Poročilo MOP za Vlado RS

Na današnji seji Vlade je minister Žarnić predstavil poročilo, katerega izvedbo mu je na sestanku pred novembrskim protestom naročil premier Pahor. Po pričakovanju poročilo Ministrstva za okolje in prostor ugotavlja, da Ministrstvo za okolje in prostor ni naredilo ničesar narobe.

To je seveda natančno tisto, kar smo pričakovali. Pustili smo času čas, in dočakali, da danes vsa Slovenija vidi fARSO, ki smo jo deležni sami v zadnjih 5 letih.

Kljub včerajšnjem sestanku, na katerem sicer o poročilu nismo govorili, je sožitje Lafargea in MOP-a vse močnejše. Ne le, da vse bolj uglašeno zavajajo javnost, tudi jezik je postal isti. V izjavi za javnost MOP se zdaj prvič pojavi izraz “alternativna goriva”, ki v uradnih dokumentih do zdaj ni nastopal! Tokrat še sramežljivo, enkrat samkrat, a zagotovo zato, da pripravi teren za poročilo. Izraz “alternativna goriva” je propagandni izraz proti kateremu najostreje protestiramo! Če so imeli na MOP in Agenciji za okolje (ARSO) pogum, da v degradiranem Zasavju uvedejo še sežiganje 100 ton nevarnih odpadnih olj, gume in plastike na dan, naj imajo še pogum, da temu tako rečejo – sežiganje nevarnih odpadkov, nič drugače!

MOP v informaciji pleteniči, kako je “uporaba” odpadkov v cementarnah postala “običajna praksa” v Evropski uniji, “saj se s tem omogoča tudi okoljsko ustrezno ravnanje z odpadki”. Takšno “okoljsko ustrezno ravnanje” producira težke kovine in ostale strupe, a na srečo ne v Ljubljani, torej je s stališča MOP okoljsko ustrezno. To “običajno prakso” je v svetu uvedel prav Lafarge – taisti Lafarge, ki danes trdi, da ne bo konkurenčen, če ne bo sežigal odpadkov, saj to zdaj počne tudi konkurenca (kar je, da se razumemo, prav tako zelo narobe!). Kaj je že bilo prej, kura ali jajce?

Ob omenjanju “najboljših razpoložljivih tehnik ob upoštevanju referenčnih dokumentov EU” v isti sapi s tem, čemur smo priče, nam gre na bruhanje tudi danes, ko Lafarge ne sežiga. Na srečo je zdaj vsakomur lahko jasno, kdo si je napisal takšno poročilo.

Lafargevi propagandi občasno nasedajo tudi mediji, med njimi prav danes Radio Kum, ki piše, da je tovarno v torek obiskala nenapovedana(!) inšpekcija. V 3. delu posnetka včerajšnjega sestanka, ki ga je objavilo MOP (MP3, 24,2 MB) je Boštjan Pihler iz Eko kroga na 23’33” na srečo intuitivno vprašal generalnega direktorja ARSO dr. Silva Žlebirja in glavno inšpektorico Aleksandro Velkovrh glede obiska v torek, 30. novembra 2010:

Pihler (Eko krog): “Ste nenapovedano prišli tja, ali kako?
Žlebir (ARSO): “Ne, dogovorili smo se, je bilo napovedano, v tem primeru /…/.

Na 23’52” istega dela posnetka smo še enkrat preverili, če smo se prav razumeli:

Pihler: “Se pravi, Lafarge je vedel, da vi pridete?
Žlebir: “Ja, ja, Lafarge je vedel.
Velkovrh (IRSOP): “Ja, brez sosežiga je kuril. Ampak gre za primerjave obeh meritev.

Sklep o tem, kako je potem v medije prišla napačna informacija, je prepuščen bralcu za vajo.

Več o takšni praksi delovanja kapitala in države bomo povedali na tiskovni konferenci v ponedeljek, 6. novembra, v Ravenski vasi. Zrak bo.

27 Responses
 1. CROSS

  V tem poročilu MOP-a ti strokovnjaki povedo,da je kot stranski udeleženec v postopku sodelovala tudi občina Trbovlje??( ni imela pripomb do dandanes-Barovič-korupcija?),da je naprava obstoječa??( ne nova),najpomembnejše pa je bilo za njih vprašanje,ali stanje okolja dovoli še sosežig?????(niso upoštevali medicinsko stroko-3 študije,stanja okolja…)
  Sama laž.
  Inšpekcije niso ugotovile nobenih nepravilnosti preseganja mejnih vrednosti???(ljudje so najbrž preobčutljivi…)
  Višek cinizma pa je,da ljudi motijo neprijetne vonjave in da je to največji problem Zasavja!!!!!!
  Ne pa rakotvorne sestavine v zraku!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Še naprej bi izvajali dodatne meritve,pri katerih bi sodeloval Eko krog,Lafarge pa bi veselo sežigal.Rezultate pa bi Žarnić po lastnih besedah rad videl v 2 letih.??? .. … Mi pa bi čakali…

  Halooooo? Res so nori,če mislijo tako.

 2. jaka

  zadnje nekaj dni sem mal več prebiral objave po internetu, ostalih medijih. Pa sej človeku se lahko zmeša ob branju informacij iz različnih virov! Fak.

  Da ne govorim, ko prebiram objave na LaFaržovi in ekokrogovi Facebook strani.

  kokrkol obračam – nekaj smrdi!

 3. trbovečjčanka

  To se pravi, da so ob najavljenem inšpekcijskem pregledu kurili brez sosežiga. Seveda, potem pa so takšni rezultati,kakršni so , žal v škodo nas vseh,tudi zagovornikov LC, samo se tega ne zavedajo. To mora pod nujno v medije!

 4. CROSS

  Ti tudi,…..radio Kum?

  Radio Kum nas obvešča,da je bila v Lafargu spet nenapovedana inšpekcija.

  ARSO in IRSOP pa na sestanku povesta,da je bila inšpekcija dogovorjena.Zakaj zavajaš ljudi,Renata Žnidar iz radia Kum?

  Zapišeš tudi,da so v Lafargeu zadovoljni tudi s sklepi srečanja Žarnića z Eko krogom in da je upravno sodišče zavrnilo predlog Macerla za začasno prepoved sežiganja.

  Vsi gredo na roko Lafargeu.MOP,ARSO,Upravno sodišče,ti tudi….radio Kum?????

 5. trbovečjčanka

  Če je občina Trbovlje sodelovala kot stranski udeleženec v postopku /bivša garnitura ali nova garnitura?/imamo morda odgovor glede radia Kum.Morda pritiski? Moćno upam,da se motim.Svoboda govora?….

 6. fiona

  A se je g. Pihlerju kaj hudega zgodilo. Upam da ne !

  Še vedno čaklam na njegove odgovore ! !!!!!

  Prav neverjetno kako viden aktivist Ekokroga ignorira navadnega človeka.

  In bolj ko čakam, bolj se mi zdi da je malo podoben lažnjivemu Golobčku.

 7. Renata Žnidar

  Spoštovani!

  Običajno se sicer ne vključujem v debate z ljudmi, ki še toliko poguma ne premorejo, da bo se podpisali vsaj s pravim imenom, kaj šele s priimkom. A ker sem bila direktno izzvana in (znova) obtožena, da objavljam prispevke po naročilu Lafarge cementa in pod pritiskom nekih oblasti, bom to neumnost na tem mestu odločno zanikala.
  1.Informacijo o nenapovedani inšpekciji v Lafarge cementu je na novinarski konferenci po zadnji seji Vlade RS dal minister Roko Žarnič – ok, če laže on, sem se zlagala tudi jaz – pa ne samo jaz, ampak veliko medijev, ki spremljamo delo Vlade – o tem je namreč med drugimi poročala tudi STA, portal nacionalne RTV SLO – MMC – in še kdo!
  2.Najbolj zanimivo na spletni strani Eko kroga je, da se le tu pojavi prispevek Radia Kum – o tem, da je ves dan v živo poročal s protestov in vsega dogajanja okrog dogodka, da je naslednji dan objavil pol urno reportažo s protesta, o tem, da je poročal o sestanku Eko kroga z ministrom Žarničem in predstavniki ARSA, o tem, da je objavil kar nekaj komentarjev na temo Lafargovega nesodelovanja z mediji, o tem, da se je javno zgražal nad odnosom Lafargovega sodelavca do stanovske kolegice, pa niti besede. Meni osebno je sicer popolnoma jasno, zakaj takšna ignoranca Radia Kum, kadar poroča všečno Eko krogu (pa ne iz kakšne želje, da bi nam morali ploskati) in zakaj takšno ogorčenje, kadar – po mnenju Eko kroga – popušča pritiskom Lafargea, a to je že druga zgodba. Če že tako vestno (kar me veseli) poslušate Radio Kum in spremljate prispevke na spletu, niste mogli preslišati ali spregledati še številnih drugih prispevkov – tudi tistega ne, ko je Radio Kum prvi objavil in ko ga je povzel tudi (vaš tako zelo cenjen in relevanten) POP TV o zaustavitvi Boruta Pahorja poleti na cesti. In še bi lahko naštevala.
  3.Odločno zanikam in protestiram nad trditvijo, da bi kdorkoli, še najmanj pa kakšna bivša ali aktualna oblast ali pa celo Lafarge cement pritiskal na Radio Kum kako in kdaj naj objavlja prispevke. Tudi, če bi se kdaj pojavili kakšni namigi ali želje, v tej sestavi vodstva in redakcije Radia Kum, ne bi naleteli na plodna tla, ravno nasprotno!Če bi bilo to res, bi v času protestov doma spala, zatesnila okna, da mi ne bi smrdelo in se posvečala svojemu otroku, ki ga imam najraje na svetu in mu želim, da bi odraščal v zdravem okolju.
  4.Veste, spoštovani kolegi, ni ves svet skorumpiran in tudi ni ves svet proti vam!
  5.Tole ni uradna izjava Radia Kum, ampak moje osebno razmišljanje. In – ja – tudi svoboda govora – ki pa je včasih marsikje narobe razumljena!

 8. fiona

  Dragi Zagorjani !

  V preljubem mestecu Zagorje ob Savi so bile

  dne 3.12.2010 med 12h in 21h zvečer

  presežene mejne vrednosti rakotvornih trdnih delcev ?

  Verjetno spet gnili francoski kapital meče rakotvorne delce z lopato čez hrib.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */