Jutrišnji sestanek na povabilo premierja Pahora

Premier Vlade RS, Borut Pahor, je za jutri, v petek, 10. decembra 2010 ob 11. uri, na Gregorčičevo 20 povabil župana Švagana (Občina Zagorje ob Savi), Nasto Doberlet (civilna iniciativa Trbovlje) in Uroša Macerla (Eko krog), kot pravi, na delovni sestanek, katerega namen je “predstavitev poročila o okoljevarstvenem dovoljenju za Lafarge Cement Trbovlje, ter izmenjava mnenj o možnih dodatnih ukrepih na področju zmanjševanja okoljskih obremenitev Zasavja” (PDF). Župan je povabilo sprejel, prav tako seveda tudi mi:

Zagorje ob Savi, 9.12.2010

Zadeva: Sestanek, 10. decembra 2010, in poznejši sestanek

Spoštovani gospod premier Pahor!

Zahvaljujemo se vam za vaše vabilo na delovni sestanek v petek, 10. decembra 2010 ob 11h, kjer bo predstavljeno poročilo MOP o okoljevarstvenem dovoljenju za Lafarge Cement Trbovlje, d.d., ter podana možnost izmenjave mnenj o možnih dodatnih ukrepih na področju zmanjševanja splošnih okoljskih obremenitev Zasavja.

Potrjujemo udeležbo Naste Doberlet in Uroša Macerla v omenjenem terminu. Predlagamo, da so na tem sestanku prisotni zainteresirani predstavniki medijev.

Hkrati vas prosimo, da nam sporočite tudi termin dogovorjenega sestanka, kjer bomo imeli možnost dveurne predstavitve naših ugotovitev ključnih kršitev v postopku pridobivanje okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement Trbovlje in bistvene kršitve zakonodaje v tem dovoljenju, vam in vašim sodelavcem. Z naše strani se bo tega sestanka, za razliko od petkovega, udeležil tudi strokovni del ekipe, enako verjetno na strani MOP, podobno kot 1. decembra na posebnem sestanku, kjer smo se z ekipo ministra Žarnića dobili brez vas. Prosimo, da termin tega sestanka določite v popoldanskem času, kadarkoli po 15h, začenši od naslednjega tedna, in predlagamo, da nanj prav tako povabite predstavnike medijev.

Lep pozdrav,
Uroš Macerl
predsednik društva Eko Krog

V vednost:
– g. Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi
– ga. Nasta Doberlet, Civilna iniciativa Trbovlje
– Mediji

Poudariti želimo, da jutrišnji sestanek še ni tisti obljubljeni, saj bo tu, glede na gostiteljevo napoved vsebine, govora o poročilu MOP in o splošni problematiki okolja v Zasavju, ne specifično samo o naših argumentih glede neustreznosti sežiganja odpadkov v Lafargu.

11 Responses
  1. CROSS

    Pahor bi še enkrat pradstavljal poročilo Žarnića,ki ga že dobro poznamo.Takšnih zmazkov MOP-a in ARS-a je bilo že dovolj.Želeli bi dodaten ukrep…

    Za dodatni ukrep proti onesnaževanju Zasavja naj sprejmejo naslednji sklep:ustavitev kurjenja odpadkov v Lagargeu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Vlada bo najbrž ponudila samo dodatne meritve po “izboru”Eko kroga,Lafarge pa bi kuril naprej…

    Glede na to,da je na sestanek vabljen minister za zdravje Marušič,bi Pahorju lahko predstavil izsledke raziskav lastnih strokovnjakov za Zasavje in se aktivneje vključil v skrb za zdravje ljudi!!!!!!!

    Vabljena ministrica za gospodarstvo Radićeva pa je najbrž v skrbeh za tovarne…in za denar…

    Pa da vidimo še to…

    Zanima me,če na Upravnem sodišču še vedo,kaj je to pravična sodba….kaj je pravica….v imenu ljudstva…

  2. Ajdin

    Zakaj je ta ponudba zavrnjena?
    http://www.lafarge.si/?stran=novice1&actionNovice=showNovica&id=157;

    Izsek: “minister za okolje in prostor ponudil Zasavcem, da izberejo in predlagajo neodvisne strokovnjake bodisi iz Slovenije ali tujine, ki bodo po lastni presoji opravili revizijo vseh postopkov, dosedanjih meritev emisij in opravili tudi neodvisne meritve in analize obremenjevanja okolja v Zasavju ter dejanskega vpliva cementarne na okolje.”

    Na ekokrog.org nic nisem zasledil, da bi se o tem kaj pisalo.

  3. CROSS

    ajdin:

    Revizij,meritev in analiz ,bolanih in mrtvih je že sedaj več kot preveč.Kaj bo šele čez 10 ali več let kurjenja rakotvornih odpadkov?Britof!!!!!!!!!!!!!!

    Vlada (MOP,ARSO,IRSOP) in Lafarge dobro sodelujeta in bi želela Eko krog očrniti pred ljudmi,češ,saj nočejo sodelovati.
    Ampak ljudje vedo,kam pes taco moli…

    Čas se jima je iztekel.DOST MAMO !!!!!!!!!!!!!!!!

    Upravno sodišče pa bo pokazalo,ali so res od politike neodvisna veja oblasti…in da sodijo v imenu ljudstva in za ljudstvo…

  4. Davorin

    Samo da ne bo Eko-Krog spet postavljal nekih cudnih pogojev in bo sestanek spet moral biti odpovedan. Konec koncev zadnji sestanek je Pahor odpovedal, ker je Eko Krog po mojem mnenju nesprejemljivo in arogantno zavracal sestanek, kjer bi bili tudi predstavniki druge strani. To vedno pozabite povedati in se raje spuscate v zavajanja.

  5. Davorin

    Cross, zaradi takih izjav pa obstaja nezaupanje tudi do Eko Kroga. Vi trdite, da imate odgovornost tudi do prihodnjih rodov in ce to resno mislite, potem se tako arogantno ne smete obnasati. Tisti, ki ima prav, mora vedno znova dokazovati, da ima prav, na zalost je to tako v danasnji druzbi. Dejstvo, da bezite od takih povsem korektnih predlogov, v meni poraja dvome v objektivnost argumentov Eko Kroga.

    Pa da bo jasno – ce je to, kar Eko krog trdi, res, potem podpiram vsa prizadevanja 100%. Ampak na zalost okoljevarstvene organizacije danes vse preveckrat enako zavajajo javnost kot druga stran. Samo zato, ker okoljevarstveniki vidijo “visje” cilje, ne pomeni, da imajo pravico do vsega. Treba je biti natancen v svojih izjavah, predstavljati dokaze in vedno biti pripravljen na pogovore z vsemi. V nasprotnem primeru vlada nezaupanje, ravno tako kot ga vsi cutimo do politike in pa seveda Lafargea, ki je seveda z vsemi zavbami namazana firma. Ne se obnasati tako kot Lafarge!

  6. CROSS

    davorinu:

    Vse napisano pod imenom CROSS je le moje lastno mnenje in ni mnenje Eko kroga.

    Dokazovati znova in znova, da je Lafarge največji onesnaževalec z rakotvornim benzenom z 2,6 tone v Sloveniji za leto 2009 in to v pol leta, se mi ne da več.To je uraden podatek ARS-a.

    Igro merjenja in dokazovanja bi se država in Lafarge šla še najbrž 10 let.A čas in potrpežljivost sta se v Zasavju iztekla….DOST MAMO….

    Eko kroga še nihče ni tožil zaradi zavajanja,mirno lahko verjameš podatkom …
    Virant in piar so-potnik si ne upata…denar…

  7. CROSS

    Kseniji: dober govor…

    Vsi vse vemo,delamo pa kontra temu,kar je prav.
    Človeka v nas je zamenjal denar…
    Ampak noben denar ti ne kupi zdravja…

    Zato:odpadke predelovat,ne pa kurit,Lafarge!!!!
    (velja tudi za druge)

    Vam bomo mi pokazali kako,če sami nočete….

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */