Težke kovine v zasavskih tleh

vrtiček na Repniku

V torek, 19. novembra 2013, bodo ob 17. uri v sejni dvorani upravne zgradbe Občine Trbovlje soavtorji raziskave javno predstavili rezultate študije “Izpostavljenost prebivalcev Zasavja okoljskim onesnažilom – težkim kovinam v tleh in živilih rastlinskega izvora“, ki jo je za vse tri zasavske občine izdelal Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana. Vstop je prost.

Predstavitev bodo izvedli dr. Mojca Juričič, Medicinska fakulteta, Katedra za javno zdravje, dr. Lucija Perharič Inštitut za varovanje zdravja RS in mag. Marko Zupan, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo.

O raziskavi so že poročali mediji, denimo Delo. Tako 2. novembra 2013 v prispevku “Trboveljska zelenjava za malčke ni le vir zdravja, ampak tudi težkih kovin ” novinarka povzema avtorje raziskave, ki pravijo, da uživanje doma pridelane zelenjave za odrasle ni tvegano, pri malčkih do 3 let pa je tedenski vnos svinca “na meji sprejemljivega“, oz. za kadmij in živo srebro 20 % nad njo, v prispevku “Hrastnik skenirali celjski dijaki” pa, da so skoraj vsi zagorski vrtovi obremenjeni s kadmijem, na enem so izmerili kritično vrednost arzena, na dveh pa kritično vrednost niklja. In še: “Pri odraslih Zagorjanih je vnos kadmija na meji sprejemljivega tedenskega vnosa, pri malčkih od dveh do treh let, pa je poleg kadmija mejno sprejemljiv tudi tedenski vnos svinca.

Po spletnih straneh občin povzemamo vsa tri končna poročila raziskave:

Vabljeni torej v torek ob 17h v Trbovlje, da slišimo, kakšno je stanje na obravnavanih vzorcih in kaj sploh še lahko jemo!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */