Okoljske zgodbe 2: #Samo rasti ali tudi od-rasti?

Neomejena rast na omejenem planetu ni mogoča. To je ugotovil že Rimski klub v daljnih 70ih letih prejšnjega stoletja. Kljub temu se zdi, da mit o stalni gospodarski rasti vztraja še danes, da je nenehna rast BDP edini in zveličavni kazalnik našega napredka.

Kaj pa, če ne bi rastli, ampak od-rastli? Pojem trajnostna od-rast (ali odrast, pisano brez vezaja) po eni od definicij pomeni krčenje proizvodnje in potrošnje, ki poveča blaginjo človeka, izboljša okoljske razmere in enakost na planetu. Poziva k prihodnosti, v kateri družbe živijo v okviru okoljskih zmožnosti, z odprtimi lokalnimi gospodarstvi in bolj enakopravno porazdeljenimi viri v okviru novih oblik demokratičnih institucij.

Obsedenost z rastjo je privedla do razmaha potrošništva in poblagovljenja. Pri mnogih izdelkih je načrtovana zastarelost samoumevna, saj so zato zlahka nadomestljivi. Druga pot je kroženje snovi v zaprtih naravnih in tehnoloških krogih kjer lahko najdemo presečišče z od-rastjo. O od-rasti ter o povezavah in razlikah s krožnim gospodarstvom razmišljata Lidija Živčič iz Focusa, društva za sonaraven razvoj, in Erika Oblak iz Društva Ekokrog.

Drugo epizodo Okoljskih zgodb z naslovom Samo rasti ali tudi od-rasti? si lahko ogledate na Youtubu, prisluhnete pa ji lahko v aplikaciji Google Podcasts ali na Spotify-u.

Več o odrasti na https://focus.si/kaj-delamo/programi/odrast/kaj-je-odrast/

Krožno gospodarstvo, predstavitev na https://ekokrog.org/zapri-krog/krozno-gospodarstvo/

Posebna zahvala Klemnu Selakoviču, aidea.si za uporabo studia in pomoč pri nastajanju podkasta Okoljske zgodbe.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */