Uroš Macerl – ime novembra na VAL202

Uroš Macerl, predsednik Eko kroga, je bil izbran za ime meseca novembra po izboru poslušalcev Vala 202. Že 15. novembra je za ime takratnega tedna obveljal “Uroš Macerl iz društva Ekokrog in približno dva tisoč (sic!) Zasavcev, ki so pred vladno palačo v Ljubljani prinesli ‘štafeto norosti’ in zahtevali, naj se preneha sežigati odpadke v cementarni Lafarge.” (takratni intervju z njim se na zvočnem posnetku začne na 10’17”).

Zdaj je torej Uroš eden od dvanajstih kandidatov za ime leta.

31 Responses
  1. CROSS

    piar lafarževski,

    ker si tak frajer, se lahko udeležiš tiskovne konference Eko kroga,06.12.,v Ravenski vasi.Piše ,da zrak bo,ne vem pa,če ga bo zate kaj ostalo…
    Lagalo,zavajalo in manipuliralo z ljudmi se ne bo,zato ti najbrž ne bo všeč…

    Nismo vsi londonska šola laganja…

  2. en od ekokrogovcev

    Fiona:
    Macerl se ni šele leta 2004 “preobrnil” in zapičil v cementarno, kot po novem trdite v Lafargeu. Češ, da nam gre v nos Francoski lastnik in s tem strašite bogega Pahorja, da mu bodo še ostali tuji investitorji pobegnili iz Slovenije, če bo popustil Macerlu.

    Pravkar zbiramo dokumentacijo (članke iz revij, zapisnike iz sej), ki dokazujejo, da je bil na tem področju zelo aktiven že od leta 1990 (ko je prevzel kmetijo). Podobno velja za Pihlerja, ki velja za izredno sitnega naravovarstvenika že več kot 20 let, žal pa se je šele precej kasneje (iz Maribora) preselil v Zasavje in začel težiti cementarni in ostalim lokalnim onesnaževalcem.

    Glede žvepla… v vsaki temi posebej sem vam razlagal kako je s tem in, da NIHČE(!) nikoli ni rekel, da to ni problem! Rekli smo, da je Lafarge sicer dokaj dobro rešil en problem (žveplo), tega pa je nadomestil z bistveno(!!!!) hujšim problemom kot je benzen, težke kovine, dioksini, furani…! (prav včeraj sem iz arhiva vzel članek izpred cca. 5 let, ko se je bivši direktor cementarne na Pihlerjeva obtoževanja glede žvepla izgovarjal, da to sploh ni problem, da žveplo samo malo draži :-)). Zakaj vam Pihler ne odgovarja na vedno ista vprašanja, ki jih postaljate ob vsaki novi oprti temi… eh, verjetno se mu ne ljubi. Tudi meni se ne ljubi več. Večkrat sem vam že odgovoril, da si enostavno ne date dopovedati. Nenehno lajnate svojo po principu: večkrat izrečena laž postane resnica. In pa seveda, dajmo tem ekokrogovcem težiti in jim ukrasti čimveč časa, da ne bodo imeli manj časa za odkrivanje svinjarij, ki jih počnemo.
    Tole torej ne pišem vam v odgovor pač pa ostalim obiskovalcem naših strani, ki jih v resnici zanimajo informacije in ne zgolj provociranje.

    Jagodka:
    Zato, ker je bilo zasavje že od nekdaj onesnaženo, se Zasavci nimamo pravice pritoževati in zahtevati česa boljšega!?! Mar si ne zaslužimo živeti v bolj čistem okolju!? Si ne zaslužimo biti bolj zdravi?!? Bi se morali s tem enostavno spijazniti in se na to navaditi?!? Točno to so argumenti naše vlade, ki bi rada tu naredila sežigalniško regijo. Tu je že itak vse zasvinjano, pa naj Lafarge sežiga nevarne odpadke. In če bo Lafarge sežigal odpadke, bo moral dati ARSO dovoljenje za sežig odpadkov tudi TET, ki ima iste želje že dolgo časa. Potem se bo še IGM spomnil, da so edini loleki, ki kurijo z dragim plinom, ko pa vsi ostali super služijo z odpadki… Da ne omenjam vseh toplarn (ki imajo tudi te želje) in celo individualnih kurišč. Pred dnevi nas je gospa iz Trbovelj obvestila, da se iz sosedovega dimnika čudno kadi in zelo smrdi. Ko so soseda vprašali kaj kuri je rekel: ” vas nič ne briga. Če lahko Lafarge pokuri 100 ton svinjarije na dan jo lahko tudi jaz par kil”. In res zakaj bi bilo to dovoljeno nekomu- drugemu pa ne? Da ne omenjam Kemisa, ki je hotel preseliti svojo proizvodnjo v Trbovlje, pa Gorenja, ki je na Nasipih hotel zgraditi sežigalnico barvil in lakov itd… Očitno obstaja načrt, da se v Zasavje pripelje vsa svinjarija. Da bo tu pač lepo vse na kupu, ker je to “idealno” smetišče zaradi hribov in zračnih tokov, ki vso svinjarijo pustijo v teh dolinah in je gre zelo malo v atmosfero. Vse bo torej ostalo tu in torej ne bo svinjalo okoli po lepi Sloveniji.
    Edino sitna civilna družba, ki se glasno buni, je razlog, da se to še ni zgodilo!

    Vidite- zato je tako pomembno, da naravovarstveno dovoljenje za Lafarge pade. Ker, če ne bo padlo, bomo imeli tu cel kup takih Lafargeov. In ne- ni Lafarge kriv za VSE bolezni in mizerjo! Tega nismo nikoli trdili. Je pa kriv za velik del bolezni. In če bo Lafarge tako trmasto vztrajal pri kurjenju odpadkov, bo s tem kriv za plaz še večje svinjarije, ki se bo s tem sprožila. Sploh mi ni jasno kako lahko kdorkoli, ki živi tukaj- ali celo dela v Lafargeu, kaj takega zagovarja! Madona ljudje, a nimate res nobene vesti!?! Res bodo imeli vaši lastniki malo manj dobička in vi mogoče malo manjšo plačo, ampak zato ne boste v nenehnem konfliktu z okolico, ljudje (tudi vi) bodo manj obolevali in živeli kakšno leto več…

    Res ste nas zaposleni v Lafargeu spravili v čuden položaj. Doslej smo vas nenehno zagovarjali, da delavci niso nič krivi, da ste prav vi največje žrtve in v bistvu Lafargeovi talci. S takimi pismi kot jih pa pošiljate zadnje čase, pa dobivamo občutek, da se vam jebe za nas ostale, samo, da vi dobite božičnico pa trinajsto plačo…

  3. jagodka

    Zraka je itak dovolj za vse, samo pravilno ga moraš znat dihat pa je vse OK.
    Drugače pa, nočem se spuščat na vašo raven komunikacije. G. Macerlu pa predlagam naj zbranimi sredstvi iz donacij in pa članarin naslednjič vama plača tečaj komuniciraja oz. dunajsko šolo kavalirstva, ker s takimi podpornimi člani ne bo prišel daleč.
    Pa na tiskovni konferenci se na glas zjočite, kakšna krivica se vam godi, da bo Polonca imela kaj za pisat.

  4. jagodka

    Zraka je itak za vse dovolj, samo pravilno ga moraš dihat pa je vse OK.
    Ne bom se spuščala na vaš nivo komuniciranja. G. Macerlu pa predlagam, da Cross-u in trboveljčanki iz donacij in članarin plača tečaj obnašanja ali dunajsko šolo kavalirstva, ker vas samo sramotita.
    Na tiskovni konferenci se pa le fajn zjočite, kako se vsi nefer obnašajo do vas, da bo Polonca imela kaj za pisat.

  5. CROSS

    piar lafarževski,

    vidim ,da si jezen tudi na novinarko Dela Polono Malovrh.Ja, ne da se jo plačat…
    Si pa odprl krasno primerjavo med tvojo londonsko šolo komuniciranja z javnostjo ter pisanjem Polone Malovrh.
    S tvoje strani zavajanje,manipulacija in laganje,na drugi strani pa objektivno poročanje.

    Pa še luštna je,modrooka Polona…ne kot ti…

  6. trbovečjčanka

    fiona, jagodka
    Da ne pozabim, Zasavsko zdravniško društvo je že
    pripravilo poročilo. Da vas ne bo preveč skrbelo. Sedaj pa res nimam več časa, moram k uram lepega vedenja, imam pač dovolj denarja, tako, da si bom izobraževanje plačala kar sama. Pa še kakšna donacija bo padla EKO-KROGU.

  7. trbovečjčanka

    Spomnimo se pred nekaj leti, ko so padle nedolžne žrtve elektro gospodarstva Ljubljana pri postavitvi visokonapetostnih daljnovodov na relaciji železniška postaja,Ravenska vas. Nič hudega sluteči delavci so nekje na višini sežigalniškega dimnika pri delu občutili hudo slabost, vrtoglavico in so kazali znake zastrupitve. Odgovorni je takoj prekinil delo in ekipo napotil v ZD Trbovlje, na pregled. Tamkajšnji dežurni zdravnik pa jih je poslal v SBT interni oddelek, kjer so prejeli terapijo s kisikom. Namesto odgovornega dela, so preostanek dneva preležali v posteljah.

    Še pomnite tovariši kapitalisti !

  8. jaka

    čestitke za ime tedna urošu.

    imam en predlog.

    ali je možno, da naredite nek grafičen prikaz sosledja dogodkov aktivnosti eko kroga v zvezi z lafargeom. Lahko tudu dlje v zgodovino.

    v mislih imam časovnico in na to časovnico namečete (hyperpovezave) vse dogodke, objave z vaše strani, lafarževe, meritve itd itd itd…ves material, ki obstaja, ki je v vašem arhivu…

    tole pa je zgled:
    http://goo.gl/sGzgT

    Verjamem, da je podatkov ogromno in da je to skoraj cel projekt….Vendar bi bilo skoraj nujno za lažjo predstavo in pregled dogajanja za nazaj (in v naprej)…

    srečno

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */