Prazniki brez pirotehnike

Ognjemet

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje na svoji spletni strani opozarja, da pirotehnična sredstva vznemirjajo živali in onesnažujejo okolje. V Eko krogu se pridružujemo pozivom, da se med prazniki vsi skupaj vzdržimo uporabe pirotehničnih sredstev in s tem naredimo nekaj za naše, že tako obremenjeno, okolje.

Na škodljivost ognjemeta smo v društvu opozarjali že pred leti. Z veseljem ugotavljamo, da je zagorska občina našem pozivu prisluhnila, saj v zadnjem času velikih ognjemetov ne organizira več. Problem pa ostajajo manjše kanonade v lastni režiji občanov, ki morda niti ne vedo, da je in koliko je ta zadeva zares škodljiva.

Kot pravi Ministrstvo v omenjenem pozivu:

Ognjemeti in druga pirotehnika povzročajo onesnaženje zraka, ki škoduje našemu zdravju. Za novo leto običajno monitoring zraka pokaže prekoračitev dovoljenih mejnih vrednosti trdih delcev v zunanjem zraku. Pri aktiviranju pirotehničnih sredstev se izločijo težke kovine, ogljik, žveplo in nekatere precej strupene snovi. Medicina opozarja na posledice vdihavanja teh snovi, ki se lahko kažejo v blagih vnetnih reakcijah dihal, če pa smo jim izpostavljeni dalj časa, lahko bistveno zmanjšajo sposobnost pljuč. Pri ljudeh z boleznimi dihal (bronhitis, astma, kadilska pljuča) pa lahko že en sam ognjemet poslabša njihovo bolezen. Še huje je z delci, ki ostanejo v našem telesu, predvsem v organih, ki filtrirajo kri, povzročajo različne zdravstvene težave. Strupene snovi, ki se izločajo pri uporabi pirotehničnih sredstev lahko prizadenejo celo možgane.

V nevarnosti so tudi živali in naša prehranjevalna veriga:

Morali bi pomisliti tudi na živali (opozorilo VURS). Zaradi pokanja se živali zelo vznemirijo – prostoživeča divjad in ptice zbežijo in s tem porabljajo dodatno energijo, ki je v tem letnem času zaradi pomanjkanja hrane ni v izobilju, domače živali in hišni ljubljenčki pa ob pokanju doživljajo stres, katerega posledice so največkrat vedenjske motnje.

V kolikor boste pirotehnična sredstva vseeno uporabili, bi bilo prav tudi, da njihove ostanke po uporabi za seboj pospravite, še posebej s kmetijskih zemljišč, saj obstaja velika verjetnost, da sicer zaidejo v krmo živali. Zaradi nevarnosti požara tudi odsvetujemo uporabo pirotehnike v bližini gospodarskih poslopij, še posebej hlevov, kozolcev in skladišč!

Naj prehod v novo leto 2013 mine brez nepotrebnega vznemirjanja šibkejših od nas!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */