Pismo premierju Pahorju

Občina Zagorje ob Savi, Civilna iniciativa Trbovlje in Eko krog smo na premierja Pahorja danes naslovili naslednje pismo:

Spoštovani gospod Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije!

Na našem kratkem srečanju v Ljubljani, 10. novembra 2010, ste nam ponovno obljubili, da se boste skupaj s svojo ekipo sestali z nami in prisluhnili naših argumentom proti sežiganju odpadkov v cementarni Lafarge Cement Trbovlje. Prav tako je bilo obljubljeno, da bo skupina strokovnjakov ponovno pregledala izdano okoljevarstveno dovoljenje omenjeni cementarni in do konca tega meseca podala svoje mnenje. Žal se bojimo, da okoljevarstveno dovoljenje pregleduje ista skupina ljudi, ki je dovoljenje tudi napisala in da zato ni pričakovati, da bodo razkrili svoje lastne napake, če tega že v dosedanjem postopku niso storili, kljub temu, da je bilo za to podanih dovolj razlogov in argumentov, pa tudi priložnosti ni manjkalo.

Nasprotniki sežiganja odpadkov v cementarni imamo dokaze in argumente za vsako našo trditev, zato vas pozivamo, da še pred koncem meseca in končanim pregledom okoljevarstvenega dovoljenja organizirate obljubljeni sestanek in nanj povabite tudi medije. Mi smo svoje argumente javnosti že večkrat predstavili. Mislimo, da je čas, da razloge za vse svoje zavestne nekorektne odločitve javnosti predstavijo tudi strokovnjaki z ARSO.

V pričakovanju vašega odgovora vas s spoštovanjem pozdravljamo,

Matjaž Švagan, Župan Občine Zagorje o/s
Nasta Doberlet, Civilna iniciativa Trbovlje
Uroš Macerl, Predsednik Eko kroga

Pozivamo vlado, da ne sprejme odločitve, ne da bi prej slišala naše argumente.

38 Responses
  1. CROSS

    Po lastnih meritvah je Lafarge za leto 2009 slovenski rekorder v izpustu benzena z 2614kg .Pa še pol leta so delali.
    Zatem pa preberi še študijo “Zdravje za Zasavje”,ki je trajala štiri leta s sodelovanjem Onkološkega inštituta.

  2. fiona

    U,…….. ste popadljivi, ampak
    iz crossovega odgovora bi lahko sklepala, da z študijo razpolaga, ergo… potem naj da gor link da si ogledamo. ? a zahtevam preveč ?

    Kar sem jaz našla samo tole in si poglejte kaj piše na strani 8. poglavje 7.5 o raku

    http://www.zzv-lj.si/…/E-novičke%20junij%2008%20-%20ZASAVJE.pdf

    pa še en link za cross-a,
    http://www.ljubljana.si/file/638936/09_mol_btx_d.pdf

    Če je to res, kar pravite, potem se zapeljem pogledat v Ljubljano če je tam še sploh kdo živ. Namreč tam so emisije 50x večje kot od Lafarge-a.

    Sicer je prav da se borite proti Lafarge-u, (proti državi ne vem kako se borite ker v Sloveniji na žalost sploh ne vem kdo je to država) ampak mi ni jasno zakaj se ne borite tudi proti lokalnim oblastem, ampak se celo pajdašite z njimi.
    Kaj pa je ta človek naredil za boljši zrak v občini Zagorje ob Savi v zadnjih 20 letih ? NIŠTA.

  3. CROSS

    Glede benzena pa je pravi “strokovnjak” minister Žarnić,ki za Dnevnik izjavi,da količina benzena ni posledica sosežiga odpadkov,ampak kemične sestave odpadkov,ki jo kuriš…

    In da zato ne morejo primerjati Lafarge s cementarno Anhovo,ker tam kurijo boljše odpadke…

    In bob leta dobi…Roko Žarnić

  4. fiona

    cross
    Ta minister “Žal-nić” je pa sam po sebi en lapsus.
    A je v mandatu že kaj pametnega in prav povedal. Nisem zasledila, kg in tone, to mu je eno in isto.
    zdaj si pa predstavljaj da ti takle kaliber dela popotresno obnovo. SEM RAJE V ŠOTORU.

  5. en od ekokrogovcev

    Fiona: prvi link ne dela. Ali se nanaša na “študijo zdravje za Zasavje”? Če je tako, potem je treba povedati, da ta študija zajema stanje PRED sežiganjem odpadkov. Pomeni, že pred sosežigom odpadkov v Lafargeu je bilo stanje v Zasavju kritično. Če torej temu dodaš še izpuste izrazito rakotvornih snovi, ki jih je ARSO dovolil Lafargeu (in to v tako absurdno visokih količinah, da lahko Lafarge nenehno ponavlja mantro: “delujemo v okviru zakonodaje”) potem lahko v prihodnosti pričakujemo še bistveno slabšo sliko.
    Fiona, že sami ste ugotovili, da minister Žarnič ni ravno kompetenten. Na žalost so podobno nekompetentni tudi ostali usližbenci MOP in ARSO. Zavestno ignorirajo vsa opozorila zdravstvene stroke, opozorila študij, da je Zasavje preg glave preobremenjeno z raznovrstnimi izpusti in zaradi geomorfoloških značilnost in zračnih tokov popolnoma neprimerno za karšnokoli onesnaževalsko industrijo. In taki ljudje odločajo o naši usodi!
    Aja- seveda je promet hud onesnaževalec z benzenom. Vendar pa tu ne moremo primerjati Ljubljane iz Zasavja. Količina vozil, ki se vsak dan vozi po ljubljani je neprimerno večja.

  6. Sašo

    Sem malo raziskal… povprečno avto izpljune manj kot 10 mg benzena na kilometer.
    Lafarge je v lanskem letu izpustil 2.6 tone po lastnih meritvah (v pol leta).

    Če bi vsak avto ki gre mimo cementarne cel kilometer pihal v merilno napravo (kar seveda ni možno), to pomeni da bi za vsak avto namerili 10 mg. Potrebovali bi 260.000.000 avtomobilov, da bi dosegli enako onesnaževanje, kot si ga je v pol leta izmeril lafarge.

    To pomeni da mora v pol leta vsako minuto povprečno pripeljati mimo 1000 avtomobilov in cel kilometer imeti izpušno cev speljano na merilno napravo, da bomo dosegli enako onesnaževanje, kot ga povzroča Lafarge.

    Toliko o primerjavi prometa in Lafargea…

  7. fiona

    pa probajmo še enkrat z linkom

    http://www.zzv-lj.si/nimages/static/zzv_static/316/files/E-novičke%20junij%2008%20-%20ZASAVJE.pdf

    (če pogooglaš “zdravje za zasavje” ta drugi zadetek)

    sašo:
    Verjetno v Zasavju ni samo ena cesta mimo Lafarge-a, ampak je kar nekaj precej km cest (a kdo ve koliko km?) in cestnih odsekov, da si verjetno niti ne upam razmišljat kaj dobimo čez hrib iz avtoceste, pa sploh ne vemo.
    Ne mi rečt da če iz Lafarge-a leti v Zagorje iz Avtoceste ne leti v Zasavje. Od avtoceste do Izlak je 4km zračne linije, kar ni dosti več kot od Lafarga do Zagorja.

    Pa po tej tvoji teoriji ne bi avtomonili na semaforju, (ko ne naredijo nobenega km) puhal prav nič. Pa po kmečki logiki
    verjetno tudi ni vseeno ali se pelješ za 5ko ali pa za audijem.

    Ampak ko se pelješ za 5ko dobiš benzen (pa bog ve kaj še vse) direkt v faco ne v zrak tam nekje med ptiči, v pljuča.

    Ampak faktor 50x se mi zdi kar precej, in tudi malih kurišča imajo precej v Ljubljani.
    Se bojim, da Zasavje v vsaki hiši ne kuri ravno tako kot v Ljubljani.
    Bog ve kaj vse žremo pa sploh ne vemo. Pa ne vem če je Ljubljana res 50x večja po vsem od Zasavja.
    A kdo ve iz katerega goriva (mislim za hiše) je največ benzena ? Pa prosim brez kvazi “alternativnih goriv” prosim, da ne dobim ošpic. Čeprav je precej takih ki smetje kurijo doma. Takšni so še slabši kot ta klinčev Lafarge.

    Bolj pa ko googlaš bolj se mi zdi, da je ni stvari ki ne bi bila karcenogena. Bojim se da nam manjka cela slika.

  8. en od ekokrogovcev

    “Ne mi rečt da če iz Lafarge-a leti v Zagorje iz Avtoceste ne leti v Zasavje. Od avtoceste do Izlak je 4km zračne linije, kar ni dosti več kot od Lafarga do Zagorja.”

    Evo, sem šel zdajle preverit na google maps. Od Lafargea do centra Zagorja (tržnica) je manj kot 3km zračne linije. Od tržnice do avtoceste pa je 10km. Tudi od LC do centra Trbovelj je približno isto (čeprav vetrovi v 80% vlečejo proti Zagorju).
    Od Lafargeovega dimnika do Macerlove hiše (ki pa tudi spada v Zagorje) pa je manj kot 700m.

  9. Marko

    Sašo
    če telih 10mg/km drži potem to pomeni da je avtomobilski izpuh 7x bolj karcenogen (!!!!!!!!!!!!) benzena tiče kot Lafarge-v izpuh. Pa bojim se da se do mojih pljuč ne razredči prav dosti.
    Tako da imejte to v mislih ko sedite v avtu !!!

    Če se pa še malo poigraš s številkami pa ugotoviš da npr samo promet v Trojanskem tunelu sproducira 400-500kg benzena na leto.

    Pred več kot 10 leti pa bi lahko te številke povečal za 500%, ker so takrat celo dodajali benzen avotmobilskemu bencinu.

    Tako malo za občutek.

    Pa miogrede mislim da sta bukov in hrastov prah ravno tako karcenogena kot benzen. Samo info če mogoče kdo dela v Svei

  10. mateja

    Fiona:
    Če bi vsi razmišljali tako kot ti, bi bili na istem čez deset let. Če bi čakali na tvojo “celotno” sliko, bi jo Zasavci dočakali v grobovih.
    Postavi se v kožo tistega tvojega soobčana, ki ima otroka z astmo, ali ki se bojuje z rakom, pa boš dobila “celotno” sliko!

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */