Protiazbestni Požar

Po navedbah Bojana Požarja, naj bi predsednik Eko kroga, Uroš Macerl, pred svojo hišo zakopal kup azbestne kritine, ki jo je vrgel s svoje zgradbe, ko je menjal streho. Nadalje naj suma tega dejanja inšpekcija doslej še ne bi obravnavala.

V resnici Uroš Macerl sploh nikoli ni imel azbestne strehe, pristojna inšpekcija pa je po anonimnih prijavah ta primer kljub temu že večkrat obravnavala. Inšpekcijski nadzor z dne 10. 10. 2010 (mesec pred protestnim shodom v Ljubljani) ugotavlja (PDF, 1,77 MB):

Pri ogledu stanja na samem nasipu in v okolici stanovanjske hiše ni bilo ugotovljeno odlaganje ostankov ravne ali valovite azbestnocementne strešne kritine.

Inšpekcijski nadzor z dne 23. 02. 2011 (nekaj tednov pred odločitvijo upravnega sodišča, s katerim je prepovedalo sežiganje odpadkov v Lafarge Cementu) ugotavlja (PDF, 1,74 MB):

Pri ogledu stanja na kraju samem ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, ki bi narekovale takojšnje ukrepanje inšpektorja po ZUP.

Nenehno pojavljanje takšnih obtožb lahko torej uvrstimo v isti razred z obtožbami o necepljenih psih, neustrezni reji ovac in mučenju živali, za katere lahko domnevamo, da jih bo nasprotna stran z novim Martinovim spet lansirala v zasavskih gostilnah. Tudi o teh zadevah se je že izrekla inšpekcija (PDF, 177 KB), zato naj se anonimni “sosed” nikar spet ne trudi:

Na osnovi prijave o neustrezni reji drobnice in zanemarjanju živali, je bil opravljen ogled pri rejcu Urošu Macerlu. /…/ Živina je trenutno nastanjena v hlevu, odlično oskrbovana, nastil pri drobnici, konjih in oslih je obilen, živali so dobro hranjene, ustrezno označene in oskrbovane. Znakov zanemarjanja in mučenja ni.

Prav tako Komunala Zagorje po našem vedenju nima “sežigalnice v samem centru mesta“, proti kateri bi se Eko krog lahko boril, da bi zadostil visokim standardom moralne neoporečnosti, ki jih pričakuje Požareport. Diskreditacija, da je Urošu Macerlu “bolj malo do okolja, ampak samo za denar“, je prav tako stara že nekaj let. Znova in znova jo lansirajo ravno tisti, ki ne morejo dojeti, da se v svetu, kjer vlada denar (kajneda, gospod Požar?), pač ne da kupiti čisto vseh ljudi.

Komu je v interesu širiti take laži, je vsakomur jasno. Takšne obtožbe lahko anonimni “sosedje” podtaknejo samo novinarju, ki je bodisi naiven amater ali pa novinarju, ki je kupljen. Gospod Požar naj se sam odloči, v katero kategorijo spada.

21 Responses

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */