Neue Slowenische Kurs*

Leto 1980. Neka skupina mladcev je ilegalno polepila Trbovlje s plakati za alter koncert, ki ga ni bilo. Na plakatih je bilo novo ime, Laibach. Ostalo je zgodovina. A za zgodovino je že Marx ugotovil, da se prvič sicer zgodi kot tragedija, a se ponovi kot farsa.

Leto 2010. Glasba ni več alter, postala je mainstream. Danes so alter nevarni odpadki. Mladci so zdaj možje srednjih let, in njihovi zavezniki so zdaj tisti, proti katerim so se nekoč borili. Sympathy for the Devil in Kapital sta bili prerokbi. Njihov sponzor ob 30-letnici, med ostalimi – Lafarge Cement Trbovlje. Spodnji plakat smo po anonimnem obvestilu poslikali danes zjutraj v Trbovljah, v Delu piše, da jih je bilo še več.

LAIBACH. Rodil se je nov bog! Krut, neusmiljen in nepravičen bog! Bog, ki zahteva žrtve na oltarju! Ime mu je KAPITAL! Laibach se mu je podredil! Na kolena, črvi! Podredite se mu tudi vi! Slavite novega boga! Umrite v njegovem imenu. Kapital je naš gospodar! Sveto je njegovo ime! Na kolena, črvi! Dihajte njegov zrak! Dihajte in umirajte v njegovem imenu. Kajti z vsakim vašim vdihom, z vsako vašo smrtjo bo ON še mogočnejši, še bolj omniprezenten in omnipotenten! Zato pojdite in širite novico: Kapital je bog! In Laibach je njegov prerok!
Hommage Laibachovem plakatiranju izpred 30 let, Trbovlje, 24. september 2010

Laibach v napovedniku dogodkov za prihodnje dni obljublja “nekaj prostorskih intervencij na območju LaFarge Cementarne Trbovlje“. V Eko krogu prostorske intervencije na območju Lafarge Cementa močno podpiramo, in čestitamo Laibachu, da je za načrtovano rušenje nelegalno odprte nadzorne sobe pridobil tako soglasje svojega sponzorja Lafarga, kot Ministrstva za kulturo, če že z Ministrstvom za okolje ni bilo nič.

Das Spiel ist aus.**

Spletna stran Laibach Kunst, 24. september 2010
Spletna stran Laibach Kunst. Vir: Laibach Kunst Exhibition, poudarki na sliki: Eko krog
Plakatno mesto št. 8, Trbovlje
Plakatno mesto pri knjižnici Toneta Seliškarja, Trbovlje, 24. september 2010
Uradni in hommage plakat
Uradni plakat (večji desno) za prireditev in hommage (manjši levo)

* Nem. Neue Slowenische Kurs = slov. Nova slovenska smer, aluzija na to, kam plove NSK.
** Nem. Das Spiel ist aus = slov. Igre je konec.

1 Response

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */