Pismo premierju Pahorju

Občina Zagorje ob Savi, Civilna iniciativa Trbovlje in Eko krog smo na premierja Pahorja danes naslovili naslednje pismo:

Spoštovani gospod Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije!

Na našem kratkem srečanju v Ljubljani, 10. novembra 2010, ste nam ponovno obljubili, da se boste skupaj s svojo ekipo sestali z nami in prisluhnili naših argumentom proti sežiganju odpadkov v cementarni Lafarge Cement Trbovlje. Prav tako je bilo obljubljeno, da bo skupina strokovnjakov ponovno pregledala izdano okoljevarstveno dovoljenje omenjeni cementarni in do konca tega meseca podala svoje mnenje. Žal se bojimo, da okoljevarstveno dovoljenje pregleduje ista skupina ljudi, ki je dovoljenje tudi napisala in da zato ni pričakovati, da bodo razkrili svoje lastne napake, če tega že v dosedanjem postopku niso storili, kljub temu, da je bilo za to podanih dovolj razlogov in argumentov, pa tudi priložnosti ni manjkalo.

Nasprotniki sežiganja odpadkov v cementarni imamo dokaze in argumente za vsako našo trditev, zato vas pozivamo, da še pred koncem meseca in končanim pregledom okoljevarstvenega dovoljenja organizirate obljubljeni sestanek in nanj povabite tudi medije. Mi smo svoje argumente javnosti že večkrat predstavili. Mislimo, da je čas, da razloge za vse svoje zavestne nekorektne odločitve javnosti predstavijo tudi strokovnjaki z ARSO.

V pričakovanju vašega odgovora vas s spoštovanjem pozdravljamo,

Matjaž Švagan, Župan Občine Zagorje o/s
Nasta Doberlet, Civilna iniciativa Trbovlje
Uroš Macerl, Predsednik Eko kroga

Pozivamo vlado, da ne sprejme odločitve, ne da bi prej slišala naše argumente.

38 Responses
 1. CROSS

  fiona:Lafarge zavaja in ne dela po standardih EU za benzen.ARSO torej država je dovolila za Lafarge onesnaževanje z rakotvornim benzenom v obsegu 5-tih sežigalnic v EU!!!!!!

  Dovoljenega prahu je ARSO dovolila 3-krat več,dušikovih oksidov 4-krat več, skupnih organskih ogljikov pa za 20-krat več!!!!!!!

  Za dioksine in furane pa lahko ugibamo.

  Če ti podatki ne bi veljali,bi Lafarge ali država z veseljem vlačila Eko krog po sodiščih.A se to ni zgodilo.Slaba taktika v Lafargu.
  (saj blefirala bi lahko-Virant in piar Sopotnik!!!!!)

 2. Marko@ S čim pa misliš,da so kurili naši pra,pra dedje z drvmi,ali z akumulatorji,gumami in ostalimi škodljivimi odpadki ? Zdaj pa res ne vem,ali se je vsem že skisalo od vseh teh silnih dioksinov,ki jih sežigalnica dnevno spušča v naše okolje.Še enkrat vsem “strokovnjakom”,če bi bila stvar korektna bi sežigalnica stala v Ljubljani ali pa v Parizu! Tako pa je v rezervatu Zasavje

 3. fiona

  cross – a mi daš te standarde za benzen o katerih govoriš na kakšen link, da si pogledam.

  “Dovoljenega prahu je ARSO dovolila 3-krat več,dušikovih oksidov 4-krat več, skupnih organskih ogljikov pa za 20-krat več!!!!!!!” hm, več kot kaj ? več kot EU zakonodaja za sosežig odpadkov v cementarnah ? Če je to res potem se kopija dovoljenja pošlje v Bruselj in gotova priča.

  dioksini in furani ? Dobra tema se strinjam cross ampak za začetek upam da ne ješ jedi iz žara.

  mateja
  verjetno celotno sliko rabiš, če je tvoj namen da izboljšaš situacijo in če prav zastopim se lahko pokaže da Lafarge predstavlja – ne vem recimo samo 20% vsega benzena. Ergo če zapreš Lafarge je 20% manj, ampak potem bo sledilo počivanje na lovorikah in 80% benzena pa bomo vsi zadovoljnji inhaliral vsak dan. Kot poizkusni zajčki. Ampak zadovoljni poskusni zajčki.

  matko: srčno upam da se sezaš s karcenogenostjo lesnega prahu.

  davkoplačevalka:
  kolikšna je bila pokritost z odvozom komunalnih odpadkov v Zasavju recimo leta 1990-95. In kam je to šlo, biološki so šli nazaj k svinjam, plastika, embalaža pa verjetno v peč.
  (hvala bogu da je bilo količinskot tega včasih malo)

  Sicer pa za tvorbo dioksinov rabiš klor in lambdo pod 1. in če bi bili dioksini v Zasavju problem, potem noben kmet ne bi prodal niti kile mesa, ne ene klobase ne litra mleka.
  Upam da veterinarska inšpekcija dela bolje kot ARSO.

  Zaradi je za dioksine edino pomembno, da v kakršnemkoli gorivu ni večjih količin klora.

 4. fiona

  za enega od ekokrogovcev

  “Evo, sem šel zdajle preverit na google maps. Od Lafargea do centra Zagorja (tržnica) je manj kot 3km zračne linije. Od tržnice do avtoceste pa je 10km. Tudi od LC do centra Trbovelj je približno isto (čeprav vetrovi v 80% vlečejo proti Zagorju).
  Od Lafargeovega dimnika do Macerlove hiše (ki pa tudi spada v Zagorje) pa je manj kot 700m.”

  A mi hočeš povedat da v Izlakah pa ne živijo ljudje ?

  Glede Macerlove hiše, pa naj mi kdo pove ali je bila prej cementarna ali hiše na Zeleni travi.
  Vsakem primeru pa jaz nebi želela živeti niti 700m od IGM-a, kaj šele od Cementarne.

 5. Spoštovani “vse vedci”.Obstaja pač skupina ljudi.ki nam pač ni vseeno,kako živimo. Če že po vaše stvar ni škodljiva je pa skrajno smrdljiva in neestetska! Ne verjamete kredibilnim strokovnjakom, zdravnikom, univ.dipl. mikrobiologom,kemikom,tudi drugim zdr.delavcem. Kako vam naj še pomagamo?

 6. fiona

  davkoplačevalka

  nekje sem prebrala da je bilo zdravnikom 40 let bolj mar za njihove partijske knjižice kot pa za zdravje Zasavčanov.
  Verjetno podobno velja za kredibilne strokovnjake, univ.diol. biologe, kemike in druge zdr. delavce. Kot da je bilo Zasavje 40 let botanični vrt.

  Pa glede na to kaj se je vse dogajalo v Zasavju to še kar drži.

  Sicer se pa ne štejem za vsevedce, prav tako pa tudi nimam črednega nagona. Ga nisem imela ko je bil čredni nagon zapovedan in ga nimam zdaj.

  Če smo že pri zdravju in estetiki, pa mislim da ga ni človeka ki bi mu bila lahko cementarna všeč.

 7. CROSS

  fioni v odgovor:

  na straneh EKO KROGA lahko najdeš vse relevantne podatke,ki te zanimajo okrog benzena in vsega drugega.

  Ker toliko časa preživiš na teh straneh,bi človek upal,da si si zadeve že uspela prebrati.

  Trudimo se stvari obrniti na bolje.

 8. CROSS

  Mojstri izmišljotin in zavajanja ljudi v Lafargu so spet udarili mimo.

  Macerla ne moti zdavje,ampak dejstvo,da je cementarno leta 2002 prevzelo tuje podjetje Lafarge??????????????????
  Zmanjšali so tudi obremenitev okolja in ohranjevali socialno varnost številnih zasavskih družin???????

  Po njihovem so kriva ostala podjetja,promet in ogrevanje hiš,ki ustvarijo 90% odstotkov emisij
  benzena v Zasavju??????Oni pa samo 10%.Kako pa so to izmerili????Po lastnim meritvah so daleč največji onesnaževalci z benzenom v Sloveniji!!!!

  Da Slovenija velja za okolje,ki je nenaklonjeno
  tujim investicijam pa tole:takšne investicije nas ne zanimajo!!!!!!!!!Če hočete ,jih lahko kurite doma v Franciji!!!!!!!!!!!!

  Tu pa si boste polomili zobe.Ali pa jim bomo…

 9. fiona@,če se nimaš, za vsevedca,zakaj pa se odzivaš na moj komentar? MJAU,zacvili muc… S svojo izjavo pa si falila, kar se zdravnikov tiče,ali pa nisi iz Zasavja. Cenjeni pediater dr.Kramberger,žal že pokojni, je v enem svojem zadnjem intervjuju za TV Trbovlje, leta 2006 svaril pred posledicami onesnaženja zaradi sežigalnice.Pa ni bil edini.Še živeči zdravniki,so si prizadevali da nas osvestijo,kako katastrofalne posledice so možne,pa jih nismo poslušali,ker je denar sveta vladar. Vsem zagovornikom pa priporočam obisk OI v Lj., kjer boste imeli priliko videti, koliko Zasavcev je tam gor.

 10. en od ekokrogovcev

  ““Evo, sem šel zdajle preverit na google maps. Od Lafargea do centra Zagorja (tržnica) je manj kot 3km zračne linije. Od tržnice do avtoceste pa je 10km. Tudi od LC do centra Trbovelj je približno isto (čeprav vetrovi v 80% vlečejo proti Zagorju).
  Od Lafargeovega dimnika do Macerlove hiše (ki pa tudi spada v Zagorje) pa je manj kot 700m.”

  A mi hočeš povedat da v Izlakah pa ne živijo ljudje ?”

  ??? Uf, zdaj pa krepko obračate vse skupaj. Govora je bilo o benzenu, ki ga izpušča Lafarge in koliko vpliva ta na Zagorje. Merilna postaja je sredi Zagorja. Tu so bile namreč izmerjene vrednosti benzena daleč največje v Zasavju. Vi pa ste trdili, da na to količino benzena lahko vpliva tudi avtocesta. V tem primeru gotovo ne. (res pa je tudi, da smo dali veliko pripomb na “strokovnost” meritev. Ampak to je že druga tema, o kateri imamo odprto fronto z ARSO)

  Fiona, ko prebiram vaše pisanje v bistvu ne morem povsem razumeti ali ste za sežiganje odpadkov ali proti?

  Koliko je pa stara Macerlova hiša, bi bilo pa res zanimivo vedeti. Vem, da je Macerl nekoč dejal, da njihov rod živi tu že veliko generacij (bom pa prevelil koliko) in, da njega od tam ne bodo odgnali. Ampak stara hiša na posestvu (v kateri nihče ne živi) izgleda res zelo stara. Takole od oka starejša od cemenarne in njenih 130 let.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */