Okoljske zgodbe 3: # Zdrava morja – zdrav planet

Epizodo lahko poslušate na vaši aplikaciji Google Podcasts, na Spotify-u, gledate in poslušate pa na Youtubu.

Po podatkih iz leta 2020 je 93 % evropske morske površine pod različnimi pritiski, kar pomeni tudi pritisk na morske živali: pomanjkanje plena, degradacija habitata, naključni ulov v ribiške mreže, podvodni hrup, kemično in plastično onesnaženje ter podnebne spremembe. Vsi ti pritiski medsebojno še pomnožijo svoje učinke.

Kako je s stanjem morja in življenja v njem pred našim pragom? Morigenos, slovensko društvo za morske sesalce, že več kot 20 let spremlja delfine, ki živijo v slovenskem morju. V bistvu gre za nekakšno povratno zanko – izguba morske biodiverzitete zmanjša odpornost ekosistema in s tem je ekosistem bolj ranljiv, slabše se sooča s pritiski, kar povratno pomeni  nadaljnjo izgubo biodiverzitete, se strinja predsednik društva Tilen Genov. A hkrati pravi, da stanje v našem morju ni tako slabo.

V tretji epizodi podcasta Okoljske zgodbe # Zdrava morja – zdrav planet se Tilen Genov s Karmen Kogoj Ogris pogovarja o stanju populacij velikih sesalcev v Sredozemskem morju, o tem, kako nanje vpliva plastično in drugo onesnaženje, in – nenazadnje – zakaj je en veliki kit vreden prav toliko ali še več kot 1000 dreves…

Epizodo lahko poslušate na vaši aplikaciji Google Podcasts, na Spotify-u, gledate in poslušate pa na Youtubu.

Podcast Okoljske zgodbe

Prepričani smo, da sta okolje in trajnostni razvoj temelj, iz katerih raste prihodnost človeštva. Če bomo ta temelj neprestano spodkopavali, se bo prihodnost silovito zamajala. Če ga bomo utrdili, bo prihodnost dobra za vse.

V našem podcastu predstavljamo ljudi, ki utrjujejo te temelje. S svojim znanjem, energijo, vztrajnostjo, srčnostjo, vizijo. Spoznajte okoljske nevladne organizacije in njihovo delo od blizu, spoznajte glasove in obraze Okoljskih zgodb.

Zahvaljujemo se Klemnu Selakoviču, aidea.si, za pomoč pri nastajanju Okoljskih zgodb.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */