Okoljske zgodbe 6: S terena – boj za čisto in zdravo okolje. Naše okoljske pravice in kako do njih.

Epizodo lahko poslušate na Spotify-u in v aplikaciji Google Podcasts, gledate in poslušate pa na Eko krogovem kanalu na Youtubu. Naročite se na naše Okoljske zgodbe ter vsak mesec spoznajte nove obraze in glasove okoljskih nevladnih organizacij.

6. epizoda Okoljskih zgodb prinaša zgodbo s terena o konkretnem boju za zdravo in čisto življenjsko okolje, ki se smiselno povezuje s širšim vprašanjem poznavanja naših okoljskih pravic in dostopa do njih.

Z novim letom 2022 je v Ilirski Bistrici zaživelo novo društvo, ki se kot prvo v občini ukvarja z okoljsko in ekološko problematiko. Društvo Eko Bistrc je zraslo iz istoimenske civilne iniciative, ki je združila krajane v prizadevanju za sodelovanje v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja tovarne Lesonit. Mojca Mejak odgovarja kako življenje ob industrijskem obratu vpliva na ljudi, kaj je bilo do zdaj že storjenega, kakšni so odzivi okolice in kaj v društvu želijo. Predstavlja kronologijo boja za spodobno življenje v (vsaj) vzdržnih razmerah.

Njeno zgodbo smiselno dopolnjuje okoljski pravnik Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, ki konkretno preliva v splošno. Kateri so glavni okoljski postopki, kjer javnost lahko sodeluje? Kako lahko sodeluje pri sprejemanju predpisov, ki pomembneje vplivajo na okolje? Kaj lahko javnost stori, če meni da določen okoljski poseg prekomerno bremeni okolje? To so le nekatera od vprašanj, na katera odgovarja.

Epizodo lahko poslušate na Spotify-u in v aplikaciji Google Podcasts, gledate in poslušate pa na Eko krogovem kanalu na Youtubu.

Naročite se na naše Okoljske zgodbe ter vsak mesec spoznajte nove obraze in glasove okoljskih nevladnih organizacij.

Za pomoč pri nastajanju Okoljskih zgodb se zahvaljujemo Klemnu Selakoviču, AIDEA.si.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */