Uroš Macerl – ime novembra na VAL202

Uroš Macerl, predsednik Eko kroga, je bil izbran za ime meseca novembra po izboru poslušalcev Vala 202. Že 15. novembra je za ime takratnega tedna obveljal “Uroš Macerl iz društva Ekokrog in približno dva tisoč (sic!) Zasavcev, ki so pred vladno palačo v Ljubljani prinesli ‘štafeto norosti’ in zahtevali, naj se preneha sežigati odpadke v cementarni Lafarge.” (takratni intervju z njim se na zvočnem posnetku začne na 10’17”).

Zdaj je torej Uroš eden od dvanajstih kandidatov za ime leta.

31 Responses
 1. CROSS

  jaka:

  materiala v sosledju je v arhivu dovolj.preberi si.

  Sem pa slišal zgodbo ,da so strašni parklji prišli v Lafarge in lovili viranta in sopotnika po celem hofu.Potem sta ju z debelo šibo dobila po nagi riti!!
  Nisem siguren,če ju potem niso vrgli tudi v…

  Miklavž tudi ve,kdo je kdo…

 2. jaka

  cross: ne pravim, da materiala (v sosledju, v arhivu) ni dovolj, ampak predlagam, da se to spravi v neko grafično celoto (infografiko), ki bo lažje in preglednje prikazala vse podatke, objave, dokumente,…vse v “eni sliki”

 3. fiona

  en od ekokrogovcev pravi-

  Prosim da ne bluzite in si poglejte Pihlerjevo izjavo za Mladino, tako da mi ne z “PR spini” opletati.

  Na svoje odgovore pa čakam od Pihlerja že 11 dni.
  Tega kar sem ga vprašala pod rubriko Žrtvovanje,…..
  mi še do danes ni odgovoril.

  Milism,da mi vedno bolj deluje kot lažnjivi kljukec.

 4. en od ekokrogovcev

  Jaka, zelo dobra ideja! Bomo definitivno naredili. Pravzaprav smo o nečem podobnem že razmišljali, ko bomo lansirali nove internetne strani. Strinjamo se namreč, da oblika bloga ni primerna za tovrstne strani in so zato strani precej nepregledne zato si slučajni obiskovalec (v doglednem času) težko ustvari sliko, za kaj se sploh borimo.
  Ampak… problem je čas 🙁

 5. Ksenija

  berem tole in se čudim…pravilno dihati? a mi lahko nekdo razloži kako se pravilno diha??? in ja moje ime tule je pravo in nisem članica eko kroga in spremljam meritve onesnaženja od leta 2004 naprej. Trdi delci… a bi lahko kdo kdaj prebral še kakšen članek na to temo, sej je čisto preprosto, vse je na dosegu rok.
  pa še nekaj -vračate se v zgodovino in meglo, smog. je kdo pomislil, da zrak takrat in sedaj preprosto ne moreš primerjati? najhujši sovražnik je tisti, ki ga be vidiš. Vsi sedaj prenašajo krivce za bolezni v preteklost… si predstavljate da je tu tudi prihodnost, ne samo sreda 8.12.2010 temveč, da bomo tule tudi čez 2 leti, mogoče celo čez 10?
  Mi lahko tisti, ki pravite da živim v zdravem okolju pogleda v oči in zagotovi, da to onesnaževanje ne prinaša bolezni prihodnjim rodovom. če že mi nismo pomembni?Pomislite kdaj kaj pa če je vse res, kaj pa če res puščamo smrt svojim otrokom? Saj vseeno katera tovarna, kdo kje… a nam je res tako vseeno. Še vedno sem mnenja, kar ne vidiš, vonjaš, ne otipaš,ne obstaja, zato ne vidimo, ne slišimo, ne vonjamo, dokler ne čakamo izvidov, dokler ne držimo bolnih otrok v naročju, dokler nam kdo od najbližnjih ne umre… pa ne kažem s prstom na nikogar…
  A smo se v pehanju materialističnega sveta resnično pozabili obrniti okrog in polegati čez svoj nos… Si tudi naravo preprosto lastninimo?
  nekje sem zapisala, da imam občutek,kot da smo v peskovniku in si mečemo pesek… tko dva tabora, pa zeleni malce nagajajo v črnem, potem črni pridejo v peskovnik zelenih, pa pustijo malce sledi…
  Samo eno vprašanje še imam, pa mi je tudi vseeno če ne odgovorite nanj…
  Pravijo da ni dokazov da določena tovarna zastruplja zemljo, okolice, vseh nas. Torej, mi lahko nekdo zagotovi, da so dokazi da jih NE?

  Za konec pa samo še to, le kam je izginil Človek???

 6. CROSS

  Ksenija:

  Država(ARSO) je ignorirala evropske direktive in je Lafargu dovolila onesnaževanje s prahom v obsegu 3 sežigalnic,z dušikovimi oksidi v obsegu 4 sežigalnic,s skupnim organskim ogljikom v obsegu 20!!! sežigalnic,z rakotvornim benzenom pa v obsegu 5 sežigalnic!!!!!!!!
  Lafarge je po lastnih meritvah največji onesnaževalec z rakotvornim benzenom v Sloveniji z 2,6 tone.In to samo v pol leta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Da o neizmerjenih rakotvornih dioksinih in furanih niti ne govorimo…
  Nobena tovarna v Zasavju, razen Lafargea nima dovoljenja, da skuri 100 ton plastike,gum,olj in ostalih stvari na dan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Predstavljaj si 100 ton!!!!!!!!!!!!
  In logično razmišljaj.

  Sprašuješ se,kam je izginil Človek.Z osamosvojitvijo Slovenije je izginil tudi ta,v Lafargeu pa je Človeka zamenjal DENAR….

 7. CROSS

  Ksenija:

  Še čisto življenski dokaz,da Lafarge zastruplja, pa je tale…

  Vodja za kakovost zraka pri ARSU Tanja Bolte se je
  še pred začetkom sežiganja PRESELILA iz Zasavja,v dolinico,kjer misli,da je dim ne doseže..

  Naklučje seveda…

 8. Boštjan Pihler

  Kolega iz Eko kroga mi je namignil, da mogoče le odreagiram. Heh, pa naj bo. Nahranimo malce to fiono. Lafargevega piarovčka, ki pogosteje kot moška uporablja ženska imena (hm, pomenljivo!), zanima, kaj točno je rekel Matej Gasperič z MOP-a in kdo je bil vse prisoten. Kot kaže, bi spet rad nekaj mutil(a). Kakorkoli, Matej Gasperič je rekel to, kar sem zapisal v prispevku Žrtvovanje Zasavja na primeru Lafarge Cementa. Če tega ne bi rekel, bi nas že zdavnaj tožil. Vse to sem povedal že večkrat, nazadnje novinarju Mladine, ki je vse skupaj pač povzel po svoje (vendar v bistvu nič drugače). Pri Gasperičevem izvajanu sta bila prisotna vsaj dva: vsaj en ekokrogovec in vsaj en, ki to ni. To bo zaenkrat dovolj, naj piarovček, oz. fiona, ostane malo lačen oz. lačna.

 9. Ksenija

  Cross, hvala za pojasnila… glede na to, da spremljam onesnaževanje v Zasavju že dolga leta, so mi vsi ti podatki znani… ampak očitno ljudi podatki ne zadanejo…
  verjemi, da Človek še obstaja, verjemi…
  nekaj njih je v tvoji moji bližini, le ozret se je potrebno.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */