Goldmanova okoljska nagrada Urošu Macerlu

Goldmanova okoljska fundacija je danes ponoči po našem času razglasila dobitnike letošnjih nagrad za okoljevarstvene dosežke na šestih kontinentih sveta. Iz Evrope nagrado prejme predsednik Eko kroga Uroš Macerl, ki je skupaj z drugimi aktivisti uspešno ustavil uporabo petrolkoksa in sosežig odpadkov v cementarni Lafarge.

Prejemniki Goldmanove okoljske nagrade za leto 2017
Prejemniki Goldmanove okoljske nagrade za leto 2017 v San Franciscu (Uroš je drugi z desne).

Nagrada, ki jo vsako leto podeljuje Goldmanova okoljska fundacija, je največje svetovno priznanje okoljskim aktivistom. Podeljujejo jo na slavnostni prireditvi v ameriškem San Franciscu, ki ji sledi predstavitev dobitnikov nagrade še v Washingtonu. Poleg Uroša Macerla so letos to najprestižnejšo nagrado osvojili še okoljski aktivisti iz Avstralije, Demokratične republike Kongo, Gvatemale, Indije in Združenih držav Amerike.

V več kot deset let trajajočemu boju je Eko krogu uspelo dokazati, da je Lafargeova tovarna v Trbovljah obratovala z dovoljenji, ki jim jih država pravzaprav ne bi smela podeliti. Uroš v tem boju nastopa kot formalni stranski udeleženec v postopku, ki ga vodi Agencija RS za okolje, poleg tega pa skrbi za koordinacijo med aktivisti, strokovnjaki, krajevnimi prebivalci in mediji. Tovarna, ki je imela v preteklosti v Trbovljah dovoljenje za sežig 100 ton odpadkov (gum, plastike, odpadnega olja) na dan, trenutno ne obratuje.

Želimo si, da bodo ljudje po svetu in domovini ob večji pozornosti, ki ga zdaj tudi mednarodno uživa naše delo, opogumljeni in še bolj prepričani, da lahko majhna skupina ljudi doseže velike spremembe. Naj bo ta nagrada tudi motivacija državi za dobesedno izvajanje slogana »zelena, aktivna in zdrava«, saj ta nagrada zdaj tudi njo postavlja na globalni zemljevid.

Jutri zjutraj/ponoči ob 02:30 po našem času bo mogoče prenos slavnostne podelitve nagrad spremljati tudi v živo prek interneta.

6 Responses
  1. Malo pozno, ampak vseeno od srca čestitam Urošu Macerlu in vsem v Eko krogu za nagrado! Če bi bilo več takih ljudi, bi bilo v Sloveniji marsikaj drugače.

    Za obiskovalce te spletne strani bo verjetno zanimiv tudi Urošev intervju za Radio Slovenija:
    http://videoweb.rtvslo.si/ava_archive03/2017/04/26/Intervju-RadioMMC.PR1.20170426.3.1010.mp3

    V intervjuju je povzetek dogajanja v zvezi z Lafargeom, pa komentar o tem, kaj so državne ustanove naredile v zvezi s tem, pa vloga politike in politikov – ob koncu poslušanja je človeku bolj jasno, zakaj smo, kjer smo.

    Mi pa ni jasno, zakaj si ljudje želijo takega predsednika, kot Je Borut Pahor (njegova vloga v zgodbi je v intervjuju opisana od 36:18 minute dalje).

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */