Včerajšnja predstavitev projekta KOOREG

zaslon z rezultatom modela Kooreg

Včeraj je torej v Delavskem domu Trbovlje potekala javna predstavitev raziskovalnega projekta KOOREG, v okviru katerega že nastajajo testne približne napovedi kakovosti zraka v Zasavju. Kolikor smo razumeli, je še dolga pot do prave uporabnosti modela, a nek začetek le je.

Po besedah direktorice podjetja Meis, dr. Božnar, je trenutno stanje modela, ki ga financirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS pod številko L1-2082 (A) in MEIS d.o.o., podprl pa ga je tudi Svet zasavske regije, še zelo eksperimentalne narave, a naj bi kljub temu v evropskem merilu na tehnično zahtevnem hribovitem reliefu Zasavja njihov model dosegal trenutno najboljše rezultate.

Trenutno modelirajo samo gibanje SO₂, NO₂ in PM10 za štiri vire emisij, organskih onesnažil pa ne. Za vire tudi privzemajo konstantne emisije, brez preseganj, izrednih dogodkov ali zaustavitev proizvodnje tako, da je pravzaprav sprotni rezultat odvisen samo od teh konstant in od vremena. V mrežo imisijskih postaj, ki jih imajo za verifikacijo modela, so vključene državne AMP in postaje TET, ne pa tudi Lafargeva na Zeleni travi. Logično bi bilo pričakovati, da za verifikacijo modeliranja uporabiš pretekle podatke tudi tam, kjer je najhuje. Na vprašanje, zakaj ta postaja manjka, nismo dobili zadovoljivega odgovora.

Čez par let iz tega lahko nastane dober model. Seveda si ne moremo privoščiti, da bi teh par let čakali križem rok in ne nadaljevali boja proti industrijskem in ostalem onesnaževanju.

8 Responses
  1. CROSS

    Občina Trbovlje z Trevnom in zvitorepko Barbaro
    Ž.Tavž,ki sodelujočim ni pustila do besede,le kozmetično prepričujeta in farbata ljudi,da delata veliko stvar za njihovo dobro…

    V resnici boš lahko samo videl,v katero smer ti nese oblake strupenega dima in skušal zbežati pred njimi…ker pa v zaznavo niso vključene vse postaje,bo tudi slikica Zasavja bolj lažna…

    Najbrž bo vse v modri barvi,ki pomeni idilo…

    Velike koristi razen za mazohistično naravnane ljudi
    ni zaznati…vsakih deset minut boš lahko videl,kako te zastrupljajo…super…

    Blef!!!!!!!!!!!!!!!!!……………………………….V BOJ!!!!!!

  2. Križ(ec)

    Kazenski zakonik RS

    305. člen (Hujskanje k upiranju)
    (1) Kdor druge hujska k nasilnemu upiranju zakonitim odločbam ali ukrepom državnih organov ali proti uradni osebi, ki opravlja uradno dejanje, se kaznuje z zaporom do enega leta.

    Dob je precej oddaljen od Zasavja, v enem letu se pa pljuča kar precej spucajo 🙂

  3. Križ(ec):
    Kaj praviš, po katerem členu se kaznuje nasilje nad prebivalci z izpustom strupenih snovi iz raunfnka LC? Te strupene snovi moramo na silo dihati, ker drugega zraka nimamo. Ta strupen zrak vdira v naše domove na silo to se pravi z agresijo.Slabo napisani zakoni v škodo davkoplačevalcev pa je možno tudi spremeniti. Še nedolgo tega sem razmišljala v tej smeri: gospodarstvo in ekologija z roko v roki! Samo izkazalo se je, da pri LC to ne moreš spraviti v prakso. Če pa napišemo V BOJ! BITKA JE DOBLJENA! DOBILI BOMO VOJNO!…..To pomeni, kar se mene tiče ..je to papirna vojna. To ni hujskanje. Proti nasilnežu to je LC se pa moramo upreti in vsem tistim, ki ta genocid podpirajo. Ne vem niti koliko članov ima EKO KROG, vem pa, da ga večinoma Zasavev podpira !

  4. fiona

    Ha, ha, toje je pa nategancija 1 vrste

    – Smeti v model smeti iz modela.

    Ne bi me čudilo če tale ga. Božnar ne dela za Lafarge. To bi bilo logično, ker je “izpustila” Lafarge !

    Pa tole kvazi kvadratke še davkoplačevalci plačujemo

  5. CROSS

    fiona lafarževska:

    Otroci so ti pri obisku pustili pisane balone,da se boš namesto pisanja svojih umotvorov raje igral z njimi…kakšnega lahko odneseš tudi domov,da ti ne bo dolgčas…
    Gospodu Pihlerju tudi še nisi odgovoril…raje pišeš neumnosti…koliko je že 100% TOC-a?…………….
    …..pokvarjenci………………………………………….

    Strah ima velike oči,znotraj ga pa ni……..V BOJ!!!!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */