Kakšen kavcijski sistem bi podprle politične stranke

Nova vlada bo do konca letošnjega leta morala sprejeti Uredbo o ravnanju z embalažo pijač, ki bo kavcijski sistem podrobneje opredelila. Pred volitvami smo parlamentarne in neparlamentarne stranke vprašali, kakšen sistem bi podprle. V spodnji preglednici so mnenja strank, ki so se odzvale na naša vprašanja. Navedene so v vrstnem redu, kot smo prejeli odgovore.Z daljšim odgovorom se je odzvalo tudi Gibanje Zdrava družba – če prav razumemo, uvedbe kavcijskega sistema zaenkrat ne podpira. Poslali smo jim dodatna pojasnila.

Preglednica v PDF obliki je dostopna TUKAJ.

Fotografija: Alenka Kovk

3 Responses
 1. Romana Gašperlin

  Spoštovani,
  eno je, da vi mislite, da Zdrava družba kavcijskega sistema ne podpira – ker npr. (izmišljujem si razlog!!) misli, da bo mogoče ob vsesplošni manjši količini denarja v javnih financah treba prioritetno denar nameniti drugje in ne obljublja kar nekaj ( kar npr. mnogi drugi bodo, da dobro izpadejo).

  Tako v vaši tabeli deluje Zdrava družba kot vaš oponent, čeprav kot jaz razumem vaše namene in način Zdrave družbe – se oboji zavzemate za čisto okolje in manjšo okoljsko obremenitev itd in to najbolj resno in zavzeto od vseh strank /gibanj v SLO. In vem tudi, da boste oboji to delali ne glede na to, ali pridete v parlament ali ne.
  Torej? SAMO POVEM: izpade tako, kot da so vaši oponenti IN da naj se ljudje, ki verjamejo v zdravo družbo odločijo med vami in njimi. In tudi Levica (kot jih prebiram) bo obljubila kaj takega, ko bo resno prestudirala realne možnosti (predvsem finančne); vsaj tako delujejo – precej intelčektualistično in z razmislekom.

  TOREJ: Sramota za VESNO, da ste na tak način povedali edino novo reč v vaši objavi: da so vse verodostojne straNI OBKROŽILE da.
  In Levica in ZD sta pa nasprotnici?!

  Že dosti žalostno je, da Vi ne najdete presečnih množic interesov z alternativami za parlament in NE IZPOSTAVITE SKUPNIH CILJEV za lepo življenje v zdravi družbi prihodnosti. Zdaj pa dan pred volilnim molkom še en tale šus!

  Zdaj tudi veste kaj si mislim o Vesni – aktivisti, visok nivo zavedanja, izjemno delavni, vpeti v lokalno skupnost, pomen dajete okolju in ljudem, a OZKI STE v idejah, nobenega dialoga, politično zagledani v svoj ozki prav in prav iste strategije kot SDS – “DELI IN VLADAJ!” // Divide at empera… et, super.. Samo še počakala bom, kako boste na valovih pozitivnega javnega mnenja v masovnih medijih PODARILI VSE svoje znanje investitorjem, ki že čakajo v vrsti in se že delajo, da so za vašo zeleno. Pa so za zelene dolarje!

  Vse dobro, pa veliko širokega morja in kak dialog privoščim. Tak, platonovski, iščoč sočloveka in odprtost – ker sistem smo ljudje, ne pa zaprti krog idej. Tud če je eko, je zaprto neekološko. Sramota, da objavite ZD spodaj v pasici. Če je to vaš skupni stateški pristop z Zdravo družbo, da se kažete v javnosti kot nasprotniki, pol pa sramota tudi zanje. Jaz pripadam ne njim ne vam, ampak tistemu, kar je prav.

  LP; Roma

 2. Erika Oblak

  Spoštovani, najprej naj poudarimo, da Eko krog ni stranka VESNA. Zato seveda ne pričakujemo, da se kdorkoli odloča za ali proti Eko krogu.

  Objavili smo povezavo na odgovor (pod tabelo, na zeleno označenih povezavah), ki nam ga je poslalo Gibanje Zdrava družba iz katerega ni čisto jasno, ali podpira kavcijski sistem za embalažo pijač, ali ne.
  Na vprašanja, objavljena v tabeli, pa niso odgovorili. V tabeli so odgovori političnih strank navedeni tako, kot so na konkretna vprašanja stranke odgovarjale, skupaj s komentarji, ki so jih dodale ali pa ne.

  Ne vem, kje ste zaznali, da bi Levico navajali kot nasprotnika kavcijskega sistema? Levica je njegovo uvedbo zelo odločno podprla tudi ob spremembah Zakona o varstvu okolja (ZVO-2) in smo prepričani, da bo temu tako tudi v prihodnje, ko se bo sprejemala ustrezna uredba.

  Glede sodelovanja pa naslednje: praktično vse trenutne parlamentarne politične stranke so podprle uvedbo kavcijskega sistema ob spremembi Zakona o varstvu okolja. Ne zato, ker bi podpirali Eko krog, pač pa zato, ker je to pametno. Podprlo ga je tudi Združenje proizvajalcev pijač, 15 nevladnih organizacij, 14 občin, 2 komunalni službi in 99 % od 2000 vprašanih Slovenk in Slovencev.

 3. Erika Oblak

  Še dodatno pojasnilo, kako je tabela nastala. Na vse parlamentarne in neparlamentarne stranke smo poslali vprašalnik s štirimi vprašanji, ki jih vidite preglednici zgoraj. Vsako vprašanje je imelo možnost vnosa daljšega komentarja. V tabeli so ti komentarji navedeni ob vprašanju. Vprašalnik so izpolnile politične stranke, ki so navedene v tabeli.
  Za pripravo preglednice torej nismo pregledovali programov ali drugih objav strank, pač pa objavili to, kar so označile/napisale same. Vključno s sporočilom Gibanja Zdrava družba in našimi dodatnimi pojasnili.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */