Slovenija omejuje NVO, Nizozemska odpadke

Že skoraj mesec se okoljske nevladne organizacije (NVO), politika in javnost ukvarjamo s potezami okoljskega ministra Vizjaka, ki omejujejo delovanje NVO ter dajejo proste roke gospodarstvu pri posegih v naravo in naravne vire. O okolju od njega še nismo kaj dosti slišali.

Medtem se je Nizozemska vlada že konec aprila – torej med viškom korona epidemije – odločila, da od poletja naslednje leto za plastenke veljajo kavcije. Nizozemci jih bodo tako lahko vrnili na bencinskih črpalkah in železniških postajah ter za vsako dobili najmanj 15 centov. Do začetka 2022 bodo zbrali in reciklirali 90 odstotkov plastenk. S tem so postali deseta evropska država, kjer takšni sistemi že delujejo, poleg Hrvaške, Danske, Estonije, Finske, Nemčije, Islandije, Litve, Norveške in Švedske. V nekaterih teh držav je ločeno zbranih preko 90 odstotkov plastenk, steklenic in pločevink.

Slovenija bi do julija letos in do prihodnjega leta morala sprejeti vrsto sprememb zakonodaje, ki ravnanje z odpadki usmerjajo v preprečevanje, ponovno uporabo in recikliranje. Tudi plastenk in druge plastike za enkratno uporabo. Ministrstvo za okolje in prostor smo že dvakrat prosili za pojasnila kdaj in kako to namerava storiti. Odgovora do danes še nismo prejeli.

Zato ministra Vizjaka pozivamo, naj se namesto z omejevanjem NVO prične enako zavzeto  ukvarjati z okoljem. Dela mu ne bo zmanjkalo.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */