrijski proizvodnji.

Več informacij o pobudi občanov najdete na novonastalem spletišču ekopark-zagorje.si. Tam lahko tudi podpišete peticijo v podporo “eko učilnici in igralnici v naravi”.

7 Responses
  1. luka

    Ideja ni slaba. Ampak glede na navedbe v časopisu DELO, 11.2.2012, o problematiki prašnih delcev v Zasavju, Ekopark v Zagorju ne more biti »eko«.

    Povzetek: Zasavje se že leta duši v prašnih delcih: 24-urna mejna koncentracija je 50 mikrogramov na kubični meter, presežena pa je lahko največ 35-krat na leto. Njihov glavni vir so individualna kurišča, sledita jim promet in industrija.
    Rekorder je občina Zagorje s 75 prekoračitvami, v Trbovljah so jih zabeležili 67, v Hrastniku 62. V Trbovljah so pozimi leta 2007 po ocenah stroke vsi viri onesnaženja v ozračje v enem dnevu izpustili 360 kilogramov prahu, v Zagorju celo 380 kilogramov.

    Nekdo (morda EKO krog?) bo moral župane zasavskih 3 občin povprašati kakšne ukrepe pripravljajo (če sploh) na tem področju.

  2. CROSS

    Lafarževci nimajo najmanjše šanse,da začnejo spet sežigati…NIKOLI VEČ…

    Folk je našpičen,sit politike raznih diktatorjev,sit represije,sit raznoraznih kriz,bonitetnih ocen in ostalega sranja,ki nam ga vsakodnevno servirajo na TV…slovenskim vladarjem se bo zgodila Grčija v Trbovljah…………..bomo pa še mi kaj sežgali……

    Ne bomo več ovce,pa tudi sežiganja ne bomo dovolili več v Lafargu…NIKOLI VEČ…

    Pa lahko razni EU,Janše,Bogo-viči ali pa lažni fejk okoljevarsteniki Lipiči rečejo karkoli…

    NIKOLI VEČ…………………..V BOJ!!!!!………………….

  3. luka

    Vse čestitke Eko krogu za ukrep glede ognjemetov. Od župana, katerega občani se dušijo v prahu, bi pričakoval bolj aktivno vlogo in ne zgolj pasivno čakanje na ukrepe države. Ne vem, ampak po 18 letih županovanja biti še vedno na neslavnem 1. mestu pač ni neki dosežek, ali pač?

  4. Boštjan Pihler

    Že že, “luka”, ampak v Zagorju so vsaj dosledni, principielni. Merilna postaja veš čas stoji na istem mestu, tik ob eni najbolj obremenjenih prometnic v Zasavju, po kateri se poleg lokalnega (mestnega) odvija še promet na relaciji od Zasavja do avtoceste Ljubljana – Maribor, potem od IGM-a do Briš (IGM-ovega kamnoloma) … In ne le, da stoji tik ob cesti, postavljena je tik ob semaforiziranem križišču te ceste, kjer se ves že tako potenciran osebni in tovorni promet pogosto ustavi. To ustavljanje in ponovno speljevanje množice osebnih in tovornih vozil seveda še dodatno dviguje prah. Redke so imisijske postaje, ki so postavljene na tako izpostavljeno mesto. Mislim, da je to namensko in da postaja zato nosi oznako “traffic” (tako so me podučili). Če k temu prištejemo še izpuste iz industrije in individualnih kurišč, pirotehniko pozimi …, potem res ne more biti drugače.

    Ekstremno izpostavljenost merilnega mesta podpiram, saj nas toliko bolj opozarja, da je glede hudega prašenja in onesnaževanja potrebno nekaj storiti, tako pri prometu kot tudi pri drugih onesnaževalcih; industriji, individualnih kuriščih in prenekaterih neumnih razvadah.

    V Trbovljah je situacija drugačna. Tam merilno postajo kar naprej nekaj prestavljajo. V vmesnem času je na primer bila postavljena tik ob cesti, ki pelje od Save v center Trbovelj, nekje tam, kjer je sedaj Agip (ni pa stala ob križišču). Če se prav spomnim, je takrat zaznala največ prahu v zraku in mislim, da je ravno takrat bila narejena analiza, ki je pokazala, da skoraj četrtina tega prahu izvira iz Lafarge Cementa.

    Tako smo v situaciji, ko primerjamo jabolka in hruške. Ne glede na to pa se seveda povsem strinjam, da je stanje v Zagorju potrebno izboljšati.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */