Poročilo MOP za Vlado RS

Na današnji seji Vlade je minister Žarnić predstavil poročilo, katerega izvedbo mu je na sestanku pred novembrskim protestom naročil premier Pahor. Po pričakovanju poročilo Ministrstva za okolje in prostor ugotavlja, da Ministrstvo za okolje in prostor ni naredilo ničesar narobe.

To je seveda natančno tisto, kar smo pričakovali. Pustili smo času čas, in dočakali, da danes vsa Slovenija vidi fARSO, ki smo jo deležni sami v zadnjih 5 letih.

Kljub včerajšnjem sestanku, na katerem sicer o poročilu nismo govorili, je sožitje Lafargea in MOP-a vse močnejše. Ne le, da vse bolj uglašeno zavajajo javnost, tudi jezik je postal isti. V izjavi za javnost MOP se zdaj prvič pojavi izraz “alternativna goriva”, ki v uradnih dokumentih do zdaj ni nastopal! Tokrat še sramežljivo, enkrat samkrat, a zagotovo zato, da pripravi teren za poročilo. Izraz “alternativna goriva” je propagandni izraz proti kateremu najostreje protestiramo! Če so imeli na MOP in Agenciji za okolje (ARSO) pogum, da v degradiranem Zasavju uvedejo še sežiganje 100 ton nevarnih odpadnih olj, gume in plastike na dan, naj imajo še pogum, da temu tako rečejo – sežiganje nevarnih odpadkov, nič drugače!

MOP v informaciji pleteniči, kako je “uporaba” odpadkov v cementarnah postala “običajna praksa” v Evropski uniji, “saj se s tem omogoča tudi okoljsko ustrezno ravnanje z odpadki”. Takšno “okoljsko ustrezno ravnanje” producira težke kovine in ostale strupe, a na srečo ne v Ljubljani, torej je s stališča MOP okoljsko ustrezno. To “običajno prakso” je v svetu uvedel prav Lafarge – taisti Lafarge, ki danes trdi, da ne bo konkurenčen, če ne bo sežigal odpadkov, saj to zdaj počne tudi konkurenca (kar je, da se razumemo, prav tako zelo narobe!). Kaj je že bilo prej, kura ali jajce?

Ob omenjanju “najboljših razpoložljivih tehnik ob upoštevanju referenčnih dokumentov EU” v isti sapi s tem, čemur smo priče, nam gre na bruhanje tudi danes, ko Lafarge ne sežiga. Na srečo je zdaj vsakomur lahko jasno, kdo si je napisal takšno poročilo.

Lafargevi propagandi občasno nasedajo tudi mediji, med njimi prav danes Radio Kum, ki piše, da je tovarno v torek obiskala nenapovedana(!) inšpekcija. V 3. delu posnetka včerajšnjega sestanka, ki ga je objavilo MOP (MP3, 24,2 MB) je Boštjan Pihler iz Eko kroga na 23’33” na srečo intuitivno vprašal generalnega direktorja ARSO dr. Silva Žlebirja in glavno inšpektorico Aleksandro Velkovrh glede obiska v torek, 30. novembra 2010:

Pihler (Eko krog): “Ste nenapovedano prišli tja, ali kako?
Žlebir (ARSO): “Ne, dogovorili smo se, je bilo napovedano, v tem primeru /…/.

Na 23’52” istega dela posnetka smo še enkrat preverili, če smo se prav razumeli:

Pihler: “Se pravi, Lafarge je vedel, da vi pridete?
Žlebir: “Ja, ja, Lafarge je vedel.
Velkovrh (IRSOP): “Ja, brez sosežiga je kuril. Ampak gre za primerjave obeh meritev.

Sklep o tem, kako je potem v medije prišla napačna informacija, je prepuščen bralcu za vajo.

Več o takšni praksi delovanja kapitala in države bomo povedali na tiskovni konferenci v ponedeljek, 6. novembra, v Ravenski vasi. Zrak bo.

27 Responses
 1. jagodka

  trboveljčanka

  To mora pod nujno v medije!

  Potem pa naj gre v medije še, da v ozadju peticije učiteljev in
  profesorjev, katere naj bi bila pobudnica gimnazija in ekonomska šola, ne bi bilo, če na tej šoli ne bi poučevala predsednica Civilne inciative ga. Doberle.

  Na teletekstu spremljam podatke za delce, ki pa jih je v teh dneh od kar tovarna ne obratuje čisto slučajno najveć v Zagorju. Potemtakem, če Lafarge deluje ali pa ne deluje je količina delcev enaka. Smrdi pa tudi še kar.
  Pravite tudi, da boste najprej strli ta oreh potem pa še ostale. Vendra mislim, da bo to tudi vse saj se županu Zagorja ne boste hoteli zamerit, ko vam pa sedaj zvesto stoji ob strani in vas podpira. Pa čeprav se lahko ugotovi, da je tam najbolj onesnaženo.
  Dali so vam tudi možnost, da sami izberete neodvisno institucijo za kontrolo. Če bi imeli kaj za skrivat ne bi nikoli dovolili meritev in bi se le teh izogibali. Tako pa…
  Zdravniki pravijo, da imamo rakave celice vsi v sebi, samo od načina življenja je odvisno ali se te razvijejo ali ne. Pa vnaprej obsojat nekoga, da je zato kriv tudi ni vredu, sploh, če ni vse preverjeno. Obtožit nekoga je lahko, ime oprat pa ne.
  Zavedate se pa lahko, da ne morete prejemat samo hvalospevov, ampak, tudi kritike oz. na svetu smo tudi še ljudje, ki razmišljamo bolj realno. Sicer pa kakor vidiš vsebino v steklenici- napol polno ali napol prazno.
  Aja pa še to. Zelenjavo z njive g. Macerla bi tudi jedla, saj je gotovo bolj zdrava kot pa tista, ki je kupljena v trgovini.

 2. CROSS

  jagodka:

  Glede peticije pedagoških delavev srednjih šol te mora zelo boleti,ker ljudje več ne molčijo in si želijo normalnega zraka.Preveč tiho je bilo za časa županovanja vašega prijatelja v korupciji B.Baroviča.
  Glede Žarnića,ki je ponudil neodvisne meritve pa tole:že en sam dan kurjenja odpadkov je bil preveč!!!! Žarnić bi meritve izvajal v “sodelovanju z Eko krogom” še 10 let,Lafarge pa bi veselo kuril še naprej…Lafarge je po svojih meritvah največji onesnaževalec z rakotvornim benzenom v Sloveniji z 2.6 tone v pol leta!(in za koliko so s še zlagali?)Ni nam treba več meritev.Že te so več kot dovolj.

  fiona:če so bile mejne vrednosti prašnih delcev presežene v Zagorju,pa rakotvorne vrednosti sigurno niso bile presežene v Trbovljah,ker glavni krivec Lafarge stoji!!!!!!!!!!!!

 3. Spoštovana ga. Žnidar!

  Za začetek se podpisujem z imenom in priimkom – odstavek (ne pa tudi kakršenkoli anonimni komentar bralca!), ki se nanaša na Radio Kum sem v zgornji članek zapisal jaz, po predhodnem obvestilu in usklajevanju z ostalimi člani; npr. nekdo je opazil, da Radio Kum o tem poroča, nekdo drug se je spomnil, da je na sestanku slišal, da je bila inšpekcija napovedana ipd. Na podoben način nastajajo tudi ostali prispevki na našem blogu, zato jih (praviloma) avtorji ne podpisujemo, saj veljajo za mnenje celotnega društva.

  Nikakor ni bil moj namen napadati vas osebno, niti Radia Kum, ki je v preteklosti že večkrat načel zanimive teme, mnoge od njih smo potem tudi povzeli in nadaljevali, npr. klicanje inšpekcijske službe itd. Če ste razumeli drugače, se vam in ostalim radijcem opravičujem.

  Kar me pri omenjenem prispevku moti – in tu spet prosim, da ločimo med tem posamičnem prispevkom in vami, kot osebo – je to, da so dejstva navedena brez navedbe virov. Če je to izjavil minister, naj piše, da je to izjavil minister. Če je poročala STA, naj piše, da je bila STA. V času pisanja bloga, kljub iskanju, nismo novice o nenapovedani inšpekciji našli nikjer drugje kot na Radiu Kum.

  Navadni državljani so že tako zmedeni od informacij, ki jih v medije posredujejo različne interesne skupine – na eni strani Lafarge, na drugi strani Eko krog itd. Od novinarjev upravičeno pričakujemo dvojno preverjanje informacij in čimbolj dosledno navajanje virov, saj je včasih le tako mogoče ovrednotiti pravo vrednost novice.

  Eko krog skuša bralcem bloga delo olajšati tako, da navaja čimveč virov, kje je mogoče resničnost naših navedb preveriti. Če se kje motimo, nas veseli, kadar nas utemeljeno popravijo in dopolnijo, ne glede na to, ali gre to v naš prid, ali ne. Najlepše bi bilo, če bi vsi ugotovili, da postopki tečejo pravilno in transparentno, in da sežiganje nevarnih odpadkov v zasavskih dolinah ni škodljivo – mirno bi šli spat in se v prostem času lotili prijetnejših opravil, pa še podjetniki bi imeli lep dobiček – a žal se to do zdaj ni zgodilo, prej obratno.

  Na koncu upam, da to stališče sprejemate in da ne zamerite (preveč), da smo tokrat izpostavili ravno vaš prispevek. Vaše siceršnje delo sicer poznam in cenim, tudi vaš osebni angažma okoli protesta. Še na mnoge (preverjene) informacije!

  Pozdrav, Roman

 4. trbovečjčanka

  Moram vas seznaniti, da nisem član EKO KROGA. Kljub temu pa sem bila na protestu v Ljubljani lansko leto, udeležila sem se tudi nemega protesta na železniški postaji, ko je baro /z malo začetnico/ z virantom /prav tako z malo začetnico/ sadil javor,seveda lipe si ne bi upal. Tudi letos sem bila v Ljubljani na protestu in udeležila sem se tudi prižiganja sveč,oziroma poslovili smo se od pravne države. Razne fione,eme,marko…,pa so me prepričali /v ednini seveda/, da se nemudoma včlanim v Eko-krog. Moram pa se opravičiti gospe Renati Žnidar,ker res nisem mislila nič slabega,res sem se zbala, da ne bi bili morda kakšni pritiski na medije. EKO-KROGU pa obljubim, da se bom kaj kmalu včlanila k njim. Če me seveda sprejmejo.

 5. fiona

  cross-
  Naj te ne skrbi – tvoje blebetanje me res nič ne skrbi.
  Iz psihološkega vidika si zelo zabaven primerek. Uporabljaš podobne metode in pristop kot Cerkev in njena mašinerija, ko jo začne skrbeti da bi ovčice zacele razmišljati z svojo glavo.

  trboveljčanka –
  V Eko-krog se pa kar včlani. Še danes. teči, teči,.

  Sicer si pa poglej, kakšen zrak imate danes v Trbovljah. Preseganje karcenogenih trdnih delcev se je začelo sicer malce kasneje kot v Zagorju torej ob 17h.

  Pa ta Lafarge je res treba zravnat z zemljo svinja še takrat ko stoji.

  Mogoče po tem ko zaključiš pri eko-krogu, pojdi v ponedeljek še do novega župana, pa ga vprašaj kaj bo naredil za boljši zrak v Trbovljah.

 6. trbovečjčanka

  fiona
  Kaj bo storil novi župan za boljši zrak v Trbovljah me boš ti obvestila, da ne bom izgubljala dragoceni čas. Čas bom raje izkoristila za plačevanje položnice članarine v EKO- KROG.Zanimive bi bile meritve opravljene v avgustu in septembu v letošnjem letu. Kaj se je dogajalo v avgustu veš in kaj v septembru tudi veš. Zelo dolgo sem že na svetu pa me še nihče ni ozmerjal in to z svinjo,kar si pravkar storila ti.Takoj se opraviči!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */