Četrtkov zastoj

V četrtek, 9. decembra 2010, je skupina Zasavčanov s somišljeniki iz Ljubljane opozorilno protestirala tako, da je s počasno vožnjo skozi krožišče blokirala promet pri ljubljanskih Žalah.

Počasna vožnja skozi krožišče pri ljubljanskih Žalah

Med protestniki je bilo opaziti precej članov Eko kroga, med njimi Boštjana Pihlerja, ki je za 24ur (prispevek Protestniki ovirali promet) izjavil, da je bil namen te akcije opozoriti slovenske oblasti, da Zasavčani mislimo resno, ter da se nam godi predpisana krivica. Kolateralna škoda akcije, pravi Pihler, je bila samo ta, da je nekdo kasneje prišel iz službe, pri nas pa je kolateralna škoda ta, da ljudje prehitro umirajo, da jih preveč dobiva raka in druge težke bolezni.

Dogodek se je zgodil v času prometne konice, ob 15.45, in je tokrat trajal samo četrt ure, kakšnih sto krogov. Vožnja skupine je večinoma potekala znotraj zakonskih omejitev in predpisov, prav tako kot večinoma znotraj zakonskih omejitev in predpisov v Lafarge Cementu Trbovlje poteka sežiganje nevarnih odpadkov; ministrstvo za okolje in prostor je z okoljevarstvenim dovoljenjem trboveljski cementarni dovolilo celo do 20×(!) večje vrednosti nekaterih onesnažil glede na standarde za namensko sežigalnico.

Upajmo, da bo vlada le uvidela naš položaj. Vsi se strinjamo, da se mora to vrtenje v krogu enkrat že končati.

47 Responses
 1. jagodka

  Sašo
  Pravim, da še vseeno smrdi, sicer ne toliko po žveplu, smrdi pa. Pusti perilo dan, dva zunaj pa ga potem povohaj, kot bi bil iz prekajevalnice.
  Lej za ostalo so pristojne inštitucije, katerim pa vi ne zaupate oz. v nekaterih primerih ja. TET tudi izpušča rakotvorne snovi I. nev. sk., katerih vsota je 18,58 kg na leto, žveplovi oksidi (SO2 in SO3), izraženi kot SO2 1495585,39, dušikovi oksidi (NO in NO2), izraženi kot NO2 1155851,17, za podjetja v Zagorju pa sploh ni meritev. Benzen v Lafargu pa je bil merjen v vsa leta in nikogar ni motil, samo sedaj je od vsega ostal samo ta s katerim se ustrahuje nevedne ljudi. Koliko se ga pa nadihajo, ko gredo v službo in po opravkih, se pa nihče ne zaveda. To je veliko bolj škodljivo.
  Vseskozi se ponavljam: Naj se preveri pri vseh, potem pa sklepa zaključke.

  Cross
  Te pravčjice o denarju pripoveduj komu drugemu. Zaradi mene imajo lahko drugi tudi zlate avtomobile in diamantne hiše, jaz se na vso bogastvo požvižgam in vsakemu privoščim kar ima. Najbolj štejejo dobra dela in skromnost. Zapomni si!

 2. CROSS

  piar lafarževski:

  Prav te podatke PM10 je potrebno uporabiti proti ARS-u in MOP-u na Upravnem sodišču v zvezi z ustreznostjo sežiganja odpadkov v Lafargu glede na stanje v Zasavju!!!!!

  Pa še novi ,uradni podatki so…

  Stanje je slabo tudi takrat,ko Lafarge stoji.Ko pa začne kuriti še platiko,gume,olja in ostalo nesnego,pa zrak v Zasavju postane poln še rakotvornih snovi….

  Zato:najprej ustavimo sežiganje odpadkov v Lafargeu,zatem pa se lotimo drugih…

  Hvala jagoda,da si s svojimi podatki nevede začel delati za nas… sploh nisi smart….

 3. CROSS

  piar lafaržski:

  Edino to ,da si dobro plačan ali pa da si zlo osebno,je lahko razlog za takšna pisanja,kot jih pišeš ti.Zgled naj ti bo pisanje novinarke Dela modrooke Polone Malovrh.Ali pa boš rekel,da tudi ona zavaja ljudi v uglednem časopisu Delo….?

  Nosilka meritev za benzen v Zasavju oziroma vodja za kakovost zraka pri ARS-u Tanja Bolte je nazorno pokazala,kakšen je zrak v Zasavju v praksi,ne na papirju.
  Preselila se je (iz Zasavja) v dolinico,kjer misli,da bo živela srečno vse do konca svojih dni…brez Lafargea…

  Kdo ima denar,piar lafarževski,si lahko privošči,tako kot ti…..eksotična potovanja…

 4. Boštjan Pihler

  Kaj zdaj, a podrobnih izvornih podatkov o onesnaževanju Lafarge Cementa in o onesnaženosti zunanjega zraka v zaselku Zelena trava na Ravenski vasi še vedno nihče nima? No, do konca meseca naj bi jih končno pridobilo Ministrstvo za okolje in prostor in jih posredovalo Eko krogu. Kaj praviš jagodka, jih bomo dobili? Ključen je namreč stavek Lafargevega pravnika Milivoja Radaka, da podatkov o onesnaženosti zunanjega zraka na Ravenski vasi ne dajo, ker bo potem kdo tožil Lafarge (v tem stavku občutljiva jagodka ne vidi nobenega problema).

  Radikalno povečanje izpustov (emisij) prahu od leta 2005 do leta 2007 pa ostaja nepojasnjeno že tri leta in ne vem, zakaj ne bi zahtevali odgovora še danes, ko so ti izpusti še vedno bistveno višji kot leta 2005. Leta 2007 se je napram letu 2005 zgodilo okrog šestkratno povečanje emisij prahu (na letni ravni) in obrazložitev takšne ekološke nesreče je več kot zanimiva. Še posebej vsled dejstvu, da je leta 2007 delovala odžvepljevalna naprava, ki jo lafargevci imenujejo čistilna naprava in za katero so trdili, da je znižala izpuste prahu za 30 %. Kot kaže ne gre za čistilno ampak za zapraševalno napravo.

 5. jagodka

  Davkoplačevalka
  Če vi druge sodite po sebi, je to čisto vaš problem in ne moj!!!

  Cross
  Kar se pa g. Malovrh tiče, pa človek samo prebere komentarje pod njenimi članki, pa mu je lahko vse jasno, čigava fanica je.
  Sigurno se je ga. Bolte tja preselila zaradi kakšnih drugih razlogov. Hja…..

  Trboveljčanka
  Kdo je komu bolj stopil na rep in kdo bolj mijavka se pa itak vidi po pisanju.

 6. jagodka @ na tvojo žalost te prav nihče več ne jemlje resno. Zaman se trudiš z neokusnimi nepreverjenimi podatki,ki so le zate in tvojega “velikega ata” sveti gral . Kar pa se gospe Malovrh tiče,zakaj pa ne ,je dobra novinarka,se ji ne tresejo hlače pred vaskim zmenetom! Ga Bolte_ zakaj se je preselila? Verjetno ni samo boljši zrak , se je verjetno ustrašila podatkov študije Zdravje za Zasavje, pa saj veste “bog je najprej sebi brado ustvaril”

 7. CROSSg

  piar lafarževski:

  Novinarka Dela Polona Malovrh je po tvoje fenica-oboževalka Eko kroga in zavaja s svojimi članki celotno Slovenijo…res,kje ti živiš…

  Vodja za kakovost zraka pri ARS-u Tanja Bolte
  pa se je preselila izključno zaradi zraka v Zasavju.Zaradi osebnega znanstva stojim za tem.Hja…

  Misliš da še kdo verjame tvojim lažem?

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */