Urošev govor ob prevzemu Goldmanove nagrade

V torek ponoči po našem času je Uroš Macerl, kmet iz Ravenske vasi ter predsednik in aktivist Eko kroga, v ameriškem San Franciscu prejel letošnjo Goldmanovo okoljsko nagrado za Evropo. V kratkem nagovoru je naštel poglavitna spoznanja, do katerih je prišel v letih skupnih prizadevanj za končanje sežiganja odpadkov in petrolkoksa v Lafarge Cementu.

Govor Uroša Macerla ob prevzemu Goldmanove okoljske nagrade 2017 za Evropo, San Francisco, 24. april 2017

Sledi prepis Uroševega govora:

Dober večer! Najprej hvala fundaciji ter družini Goldman za nagrado in za to, da je prepoznala pomen našega boja.

Če bi vam želel povedati vse, kar smo doživeli v desetih letih, bi rabil tri dni. Brez skrbi, nimam toliko časa, zato bi z vami delil samo nekaj stvari, ki sem jih ob tem spoznal.

  1. Sežiganje odpadkov je norost, ki uničuje naravne vire, sežiganje odpadkov v cementarnah pa je kriminal, ki zastruplja ljudi in okolje, in je podprt z zlobirano zakonodajo. Zero-waste je alternativa, ki že deluje v številnih skupnostih po svetu.
  2. Posameznik v boju proti mednarodnim korporacijam nima možnosti. Edino, kar lahko pripelje do zmage, je združevanje znanja in energije ljudi, ki jim ni vseeno, kako bomo živeli jutri.
  3. Tudi če si samo preprost ovčji pastir, lahko zmagaš. Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah, ne ministrov, ne predsednikov vlad, ne kogarkoli. Zmaga je le vprašanje časa, torej vztrajnosti.
  4. Tvoja energija in moč sta neomajni, ko si mentalno in fizično prisoten in ne dovoliš, da te negativna čustva prevzamejo in oddaljijo od zadanega cilja.
  5. Življenja na kolenih ni vredno živeti, zato v vsakem primeru ostane samo boj, ki te dobro uči življenja, v njem pa spoznaš najboljše prijatelje.
  6. Zamenjali so se številni direktorji in politiki, a vedno so prihajali novi, ki so pripravljeni dušo prodati hudiču. In tu nastopi trenutek odločitve: ali bomo to gledali, ali bomo ukrepali!? Otroci se sami ne morejo braniti, braniti njihovo prihodnost je naša dolžnost.

Danes sem izvedel, da je odstopil generalni direktor Lafarge-Holcim zaradi nesprejemljivih praks delovanja v Siriji. Ne glede na to, kdo bo novi direktor, mu sporočamo, da v Zasavju nikoli ne bomo dovolili, da življenja naših otrok postanejo blago!

Zaselek, v katerem živim, se imenuje Zelena trava. Da danes res živim na zeleni travi in da prebivalci zasavske regije ne dihamo strupov iz sežiganja odpadkov, se iz vsega srca zahvaljujem najožjim prijateljem v Eko krogu, za ogromno vloženega dela in truda. Za vso podporo hvala tudi sokrajanom Ravenske vasi, županu Zagorja ob Savi, in okoljskim organizacijam. Predvsem pa hvala družini, ki že leta preživlja ta boj z menoj. And thanks God!

(Govor Uroša Macerla ob prevzemu Goldmanove okoljske nagrade 2017 za Evropo, San Francisco, 24. april 2017)

Fundacija Goldman je objavila tako posnetek Uroševega govora kakor tudi posnetek celotne podelitve.

/** * mailchimp pop-up */