Protest pred francoskim veleposlaništvom

Nekaj deset Zasavcev in drugih simpatizerjev Eko kroga in civilne iniciative Trbovlje je danes v Ljubljani protestiralo proti slovensko-francoskem sporazumu, ki ga je premier Pahor danes podpisal v Franciji. Dokler ni trajne rešitve glede sežiganja odpadkov in petrolkoksa francoske cementarne Lafarge Cement, še ni napočil pravi čas za podpis sporazuma.

Realistično videnje strateškega partnerskega Slovenije in Francije
Realistično videnje strateškega partnerskega Slovenije in Francije, nastalo na podlagi preteklih zasavskih izkušenj

Za masko smejočih se politikov, novih strateških partnerjev, se skriva zasavski vsakdan, kurjenje odpadkov po pravno in moralno neveljavnem “okoljevarstvenem” dovoljenju, s posebej skrajšanimi postopki in velikimi dovoljenimi emisijami za Lafarge Cement. Aktivisti Eko kroga smo resda šokantno, a razumljivo, in na podlagi preteklih bridkih zasavskih izkušenj, s plakatom in “okrvavljeno” krsto prikazali, da se za takšnimi maskami skriva samoljubje, v senci mask pa, daleč od banketov, rdečih preprog in objektivov, brezup, bolezen in smrt.

Maske so padle. Premier Pahor, verjemite nam, zdaj ni pravi čas za podpis!

(Na Facebooku najdete slike protesta.)

13 Responses
 1. CROSS

  Mislim,da je bil protest v redu in da tudi mediji lepo slediji naši zgodbi in nas razumejo…

  Noben sporazum ni in ne bo zastonj…sistem daj dam…ampak sam zdravja na račun francoskega denarja ne dam…

  Gremo naprej…..do zmage……….V BOJ!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. gregor

  Odgovor CROSSu

  Sodišče je z izdano sodbo odpravilo okoljevarstveno dovoljenje. Zadeva se vrne upravnemu organu 1.stopnje (ARSO) v ponovni postopek. Do odločitve o njeni zahtevi sme omenjena družba svojo dejavnost izvajati skladno z veljavnimi dovoljenji.

  To je kopirana sodba sodišča(bistveni zaključek).Vi pa vesoljno Slovenija zavajate z dejstvom, da mora cementarne peč ustaviti.Najprej si preberite nato sodite. Vidi se, da slepo sledite LJUBLJENEMU VODJI (kar on reče to je zakon ?) in niti malo ne razmišljate s svojo glavo

 3. CROSS

  Maske so padle tudi v oddaji Odmevi,kjer ja ARSO z Silvom Žlebirjem dal vedeti,da je sedanja sodba samo pravno-formalni zaplet,ki bo v kratkem rešen ugodno za Lafarge…
  Povedal je tudi ,da bo Lafarge do sredine leta moral narediti meritve vpljiva na okolje(ker ga obstoječim-starim zavezancem po zakonodaji ni bilo treba imeti…)!!!!

  ARSO torej že vnaprej napove scenarij za naslednje pol leta…in to je,da bo Lafarge kmalu spet dobil dovoljenje nazaj in da bo kuril še naprej…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  To,dragi moji,je KATASTROFA.Država se je postavila v bran smrtonosnemu onesnaževalcu, namesto da bi branila svoje državljane…

  ARSO smatra,da se dovoljenje za sosežig nevarnih odpadkov najprej odobri in šele potem za nazaj ugotavlja,ali izpusti kaj vpljivajo na zdravje ljudi…
  Katastrofa…kot da so ljudje poskusni zajci ali pa podgane,ki najprej pošljejo eno v izvidnico…

  Inšpektorat z Velkavrhovo pa samo išče zakonske člene ,zaradi katerih ji ni treba iti v Lafarge in ustaviti sežig…katastrofa…

  Lafarge pa se ne da motiti in dovaže nove kamione gum…

  Ustavimo Lafarge…..na cesto………….V BOJ!!!!!!!!!!

 4. CROSS

  gregor-fiona mona lafarževska:

  Ni vam potrebno peč ustaviti,le sosežigati nevarne odpadke bi lahko prenehali….ampak ker vas noben ne KONTROLIRA, lahko delate ,kar hočete…ker nihče ne ve,kaj mečete v peč…pokvarjenci…

  Lafargu je važno ,samo da žge odpadke…meritve skrivate,ljudi zavajate,sodišča ne upoštevate,ARSO in MOP vas na zahtevo Pahorja ščitita…

  Ampak mi prihajamo……bodi prepričan….V BOJ!!

  POTRPLJENJA JE KONEC!

 5. Boštjan Pihler

  Oh, Gregor, to je vse, kar znaš napisati? Omenjaš nekega ljubljenega vodjo in si ob tem domišljaš, da si duhovit. Blagor ubogim na duhu … in duhovitosti. Zakaj preprosto ne pojasniš, katero konkretno pa je tisto veljavno dovoljenje, na podlagi katerega sme Lafarge Cement sedaj obratovati in za to ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja? Sodišče ni nikjer zapisalo, da Lafarge Cement to veljavno dovoljenje v resnici tudi ima.

 6. en ekokrogovc

  Grega- Lafargeovci nenehno ponavljate dve mantri:

  -da “Eko krog zavaja”, čeprav nikoli pa ne povedo s čim zavajamo!?! Vse kar boš prebral na tej strani je podprto z dokazi, ki jih je enostavno preveriti. Ker je proizvodnja cementa v naravovarstvenem dovoljenju vezana na sosežig odpadkov, bi proizvodnja morala stati! Drugega dovoljenja Lafarge nima! Če bi ga imel bi že pred kamerami mahali z njim in se ne bi skrivali.
  Pa tudi če imate kakšno 50 let staro dovoljenje, bi vseeno morali prenehati kuriti odpadke! Pa se zdi da kamioni z gumami še nikoli niso tako veselo prevažali gum v vaši smeri!

  -Druga mantra – “da delujete v okviru zakonov”- tudi ta je padla! Zadnji dve leti ste nas zastrupljali povsem nezakonito (sliši se glupo, ker po mojem nobeno zastrupljanje ne bi smelo biti zakonito! Čeprav ARSO trdi drugače.). To ste tako v Lafargeu kot v ARSO delali povsem zavestno (ne mi trditi, da četa vaših dobro plačanih strokovnjkov in pravnikov ni videla v nebo vpijočih nepravilnosti in laži, ki so v dovoljenju!)

  Sploh pa- kako to, da komentiraš sodbo, ko pa Lafarge trdi, da je še niste dobili?!?

 7. mateja

  En ekokrogovec:
  Strinjam se s tvojim mnenjem. Sicer pa menim, da je stvar popolnoma jasna: dovoljenje je bilo ukinjeno, inšpektorji morajo takoj prepovedati delovanje sežigalnice odpadkov!!!

  V eko krogih v Ljubljani se čudimo, da to še ni storjeno!!

  Če izvršilna oblast izda odločbo o odvzemu dovoljenja, je to treba pač izvršit in tu ni “trte mrte”.

  Mateja, Ljubljana

 8. CROSS

  gregorju-moni lafarževski:

  Spet zavajaš!

  Nikjer v sodbi ni zapisano,da lahko Lafarge nadaljuje “s svojo dejavnostjo v skladu z veljavnimi dovoljenji”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  To naj bi pisalo v tvoji skopirani sodbi in takšen naj bi bil bistven zaključek????????????????
  Ob tem si lahko samo zapojem- laži,laži,laži me ,ti me lažeš najbolje…

  Okoljskega dovoljenja nimate več in ne smete kuriti nič!!!!!

  Dobro je, da lahko sami na lastne oči preberemo sodbo in vidimo,da nič od tvojih trditev ne drži…

  Laž in zavajanje…to sta tvoji odliki……..V BOJ!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */